Από την παρακολούθηση των ημερήσιων κρουσμάτων, στην εστίαση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και στην επιφυλακή για την πίεση στα νοσοκομεία. Αυτά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία όπου θα πέσει εφεξής το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο δείκτης των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι λιγότερος σημαντικός από ότι ήταν στο παρελθόν, επειδή έχει αλλάξει η μεθοδολογία με την οποία γίνεται το testing σε πολλές χώρες. Δηλαδή, έχουν μειωθεί τα τεστ και έτσι ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων πλέον δεν θα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης.
Οι πιο σημαντικοί δείκτες θα είναι ο συνολικός αριθμός νέων εισαγωγών στις κλίνες Covid. Στην Ελλάδα, την τελευταία βδομάδα έχουμε 20% μείωση στις νοσηλείες και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.
Επίσης ο συνολικός αριθμός διασωληνωμένων, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται πτώση της τάξης του 7%. Τέλος ο ημερήσιος αριθμό θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αυτή την στιγμή προέρχονται από το στέλεχος “Όμικρον ΒΑ2”, το δεύτερο στέλεχος της παραλλαγής της “Όμικρον” που σχετίζεται με χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων.
Την ίδια ώρα, ένα από τα βασικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό τρόπο καταγραφής, είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας. Σύμφωνα με διεθνείς Οργανισμούς, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών και κρατών. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality), ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Μείωση της διασποράς
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης για τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει τη μείωση όσον αφορά τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 29% μείωση στις διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 24%. Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση στη διασπορά της επιδημίας για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά. Στο πλαίσιο αυτής της μαζικής βελτίωσης που παρατηρείται, οι χώρες, ανάλογα με την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας, έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς, που αποσκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού.
Από τις πρώτες χώρες που έχουν άρει τους περιορισμούς είναι η Αγγλία, από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα ακολουθούν και η Σκωτία αλλά και η Ουαλία. Ομοίως και στη Δανία δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί, ούτε στην Ελβετία υπάρχουν από τη 1 Απριλίου. Στη Γαλλία, από τις 14 Μαρτίου, δεν χρησιμοποιείται το αντίστοιχο με εμάς Covid pass για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, ενώ δεν χρησιμοποιείται πλέον ούτε στην Πορτογαλία.
Πηγή capital.gr