Σε ποιο βαθμό έχει πλήξει η κρίση τον τομέα υγείας στην Ελλάδα; Αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών επισκέφθηκε νοσοκομεία και κοινωνικούς φορείς, είχε επαφές με πολιτικούς και υποσχέθηκε να βοηθήσει.
Η εικόνα που αποτυπώθηκε από τις συναντήσεις με πολιτικούς, βουλευτές, γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων, κοινωνικών φορέων και αρμόδιους σε θέματα υγείας κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν διαβάσει οι Γερμανοί βουλευτές στον τύπο.
Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της, το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι όπως εφαρμόστηκε, έχει επιβαρύνει μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Η υψηλή ανεργία έχει προκαλέσει τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα από τη μια μέρα στην άλλη και έπληξε ιδιαίτερα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Εκείνο που κατέπληξε τη Μαρία Μίχαλκ, βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων που αγγίζει τα 2,5 εκ. Χάρη στην υπουργική απόφαση του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για δωρεάν κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους, μπορούν τώρα να απευθύνονται στα νοσοκομεία. «Στις συζητήσεις προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και καταγράψαμε πως υπάρχει πρόσφατη απόφαση ότι όλοι οι ανασφάλιστοι, ακόμη και πάνω από ένα χρόνο, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε η Γερμανίδα βουλευτής στη Deutsche Welle.
«Αλλά στην ερώτησή μας πώς αυτό θα εξασφαλιστεί οικονομικά, πρέπει να σας πω ότι δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ο επικεφαλής του μας είπε απλά ότι υπάρχει τρόπος. Από την άλλη πλευρά στα νοσοκομεία μάθαμε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μάθαμε επίσης ότι πολλοί γιατροί φεύγουν για να έρθουν και σε μας στη Γερμανία αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω τους. Είναι απαράδεκτο!».
Οι ανασφάλιστοι και η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι από τις πιο βαθιές «πληγές» που έφερε η κρίση και όπως είπε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη Deutsche Welle, θα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει διεκδικώντας κοινοτικούς πόρους. «Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα που θα στείλω στον αρμόδιο Επίτροπο για τα επόμενα έξι χρόνια – κι ας μου δώσει τα τρία – ύψους 85 εκατ. ευρώ το χρόνο για να μπορώ να προσλάβω επαγγελματίες υγείας, όχι μόνο γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγους κι άλλες ειδικότητες. Αν πάρουμε το πρόγραμμα, θα πάρει τα πάνω του το σύστημα και θα το στήσουμε σωστά».
«Να εξαιρεθεί ο τομέας υγείας»
Η Μαρία Μίχαλκ και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εντυπωσιάστηκαν και από τον μεγάλο αριθμό απλών πολιτών που στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις βοήθειας, όπως στους Γιατρούς του Κόσμου και στο κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού. Ιδιαίτερα εκεί οι γερμανοί βουλευτές πήραν αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στο ΕΣΥ μετά από πέντε χρόνια λιτότητας που οδήγησε και στη δημιουργία ιατρείων σαν και αυτό. Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι σε περιόδους λιτότητας, οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι λάθος να μειώνει κανείς τις δαπάνες στη δημόσια υγεία, κάτι που απέφυγαν να κάνουν και οι Γερμανοί σε αντίστοιχες περιόδους, όπως είπαν οι γερμανοί βουλευτές. Ο Χάραλντ Βάινμπεργκ, από το κόμμα Η Αριστερά, διατύπωσε στη Deutsche Welle το δικό του συμπέρασμα.
«Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα υγείας από τον έλεγχο της τρόικας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών που υποφέρουν. Ένα ακόμη συμπέρασμα ίσως αυτής της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τρεις χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, δύο σοσιαλδημοκράτες, ένας από το κόμμα των Πρασίνων και εγώ από την Αριστερά, είναι ότι ένοιωσα ότι όλοι συμμερίστηκαν τους πάσχοντες. Και διαπίστωσα ρωγμές στην σταθερή θέση των συναδέλφων μου ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες». Οι Γερμανοί βουλευτές γύρισαν στη Γερμανία παίρνοντας μαζί τη διαβεβαίωση από όλους τους συνομιλητές τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος, γιατί η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Αλλά από την άλλη δεν διαπίστωσαν σπουδή για να αλλάξουν ορισμένα βασικά πράγματα.
«Δύσκολη η πορεία για την Ελλάδα»
«Για να σας πω την αλήθεια περίμενα από κυβερνητικούς εκπρόσωπους σαφέστερα βήματα προς την κατεύθυνση λύσεων που έχουν προταθεί» επισημαίνει η Μαρία Μίχαλκ. «Γύρισα στην πατρίδα μου χωρίς να ξέρω ακριβώς τα επόμενα βήματα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας, από την άλλη χρήματα δεν διαθέτει το κράτος και εγώ προσωπικά δεν άκουσα πολλά για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι μια εγχείριση σε ένα νοσοκομείο κοστίζει, ας πούμε, 500 ευρώ και στο άλλο 2000 ευρώ, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Στη Γερμανία οι τιμές για ανάλογες υπηρεσίες είναι οι ίδιες. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που επείγει».
Θέσαμε την επισήμανση υπόψη του κυρίου Κουρουμπλή, ο οποίος μας είπε ότι αυτό έχει να κάνει με το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ακόμη σε κατάσταση αποσπασματική και δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να ελέγξει τέτοιες δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση το έργο στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει ο υπουργός Υγείας είναι τεράστιο και σε αυτό θα προστρέξει αρωγός η Γερμανία.
Το αποτέλεσμα της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα γίνει προσεχώς αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και τα μηνύματα θα δοθούν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Μαρία Μίχαλκ συνοψίζει τα δικά της μηνύματα. «Πρώτον, στο παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να δει κανείς πολύ καθαρά, ότι αν θέλει κανείς να αλλάξει τον κόσμο δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει όπως πριν, θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν πονούν. Η διαπίστωση είναι σημαντική και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερο, υπάρχει ικανό δυναμικό στην Ελλάδα, κυρίως από τους δραστήριους ανθρώπους στη χώρα, για να τα καταφέρει. Και τρίτον, ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι δύσκολος, αλλά θα τα καταφέρει αν τον διαβεί με συνέπεια».
Πηγή: Dw.de