Ειδήσεις

Ανεβάζουν άγκυρα τα σκάφη αναψυχής – Τι αναμένεται

Άγκυρα ανεβάζουν από σήμερα τα σκάφη αναψυχής, καθώς το yachting θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες, υγειονομικά, δραστηριότητες. Ωστόσο, δεδομένου ότι ή απαγόρευση του απόπλου και κατάπλου των yachts μετράει περισσότερο από δύο μήνες -είχε επιβληθεί από τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου- το βλέμμα της αγοράς του yachting είναι στραμμένο στο πόσο γρήγορα θα μπορούσε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Επιπτώσεις

Πριν από την έλευση του κορονοϊού, ο κλάδος του yachting έμοιαζε να είχε αφήσει πίσω τα χειρότερα, ενώ η ζήτηση προσέγγιζε τα επίπεδα του 2009. Η αναγκαία, όμως, απαγόρευση του απόπλου και κατάπλου με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, εκμηδένισε τη δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης μαρίνων, οι οποίες απώλεσαν την αυξημένη παραδοσιακά κίνηση λόγω του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 60 τουριστικοί λιμένες, από τους οποίους 30 ανήκουν σε ιδιώτες, ενώ από αυτούς 21 διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Οι υπολειπόμενες 30 μαρίνες είναι υπό τη διαχείριση λιμενικών ταμείων. Εκτός από τις επίγειες χρήσεις αναψυχής (καταστήματα, εστιατόρια), ο τζίρος για μία μαρίνα προέρχεται από τις μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού, αλλά και από τα διερχόμενα σκάφη, των οποίων η δραστηριότητα αντιστοιχεί, μεσοσταθμικά, σε ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα λόγω Covid-19 υπήρξε μεγαλύτερο σε μαρίνες του Ιονίου και των Δωδεκανήσων που εξαρτώνται περισσότερο από τα διερχόμενα σκάφη, των οποίων ο τζίρος, με χρονική αφετηρία τα μέσα Απριλίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 50%.

Για τα σκάφη που ελλιμενίζονται μόνιμα, ως επί το πλείστον συνάπτονται ετήσιες συμβάσεις μίσθωσης και συνεπώς, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, εκτιμάται ότι δεν έχουν επηρεαστεί λόγω του “λουκέτου”. Ωστόσο, η ανησυχία εστιάζεται στα μισθώματα που δεν έχουν προπληρωθεί και στις προκρατήσεις, με τις διαχειρίστριες εταιρείες να έχουν κάνει χρήση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου των καταστημάτων και γραφείων σε ποσοστό 40%.

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ) Σταύρος Κατσικάδης, ακόμη το μέγεθος της ενδεχόμενης ζημιάς, λόγω της ακύρωσης ναύλων και της αναβολής προπληρωμών, που έχει υποστεί ο κλάδος, είναι νωρίς για να εκτιμηθεί. Ωστόσο, επί της αρχής, όσο μικρότερη είναι η χωρητικότητα μιας μαρίνας, τόσο μεγαλύτερη είναι η προβλεπόμενη ζημιά, ενώ πέραν της αβεβαιότητας της εποχής μετά το lockdown, η ανησυχία εστιάζεται και στο εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι μικρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις  πρακτορεύσεις, ναυλώσεις και πωλήσεις σκαφών.

Σημαντική η συμβολή στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της (ΕΜΑΕ), οι τουριστικές μαρίνες και ο κλάδος του yachting συμβάλλουν με 2,7 δισ. ευρώ ή 1,41% στο ΑΕΠ (δεδομένα 2018), μέγεθος που αντιπροσωπεύει τις δαπάνες όχι μόνο για ναύλα, αλλά και για εργασίες συντήρησης, ασφάλιση, προμήθεια καυσίμων και πάσης φύσεως έξοδα των πληρωμάτων.

Υπολογίζεται ότι για κάθε ένα ευρώ ελλιμενισμού σε τουριστικό λιμένα, δαπανώνται 5 έως 12 ευρώ στην τοπική οικονομία, με τον κλάδο του yachting και των μαρίνων να απασχολεί άμεσα και έμμεσα 43.000 άτομα.

Πηγή: capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου