«Πωλητήριο» στην εκκίνηση της τουριστικής σεζόν έχουν αναρτήσει διαδικτυακά μόνο τον τελευταίο μήνα 120 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε νησιωτικούς προορισμούς ολόκληρης της χώρας.
Αν και το 2024 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε νέο ρεκόρ με έσοδα 21,7 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και ο τζίρος των ξενοδοχείων ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,8% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τις τελευταίες 30 ημέρες 120 καταλύματα που βρίσκονται σε νησιά διατίθενται προς πώληση μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των τουριστικών επιχειρήσεων που πωλούνται, η πλειονότητά τους, το 1/3 συγκεκριμένα, βρίσκεται στις Κυκλάδες, 12 αγγελίες αφορούν καταλύματα στα Δωδεκάνησα, 23 στην Κρήτη, 7 στα νησιά του Αργοσαρωνικού, 12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 3 νησιά στις Σποράδες και 23 στα Επτάνησα.
Όπως επισημαίνουν, δε, πηγές της αγοράς, η αυξημένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων προς πώληση σε ιστοσελίδες σημαίνει ότι έχει βγει προς πώληση σημαντικά υψηλότερος αριθμός επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων που πωλούνται δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο. Μάλιστα, στις μονάδες αυτές προστίθενται και εκείνες της ηπειρωτικής χώρας που επίσης βρίσκονται προς αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, είναι καταλύματα μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια που λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση, αποτελώντας ουσιαστικά βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Οι τιμές πώλησης ποικίλουν και ξεκινούν, για παράδειγμα, από 350.000 ευρώ για ένα ξενοδοχείο, κατασκευής του 1981, που βρίσκεται στα Μάλια του Ηρακλείου Κρήτης και φτάνουν 28 εκατ. ευρώ για ένα ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε το 2009 και βρίσκεται στα Χανιά, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2024 είχαν αναρτηθεί προς πώληση στο σύνολο των καλοκαιρινών προορισμών της χώρας 286 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα και τον Μάϊο του 2023 είχαν «ανέβει» στις ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων 204 αναρτήσεις.
Οι πλειστηριασμοί
Εκτός από τα προς πώληση ξενοδοχεία, στο «σφυρί» έχουν βγει από τις αρχές του έτους έως και τις 16 Απριλίου 99 μονάδες. Πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αναρτήθηκαν 293 πλειστηριασμοί στην πλατφόρμα eauction.gr, ενώ το 2023 οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανήλθαν σε 273.
Η ακτινογραφία του ξενοδοχειακού κλάδου
Στο μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) μέχρι το τέλος του 2024 ήταν εγγεγραμμένα 10.104 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με δυναμικότητα 447.363 δωμάτια, ωστόσο, ενδέχεται κάποια από τα καταλύματα που αναρτήθηκαν διαδικτυακά προς πώληση να μην είναι μέλη του ΞΕΕ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ πλειονότητα των ξενοδοχείων ανήκει στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 2.973 ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία των 3 αστέρων, 3.251 ξενοδοχεία στην κατηγορία των 2 αστεριών και 1.147 στην κατηγορία του 1 αστεριού. Σε ό,τι αφορά τις δύο υψηλότερες κατηγορίες, 835 ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία των 5 αστεριών και 1.898 στην κατηγορία των 4 αστέρων.
Πηγή: euro2day.gr