Ξεκινούν από αύριο και πάλι οι συζητήσεις Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group με στόχο να υπάρξει συμφωνία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδότηση της χώρας, έστω και μερική. Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, καθώς όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεν πρόοδος, αλλά ήταν μικρή και απαιτείται περισσότερη δουλειά ακόμα και στα θέματα που έχει διαπιστωθεί σύγκλιση.
Κάθε πλευρά αναμένει τις κινήσεις υποχώρησης της άλλης πλευράς, ενώ όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο ακόμα και στο ζήτημα του ΦΠΑ που συζητήθηκε εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα, το Σάββατο το απόγευμα που διακόπηκαν οι συνομιλίες δεν είχε επέλθει συμφωνία. Οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών. Ενας κοντά στο 23% (αν όχι στο 23%) στον οποίο θα ενταχθεί η πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών και ένας δεύτερος χαμηλότερος (κοντά στο 10%) που θα αφορά λίγα και ευαίσθητα προϊόντα και υπηρεσίες.
Το θέμα του ΦΠΑ στην παρούσα φάση των συζητήσεων είναι το ένα από τα δύο κεντρικά ζητήματα. Με τις αλλαγές στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζεται, καθώς από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν εκτιμάται ότι θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν σενάρια που ανεβάζουν τα έσοδα ακόμα και σε 1 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο με τρεις συντελεστές ΦΠΑ (23%-14%-7%).
Το δεύτερο «καυτό» θέμα των ημερών είναι το ασφαλιστικό, με επίκεντρο την ελληνική πρόταση για τις πρόωρες συντάξεις και την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ δεν δέχονται την καταβολή της 13ης σύνταξης.
Ολες οι συζητήσεις γίνονται με φόντο το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που έχει να καταβάλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στον Ιούνιο και το ενδεχόμενο αυτές να μην καταβληθούν. Στις 5 Ιουνίου είναι το πρώτο ορόσημο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν είναι διασφαλισμένη η πληρωμή τους. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μπορεί να επέλθει μία πρώτη συμφωνία επί των δημοσιονομικών μεγεθών τουλάχιστον και στο πλαίσιο αυτό να εκταμιευθεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν (π.χ. τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ ευρώ) για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του Ιουνίου (μόνο στο ΔΝΤ πρέπει να δοθούν 1,5 δισ ευρώ).
Καθημερινή