Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη ΔΕΗ στη χρεοκοπία, εξαπατά τους πολίτες και κλείνει το μάτι στους πιθανούς αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων.
«Η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει την χώρα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ. Την οδηγεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησης. Στο ονοματεπώνυμο γράφει Τσίπρας-Καμμένος. Στα χαρακτηριστικά, Ψέμα-Λαϊκισμός-Τυχοδιωκτισμός. Και στη φωτογραφία της, έχει τα δικά σας πρόσωπα, βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το 2014 η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ. Μιλούσε για έγκλημα και δεσμευόταν ότι η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και ενιαία».
«Η κυβέρνηση εκποιεί με το νομοσχέδιο μονάδες της ΔΕΗ, τις πιο κερδοφόρες αφού προηγουμένως έχει καταδικάσει σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εν συνεχεία υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ θα μείνει με λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες κατόπιν της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
«Η κυβέρνηση χαντακώνει τη ΔΕΗ. Το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να είναι ανταγωνιστική είναι τα τιμολόγια. Δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ», υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης, η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε απαξίωση.
«Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ γκρεμίστηκε κατά 80%. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση», τόνισε και διερωτήθηκε «που είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να σωθεί η ΔΕΗ; Κινδυνεύει με κατάρρευση και η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ψέματα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια, η οποία εδράζεται σε οκτώ καίρια σημεία:
-Τις ενεργειακές υποδομές και την ενεργειακή ασφάλεια.
-Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Την εξάπλωση του φυσικού αερίου.
-Τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων.
-Την αύξηση του μεριδίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-Την επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών.
-Την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.