Στην Περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας έστειλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα τρία προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge, ο οποίος διεξάγεται αυτές τις μέρες, για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης.
Δύο προϊόντα από τις Κυκλάδες και ένα από τα Δωδεκάνησα θα διεκδικήσουν έναν τίτλο στον διαγωνισμό που έχει δημιουργηθεί για να βραβεύσει και να προβάλει διεθνώς υψηλής ποιότητας, χειροποίητα τρόφιμα και είδη χειροτεχνίας από τις Περιφέρειες Γαστρονομίας του Κόσμου και της Ευρώπης και τα οποία μοιράζονται μια ιστορία για τη μοναδική διατροφική κληρονομιά της περιοχής τους. Πρόκειται για το συλλεκτικό βιολογικό μέλι θυμαρίσιο «AmorgianoHoney» του μελισσοκόμου Παναγιώτη Μαρούλη από την Αμοργό, μία Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων «Organic herbs anniversary box set» από την Νάξο του παραγωγού Νίκου Χατζηανδρέου και της εταιρείας Organic Islands και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με προστασία γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ «Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos» από την Ρόδο και τον παραγωγό Σταύρο Κάλλα της εταιρείας Natura Rodos.
Και τα τρία αυτά προϊόντα ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό σε μία σειρά κριτηρίων, όπως η μοναδικότητά τους, η σύνδεση με τη γαστρονομική περιφέρεια από την οποία προέρχονται, η αυθεντικότητα του προϊόντος και τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας.
Ο φετινός διαγωνισμός έρχεται μετά την απολύτως επιτυχημένη διοργάνωσή του την περσινή χρονιά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το νησί της Κω, ύστερα από την πρόταση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, στον οποίο έλαβαν μέρος 29 υποψήφια γαστρονομικά δώρα από την Ευρώπη και τον κόσμο.
Στις προηγούμενες διοργανώσεις, το Νότιο Αιγαίο κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Αφήγησης για το προϊόν οργανικού μελιού «Τhe FAMiLY BEEZ» από την Σέριφο και τον παραγωγό Γιώργο Ρώτα (2022) καθώς και το τρίτο βραβείο στο προϊόν Melekouni P.G.I. (Filema Rodion) και τον παραγωγό Δημήτρη Πισσάκα.
Η απόφαση της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει κάθε χρόνο στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge του διεθνούς Δικτύου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Τεχνών IGCAT στηρίζεται στην πρόθεσή της να αξιοποιήσει την παγκόσμια αυξανόμενη τάση ζήτησης για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα και για αυθεντικά, μοναδικά και βιώσιμα προϊόντα προς όφελος του μικρού και μεσαίου νησιώτη παραγωγού. Παράλληλα, με άλλες δράσεις γύρω από τη γαστρονομία, όπως διοργάνωση φεστιβάλ γαστρονομίας, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και θεσμούς, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων, η συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό έρχεται να ενισχύσει την στρατηγική διασύνδεσης της Γαστρονομίας με τον Τουρισμό, τον κύριο μοχλό της τοπικής οικονομίας, που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα δώρα γαστρονομίας αποτελούν μία αφήγηση και γεύση παράδοσης, Ιστορίας, Πολιτισμού, που κλείνουν στη συσκευασία τους, μαζί με τη μυρωδιά και τη γεύση του προϊόντος, τη μνήμη και την ανάμνηση από τον προορισμό.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό εξασφαλίζεται χάρη στη συνεργασία της με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και πιστοποιεί την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων των νησιών αλλά και το υψηλό επίπεδο των μελών των Επιμελητηρίων του Νοτίου Αιγαίου.
Σχετικά με το AmorgianoHoney | Παραγωγός: Παναγιώτης Μαρούλης (Αμοργός)
Το Amorgiano Organic Honey είναι μια δημιουργική καινοτόμα μελισσοκομική μονάδα, με έδρα την Αμοργό. Ιδρύθηκε το 2005 από την Μαρία Πλουμίδου και τον Παναγιώτη Μαρούλη. Η Αμοργός κατέχει ξεχωριστή θέση στις μικρές Κυκλάδες λόγω των υψηλών βουνών της και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας σε αρωματικά φυτά και βότανα. Τα μελισσοσμήνη μας είναι τοποθετημένα σε περιοχές Natura της Αμοργού, στο ακατοίκητο νησάκι Νικουριά και από το 2017 στο μικρό νησί Δονούσα. Το μέλι μας είναι βιολογικό, πιστοποιημένο από τον οργανισμό της BIOELLAS. Είναι περιορισμένης παραγωγής, άθερμο, αφιλτράριστο και έχει βραβευτεί για την ποιότητά του σε παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας βιολογικού μελιού, με χρυσά βραβεία κάθε χρόνο από το 2011 έως το 2022.
Σχετικά με το Organic herbs anniversary box set| Παραγωγός: Organin Islands – Νίκος Χατζηανδρέου (Νάξος)
Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων για μαγειρική. Η συλλογή αποτελείται από δύο μαγειρικά βότανα και δύο μείγματα χαρακτηριστικών ελληνικών μαγειρικών βοτάνων για ψάρι και κρέας. Οι συσκευασίες των προϊόντων είναι ασφαλείς και εύχρηστες ενώ η εξωτερική συσκευασία είναι καλαίσθητη και παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες δημιουργώντας έναν συνδυασμό κατάλληλο για δώρο σε οποιονδήποτε αγαπάει τις ελληνικές γεύσεις.
Σχετικά με το Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos | Παραγωγός: Natura Rodos – Σταύρος Κάλλας
Eλαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Εξαγωγή εν ψυχρώ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής σε κεραμεική συσκευασία. Οι περιορισμένοι πόροι της ποικιλίας του (κορωνέικης) μαζί με τις τεχνικές καλλιέργειας έχουν ως αποτέλεσμα ένα ελαιόλαδο πλούσιο τόσο σε θρεπτικά συστατικά όσο και σε γεύση. Χαρακτηρίζεται από ένα ελαφρώς έντονο φρουτώδες άρωμα με νότες φρέσκου γρασιδιού, βοτάνων και ντομάτας και μια ήπια αλλά πικάντικη γεύση, πράγματα που το καθιστούν ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση.
Σχετικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge
Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας αναγνωρίζοντας εξαιρετικά προϊόντα από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς και εμπνέοντας την τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις.
Σχετικά με το IGCAT
Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση της σημασίας προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.
Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.