Σε θρίλερ εξελίσσεται η πληρωμή των επικείμενων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι εάν οι δανειστές οδηγήσουν την κατάσταση σε οριακό σημείο, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις γιατί προέχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε δηλώνει στο MEGA ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι δόσεις του Ιουνίου.
“1,6 δισ. είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.
Η δήλωση του Νίκου Βούτση έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς έρχεται δύο ημέρες μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, τον οποίο προειδοποίησε ότι η χώρα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου στο Ταμείο.
Και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε κάποια φάση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλλημμα της πληρωμής μισθών και συντάξεων ή των δανειστών, ξεκαθαρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιλέξει να πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η αρχή του τέλους για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Αισιόδοξοι, πάντως, για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκαν οι υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης και ο Δημήτρης Μάρδας.
Πόσα χρήματα πρέπει να πληρωθούν το καλοκαίρι
Στις 5 Ιουνίου πρέπει να πληρωθούν 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 του μήνα η δόση των 344 εκατ., άλλα 573 εκατ. στις 16 Ιουνίου και επιπλέον 344 εκατ. ευρώ στις 19 του μήνα.
Τον Ιούλιο υπάρχει άλλη μία δόση 458 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο και στις 20 του μήνα η δόση μαμούθ για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και στις υπόλοιπες Κεντρικές Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Επιπλέον, στις 20 Αυγούστου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.
«Πακετάρισμα» δόσεων στο ΔΝΤ λόγω… ασφυξίας
Με μια ντρίπλα στην αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ και ένα σπιντάρισμα των συζητήσεων στο Brussels Group, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με τους Θεσμούς, ώστε να ξεπεραστούν τα δεδομένα προβλήματα ρευστότητας του Ιουνίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με το ΔΝΤ το ενδεχόμενο να «πακεταριστούν» για λίγο αργότερα, πάντα εντός Ιουνίου, οι δόσεις οι οποίες αρχίζουν να λήγουν στις 5 Ιουνίου.
Ανεπίσημα, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Τι θα σήμαινε; Πολύ απλά, περισσότερο χρόνο ώστε να ανοίξουν κάποιες κάνουλες χρηματοδότησης , πιθανότατα από την ΕΚΤ, στη βάση μιας αρχικής συμφωνίας με τους θεσμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει και να πληρώσει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, επιπλέον 350 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, άλλα 550 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και τέλος -ως προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο- 350 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου. Σύνολο 1,550 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πληρωμής των δόσεων «πακέτο», εντός Ιουνίου. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν πληροφορίες, είναι εφικτό στη βάση του Καταστατικού του, δεν είναι όμως απολύτως σαφές αν θα κάνει το ΔΝΤ αυτή τη «χάρη» στην Ελλάδα.
Αν σφραγιστεί η δεύτερη χάρη- η πρώτη αφορά στην υπόδειξη του λογαριασμού στην ΤτΕ ΕΛΛ -0,71% μέσω του οποίου ξεπληρώθηκε η τελευταία δόση των 750 εκατ. ευρώ- το Brussels Group έχει λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεσή του για να τρέξει την επιχειρούμενη συμφωνία.
Το νέο ορόσημο για τη μορφοποίησή της σε επίπεδο B.G. φέρεται να είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να εκκινήσουν εκ νέου αύριο, με τις δύο πλευρές να έχουν βρει κάποια σημεία σύγκλισης χωρίς όμως να γίνεται ακόμα λόγος για απόλυτη συμφωνία σε κανένα επίπεδο.
Κλασικά βέβαια, σε κάθε ανάλογη διαπραγμάτευση, πάγια τακτική και των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια είναι να μην κλείνει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα.
Τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν τόσο στον ΦΠΑ όσο και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τα οποία αποτελούν κλειδιά για την συμφωνία. Οι Θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές (11% και 23% σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές τις προηγούμενες ημέρες, αλλά με περισσότερες πιθανότητες να κλείσει συμφωνία κοντά στο 10% -20% ή 11%-21%) ενώ η ελληνική πλευρά διατηρεί στο τραπέζι την πρόταση των τριών συντελεστών η οποία είναι μάλλον… χαμένη υπόθεση.
Στο πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά επιμένει για στόχο 0,75% άντι 1% του ΑΕΠ φέτος. Οι θεσμοί, αν και αποδέχονται την ανάγκη μείωσης του στόχου -τουλάχιστον για φέτος και για πρακτικούς λόγους δεδομένου ότι έχει χαθεί η μισή χρονιά- δεν έχουν πει το ναι.
Αντίθετα, πιο κοντά φέρονται οι δύο πλευρές στο θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και του ασφαλιστικού, όχι συνολικά αλλά στο σκέλος που αφορά τις παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις.
Τα εργασιακά παραμένουν αγκάθι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά επιδιώκεται μετάθεση των παρεμβάσεων για αργότερα.
mignatiou.com/euro2day.gr