Τοπικές Ειδήσεις

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη

• Τι συνιστούν οι γιατροί, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Αποπνικτική ήταν χθες η ατμόσφαιρα στη Ρόδο εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που σε συνδυασμό με τους ρύπους της ατμόσφαιρας προκάλεσαν προβλήματα ιδιαιτέρως σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Παρότι η αφρικανική σκόνη ήρθε με… καθυστέρηση στη Ρόδο, εντούτοις φαίνεται πως πολλοί συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν φρόντισαν να προστατευτούν γι΄αυτό και αρκετοί κατέφυγαν στον γιατρό τους για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα που προκάλεσε η εισπνοή της σκόνης σε συνδυασμό με άλλα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο ιατρός πνευμονολόγος Δημήτρης Κρητικός, είναι απαραίτητο όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις για όσο διαρκεί το φαινόμενο ή αν χρειαστεί να βγουν εκτός σπιτιού να το κάνουν μόνο φορώντας μάσκα.
Ηδη έχουν καταγραφεί προβλήματα σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, γι΄αυτό και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας καθώς όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι πιθανόν να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος. Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Δ. Κρητικός εφιστά την προσοχή των κατοίκων της Ρόδου, ιδιαιτέρως όσων αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, απευθύνοντας έκκληση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα.
Όπως λέει ο κ. Δ. Κρητικός, η αφρικανική σκόνη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.
Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.
Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.
Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο στη Ρόδο και στα νησιά μας θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από σήμερα Πέμπτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου