Τοπικές Ειδήσεις

Θεαματική αύξηση των βροχοπτώσεων στη Ρόδο

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις του πρώτου τετραμήνου στη Ρόδο, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που το νησί “δεινοπάθησε” λόγω της λειψυδρίας.
Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “δημοκρατική”, στο πρώτο τετράμηνο του 2019 καταγράφεται ρεκόρ επταετίας με τα ποσοστά βροχής να είναι διπλάσια, τριπλάσια ακόμα και τετραπλάσια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές (2016).
Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους 2019 έπεσαν συνολικά στην πόλη της Ρόδου 603, 6 mm, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για μια καλή από άποψη βροχοπτώσεων χρονιά.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο πρώτο τετράμηνο του 2018 έπεσαν στη Ρόδο μόλις 237,6 mm, το 2017 έπεσαν 305,6 mm, το 2016 έπεσαν 147,8, το 2015 έπεσαν 338,4, το τετράμηνο του 2014 έπεσαν 332,6 και το πρώτο τετράμηνο του 2013 έπεσαν στη Ρόδο 362, 6 mm βροχής.
Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως κατά τον μήνα Ιανουάριο 2019 έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 350mm βροχής, σε σχέση με μόλις 74 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2016 στην πόλη της Ρόδου είχαν πέσει μόλις 313,4 mm βροχής, λιγότερα δηλαδή απ΄όσα έπεσαν μόνο στη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2019!
Το ευχάριστο είναι πως έπειτα από μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας, ενεργοποιήθηκαν πηγές και ποτάμια που, γεγονός που χαρακτηρίζεται καλός οιωνός για την επάρκεια σε νερό κατά την νέα τουριστική περίοδο, που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα αλλά και για όσους ασχολούνται με την γεωργία, που δοκιμάστηκαν στα τελευταία χρόνια.
Λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε στη Ρόδο ενεργοποιήθηκαν πηγές που είχαν στερέψει στα τελευταία χρόνια όπως η πηγή Μακαρούνα και η Πηγή Νύμφη στη Σάλακο, ενώ γέμισαν με νερό ρέματα και ποτάμια όπως η “Αμμούα” στη Σάλακο, που επί χρόνια είχαν στερέψει.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας έσπασε επιτέλους το αρνητικό σερί των μειώσεων από το 2013 έως και το 2016, γεγονός που οδήγησε τη Ρόδο σε μεγάλες περιπέτειες, φέροντας ένα βήμα πριν να τιναχθεί ο τουρισμός στον αέρα. Είναι ενδεικτικό ότι το έτος 2016 έπεσε σχεδόν 1/3 ποσότητα βροχής, σε σχέση με το 2013!


Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου