Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αιγαίο TV, με θέμα το φορολογικό πολυνομοσχέδιο το οποίο καταψήφισε και την επόμενη μέρα για τη χώρα. Επ’ αυτού, δήλωσε:
«Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο μνημόνιο και μπαίνουμε σε ένα διαρκές πια μνημόνιο για πολλά – πολλά χρόνια, ίσως και έναν αιώνα. Αυτό το μνημόνιο, το τέταρτο και διαρκές, δεν ήταν δυνατόν, εγώ τουλάχιστον, να το ψηφίσω. Γιατί; Γιατί, απλούστατα, όταν ψήφισα το πρώτο μνημόνιο, το οποίο ήρθε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – δηλαδή Σαββατοκύριακο, να μην προλαβαίνει κανένας να διαβάσει τίποτα – είπε η κυβέρνηση, ότι αν δεν ψηφίζαμε εκείνο το μνημόνιο τότε τη Δευτέρα θα χρεοκοπούσαμε: δεν θα υπάρχουν μισθοί, δεν θα υπάρχουν συντάξεις, δεν θα υπάρχει τίποτα. Είπαν, όμως, ότι μέσα σε έναν χρόνο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, δηλαδή ότι τα δεινά όλα θα κρατήσουν έναν χρόνο. Και λογικό ήταν να πούμε, και εγώ τουλάχιστον, «ναι». Ο χρόνος πέρασε και ήρθε ένα δεύτερο μνημόνιο που έλεγε ότι δυστυχώς δεν πήγαμε καλά στο πρώτο, αλλά για τους ίδιους λόγους, εάν το ψηφίσετε, θα είναι και το τελειωτικό. Ε, και είπαμε αφού κάναμε το λάθος για το πρώτο, πάμε και για το δεύτερο και θα είναι το τελειωτικό. Τώρα έρχεται ένα τρίτο, το οποίο δεν είναι τρίτο, είναι τρίτο εις το διηνεκές: δηλαδή τρίτο μνημόνιο τώρα με τα αδιανόητα, αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα αλλά μετά από αυτό θα ακολουθήσει ένα άλλο που, «αν δεν είσαστε καλά παιδιά», θα κρατήσει εκατό χρόνια.»
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τα εκατό χρόνια και το αν κυβερνούν άλλοι, ο Δημήτρης Κρεμαστινός απάντησε για τον «κόφτη» και τις επενδύσεις που δεν έρχονται:
«Τι σημαίνει ότι θα κρατήσει εκατό χρόνια; Σημαίνει ότι αν δεν έρθουν οι επενδυτές, τότε θα έρθει ο περίφημος κόφτης, ο οποίος θα κόβει μισθούς, συντάξεις, τα πάντα, χωρίς να ερωτάται πια η Βουλή. Η Βουλή δεν θα ερωτάται. Πώς ήταν δυνατόν να αναλάβω εγώ την ευθύνη οι επόμενες Βουλές να μην ρωτιούνται; Πώς να πάρω τέτοια ευθύνη επάνω μου; Ήταν, δηλαδή, θέμα αρχής.
Δεν κυβερνά η ελληνική κυβέρνηση, η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και η μόνη ελπίδα για να μη γίνει αυτό είναι να έρθουν οι επενδυτές να φέρουν τα λεφτά τους. Γιατί να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα και να μην πάνε στην Κύπρο που δεν τους βάζει να πληρώνουν, ουσιαστικά, φόρο στην αρχή και μετά μέσα σε μερικά χρόνια ο φόρος πάει στο 12% και να έρθουν στην Ελλάδα που ο φόρος είναι από την αρχή 30 με 40%; Σε μία οικονομία η οποία είναι καταχρεωμένη; Άρα, η λογική λέει ότι δεν θα έρθουν οι επενδυτές, όπως δεν ήρθαν ούτε στο πρώτο, ούτε στο δεύτερο μνημόνιο. Πολύ περισσότερο τώρα που τους συμφέρει πραγματικά να μας αφήσουν να εξαθλιωθούμε ακόμη περισσότερο, μήπως κάποια στιγμή έρθουν κατά τη διάρκεια των εκατό χρόνων.
Και τι θα γίνεται μέχρι τότε; Μέχρι τότε ένα υπερ-ταμείο θα κοιτάει να δει τι μπορεί να «αξιοποιήσει», σε εισαγωγικά. Όχι να πουλήσει, λέει η κυβέρνηση, να αξιοποιήσει. Δηλαδή τι θα πει να αξιοποιήσει; Θα βλέπει ότι κάτι πάει καλά στην Κάλυμνο, θα έρχεται να το παίρνει χωρίς να ρωτά την ελληνική Βουλή. Ή στην Κω ή στη Ρόδο ή οπουδήποτε. Δεν ήταν δυνατό εγώ να ψηφίσω τέτοια πράγματα. Καμία σχέση με τα άλλα μνημόνια, αλλά και τα άλλα μνημόνια ήταν ένα καλό μάθημα για να μην ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο το οποίο μπορεί να κρατήσει έναν αιώνα.»
Όταν ρωτήθηκε για το «θρηνούμε και ψηφίζουμε» που παρατηρήθηκε στους βουλευτές της Κυβέρνησης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τοποθετήθηκε ως εξής:
«Θέλω να είμαι δίκαιος. Τέτοιοι βουλευτές υπήρχαν πάντα. Προσωπικά ποτέ δεν το έκανα αυτό, το θυμόσαστε, είχα τη γνώμη μου πάντα ξεκαθαρισμένη, όπως και τώρα. Δεν κατανοώ τις δηλώσεις περί λύπης. Υπήρχαν ποτέ άνθρωποι που ψηφίζανε μνημόνια και ήταν χαρούμενοι; Είναι αστείο λοιπόν να βγαίνεις και να λες «εγώ θρηνώ, κλαίω, λυπούμαι κλπ» για να εμπαίζεις τον κόσμο και μετά να πηγαίνεις το βράδυ να χειροκροτείς και να ψηφίζεις. Διότι, χειροκροτούσαν όρθιοι. Δυστυχώς αυτοί που ψηφίσανε δεν ψηφίσανε μόνο, χειροκροτούσαν όρθιοι! Δηλαδή χειροκροτούσαν αυτά τα πράματα; Είναι δυνατόν να τα χειροκροτείς; Να πει έστω ένας ότι «βρε παιδί μου είμαι υποχρεωμένος να το ψηφίσω» και αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά το να το χειροκροτώ δεν το καταλαβαίνω.»
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για τον αν πραγματικά κατανοούν τι ψηφίζουν, όσοι ψηφίζουν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής σχολίασε:
«Υπάρχει καταιγισμός μέτρων που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να τα διανοηθεί, δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει και περιμένουν όλοι να τα αισθανθούν πάνω στη σάρκα τους για να αρχίσουν να αντιδρούν. Θα είναι αργά και θα είναι και βίαιες οι αντιδράσεις. Αν, επαναλαμβάνω, δεν έρθουν οι επενδύσεις, η χώρα θα είναι ένα μαρτύριο, μία κόλαση. Και αυτή τη στιγμή, με υψηλή φορολογία, δεν έρχεται κανένας να φέρει τα λεφτά του.»
Ερωτηθείς γιατί δεν πέρασε η τροπολογία εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ των νησιών με λιγότερους από 300 κατοίκους που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κρεμαστινός απάντησε:
«Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει, διότι οι 7.500 σελίδες είχαν έρθει απέξω. Δεν γράφονται την παραμονή, μέσα σε δύο μέρες. Όπως και τα προηγούμενα μνημόνια, θέλω να είμαι αντικειμενικός, ήρθαν και αυτά απέξω. Οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει καμιά τροπολογία και το αστείο είναι ότι πέρασε μία τροπολογία που λέει ότι αν τα υπουργεία μπορούν μόνα τους να εξοικονομήσουν πόρους ως ισοδύναμα μέτρα θα μπορούν να μην περικόψουν τα ειδικά μισθολόγια. Αλλά, μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, μέσα σε 7.500 σελίδες υπάρχει και άρθρο που λέει ότι δεν θα δοθεί τίποτα. Ποιο θα ισχύσει από τα δύο;»
Στο κλείσιμο της συζήτηση τέθηκε το ζήτημα του όγκου του νομοσχεδίου και της δυνατότητας έστω και απλής ανάγνωσής του από τους βουλευτές όπου ο δημοσιογράφος έκανε και λόγο για την παλαιά δήλωση Χρυσοχοΐδη για το πρώτο μνημόνιο. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε, σχετικά:
«Ο Χρυσοχοΐδης είχε την, εντός εισαγωγικών, «αφέλεια» να πει κάτι που είναι λογικό. Δηλαδή, ποιος μπόρεσε τώρα να διαβάσει τις 7.500 σελίδες; Ό,τι μπόρεσε ο καθένας διάβασε. Αλλά το τραγικό δεν είναι αυτό, το τραγικό είναι ότι κανένας δεν φαντάζεται τι θα συμβεί εάν δεν έρθουν επενδύσεις. Θα είναι η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.»
Τέλος, σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι μόνο η βουλευτής Κατριβάνου είχε την αξιοπρέπεια να μην ψηφίσει τον «κόφτη» και να παραιτηθεί, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε:
«Εκτός της κυρίας Κατριβάνου ήταν και άλλοι 35 – 40 βουλευτές, ήταν και ο Γλέζος, ο Σακελλαρίδης, ο Λαφαζάνης και ιδιαίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αλαβάνος που είπαν ότι επλανήθησαν και ότι δεν είναι Αριστερά αυτή η κυβέρνηση. Το έχουμε πει πολλές φορές: είναι μία κυβέρνηση που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν έχει πολιτικό στήριγμα. Δεν έχει: ό,τι και αν μου πείτε, δεν υπάρχει.»