Ειδήσεις

Απότομο φρένο στην τουριστική ζήτηση

Παγωμένη η ζήτηση των ελληνικών τουριστικών πακέτων από τους τουρίστες που προχωρούν τώρα σε κρατήσεις για την περίοδο του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφθάνουν στα ξενοδοχεία από τους tour operators του εξωτερικού. Ήδη ο Απρίλιος έφερε τα πρώτα «κακά μαντάτα» αναφορικά με τη ροή των αφίξεων προς τη χώρα μας, αφού στο κομμάτι των αφίξεων ο μήνας έκλεισε με αύξηση μόλις 6,6%, η οποία εντούτοις προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση (21,3%) που κατέγραψε το αεροδρόμιο της Αθήνας. Χωρίς τις επιδόσεις της πρωτεύουσας, οι αφίξεις στα υπόλοιπα αεροδρόμια, κατέγραψαν στο σύνολό τους μείωση 3%.

Όπως μάλιστα εκτιμούν Έλληνες επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, η πτώση στη ροή της ζήτησης θα είναι εμφανής και το μήνα που διανύουμε, παρά τις αρχικές προσδοκίες και σε πλήρη αντίθεση με το πολύ καλό ξεκίνημα της περσινής τουριστικής σεζόν.

Από τις αγορές που προβληματίζουν περισσότερο τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι η Γερμανία, η οποία φαίνεται να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο ενδιαφέρον της για τους ελληνικούς προορισμούς. Η πτώση της ζήτησης που έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή από το προηγούμενο Μάρτιο συνεχίζεται και τώρα, με προορισμούς σε Κρήτη και Ρόδο να μετρούν απώλειες μεγαλύτερες του 10%. Όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στα νησιά αυτά, η παρατεταμένη αμφιβολία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη γενικότερη υστέρηση που εμφανίζουν οι πωλήσεις των γερμανικών τουριστικών γραφείων έχουν φέρει τη χώρα σε μειονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων προορισμών της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, το τελειωτικό χτύπημα στα σχέδια για διατήρηση της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού δίνει η απόφαση για αύξηση των συντελεστών στο ΦΠΑ, η οποία εκτινάσσει το κόστος του τουριστικού πακέτου για τις ξένες αγορές. Οι ξενοδόχοι καλούνται μέσα στους επόμενους δύο μήνες να υπογράψουν τις νέες συμφωνίες για τη σεζόν του 2016 με τους tour operators, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο στην οικονομία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είτε πολλά συμβόλαια δεν θα υπογραφούν τελικά λόγω του κλίματος αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας, είτε θα υπογραφούν με περισσότερους αρνητικούς όρους για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Τα ξένα πρακτορεία έχουν αρχίσει από τώρα να ζητούν περισσότερες εγγυήσεις για την κάλυψη της πληρότητας και πιέζουν για αυτές, γνωρίζοντας πως οι συντελεστές ΦΠΑ σε Τουρκία και Ισπανία είναι χαμηλότεροι και ως εκ τούτου καθιστούν τα πακέτα αυτά πολύ πιο ελκυστικά.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν ότι  ο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στην Τουρκία είναι 8%, στην Ισπανία και την Κύπρο 9%, στη Γαλλία και την Ιταλία είναι 10% και στη Γερμανία 7%. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ΦΠΑ στην εστίαση 13% και 6,5% στη διαμονή. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εξάλλου είχε κρούσει εδώ και μέρες των κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου