Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αφενός για την έναρξη λειτουργίας του mega-εμβολιαστικού Κέντρου στην Καλλιθέα και αφετέρου, για την πορεία των εμβολιασμών στην περιοχή μας που –όπως ανέφερε- φτάνουν στο 10% σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη, στο πρόβλημα με τη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, στα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΠΝΑι, και στην πορεία του τουρισμού, τονίζοντας ότι υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα φέτος σε σχέση με το κρίσιμο έτος 2020, όπου και πάλι, η ΠΝΑι κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ, τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων που υπήρχαν με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Σήμερα από το πρωί, λειτουργεί στο κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας, ένα εμβολιαστικό κέντρο με 24 γραμμές. Αυτό, μετά από την πρόταση της ΠΝΑι -να σας θυμίσω τον αγώνα που δώσαμε τον Απρίλιο για την εγκατάσταση και κατασκευή αυτού του κέντρου. Και χαίρομαι πάρα πολύ, διότι η πρότασή μας, έγινε δεκτή, ο αγώνας που δώσαμε έφερε αποτελέσματα και οι 24 εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν πλέον, με ομαλότατη ροή και αθρόα προσέλευση. Θα μιλήσω και ως πολίτης: το mega-εμβολιαστικό κέντρο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλες περιοχές ή από πολύ προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Και είμαι πολύ περήφανος, καθώς όλη η κρατική μηχανή δούλεψε με μεγάλη ταχύτητα, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά και πολύ καλό συντονισμό. Τα ραντεβού στο mega-εμβολιαστικό κέντρο έχουν κλειστεί, αλλά από τον Ιούνιο κι έπειτα, είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας, των κατοίκων, των επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων –ακόμη κι εκείνων που έρχονται στο νησί για να δουλέψουν το καλοκαίρι. Έχουμε βάλει ένα φιλόδοξο στόχο: μεταξύ 20 – 25 Ιουνίου να έχουμε φτάσει περίπου στο 60% του εμβολιασμένου πληθυσμού.
«Σήμερα, τα νησιά μας είναι σε εμβολιασμούς περίπου 10% πάνω από τον Μέσο Όρο της χώρας! Προηγήθηκαν τα πολύ μικρά νησιά και ακολούθησαν τα άλλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κρατικού σχεδίου ‘Γαλάζια Ελευθερία’. Έχει να κάνει πάνω απ’ όλα με την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και με τον τουρισμό. Το σχέδιο προχωράει ενώ έχουμε αποφασίσει να τρέξουμε και μια καμπάνια για τον εμβολιασμό, σε τοπικό επίπεδο. Και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα στις επόμενες ημέρες. Όσον φορά στην Κάλυμνο, που μας προκάλεσε πάρα πολύ μεγάλη αγωνία, επιστρέφει σιγά σιγά σε ένα ρυθμό κανονικό, αν και απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην ξανακυλήσουμε σε καθεστώς λοκντάουν», τόνισε ο περιφερειάρχης.
ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΝΑι ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Αναφερόμενος στην πορεία των δημοσίων έργων, ο κ. Χατζημάρκος, επικαλούμενος τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην πορεία εκτέλεσής τους (από τις εκπονήσεις των μελετών κι έπειτα), ήταν κατηγορηματικός: «Τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, είναι ένα συνεχές αντικείμενο συζήτησης, προβληματισμού αλλά και αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο εκτελούνται. Ο προηγούμενος νόμος που είχε περάσει (ο 4412/16) αμέσως μετά, έδωσε ένα διάστημα 10-12 μήνες αδράνειας. Αυτό άφησε ένα μεγάλο κενό στο να χτιστούν οι νέες διαδικασίες, να περιγραφούν τα νέα μοντέλα δημοπρασιών, συμβάσεων κ.λπ. Όλοι οι φορείς εκτέλεσης έργων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν πολλάκις εκφράσει την θέση ότι ήταν πολύ βαριά η γραφειοκρατία με συνέπεια, ακόμη κι ένα μικρό έργο να χρειάζεται σχεδόν 20 μήνες για τη δημοπράτησή του. Ήταν οριζόντιο το αίτημα να βελτιωθεί ως προς τη γραφειοκρατία, αυτό το περιβάλλον. Το νομικό αυτό πλαίσιο από την 1η Ιουνίου, μπαίνει σε εφαρμογή.
Η ΠΝΑι, δεν έχει την αγωνία, αν με την έναρξη εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου υπάρξει κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση με τους νέους κανόνες. Μέχρι και σήμερα, έχουμε δημοπρατήσει τον αριθμό ρεκόρ των 45 μεγάλων έργων (!) στα νησιά μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε την διαχείριση αυτών (μαζί με αυτά που τρέχουν, υλοποιούνται κ.ο.κ.) Και γι αυτό είμαι περήφανος αφού δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα, μία υπηρεσία τόσο υποστελεχωμένη να παράγει με αυτό τον ρυθμό, έργα χρήσιμα στην κοινωνία: έργα οδικά, ύδρευσης, υποδομές για την παιδεία, αντιπλημμυρικά, υποδομές για το περιβάλλον κ.λπ. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτή η Περιφέρεια στέκεται ψηλά, με ανάστημα λέγοντας ότι ‘Μπορούμε να Πάμε Ψηλότερα’ και η επόμενη μέρα της πανδημίας θα μας βρει σε καλύτερο επίπεδο».
-Ερωτηθείς σχετικά με το Κτηματολόγιο και με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρα, ο περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός και απαντώντας στους επικριτές του, υπογράμμισε τα εξής:
«Είμαστε μια περιοχή που έχουμε σε πολλά θέματα, αρνητικές πρωτιές. Ωστόσο, έχουμε και πολλές θετικές. Υπάρχει μια… αρρωστημένη νοοτροπία που έρχεται από πολύ παλιά σε κάποιους οι οποίοι σε κάθε θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα, βλέπει την ευκαιρία να κτίσει σε ένα έδαφος το οποίο δεν είναι συλλογικό. Ο Δήμος Ρόδου –χωρίς να έχει καμία υποχρέωση- παραχώρησε ένα κτήριο 1.500τ.μ. και η ΠΝΑι έκανε την μελέτη και δημοπράτησε σε χρόνο ρεκόρ το έργο. Και τι δεν μας έχουν… σύρει. Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να μας δώσουν εντολές με βάση τις δικές τους δημόσιες σχέσεις. Από εμένα ζητάνε να δώσω εντολή στις υπηρεσίες και να υπαγορεύσω το πόρισμα των υπηρεσιών! Απαντώ: Τον Νοέμβριο του 2019 που οι υπηρεσίες έκριναν ότι η γέφυρα στο Χαράκι έπρεπε να κλείσει και μου έφεραν την αυτοψία τους, δεν τους υπέδειξα τι να κάνουν. Τώρα, γίνεται μια τεράστια πολιτική εκμετάλλευση -παράλληλα με την αγωνία που υπάρχει- ενώ τις επιπτώσεις που βιώνει η κοινωνία, την βιώνουμε κι εμείς ως φορέας αφού πάνε πολλά δημόσια έργα πίσω ακριβώς λόγω του Κτηματολογίου. Εμείς, θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να λειτουργήσει και λέμε ότι έχουμε κάνει, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Με χαρά θα υποδεχτούμε τον υπουργό και θα του εξηγήσουμε τι συμβαίνει…»
-Εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την ικανοποίησή του για την εξέλιξη σχετικά με την γέφυρα στο Χαράκι αλλά και με την γέφυρα της Κρεμαστής αφού όλα προχωρούν κανονικά και αναμένεται να αναδειχθεί σύντομα.
Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μίλησε και για την φετινή τουριστική σεζόν που άνοιξε με πολύ καλούς οιωνούς ενώ τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πορεία της:
«Μόνο το περασμένο Σάββατο, ήρθαν 63 διεθνείς πτήσεις στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμιά μας (Ρόδος, Κως, Μύκονος και Σαντορίνη) ενώ, σταθερά ανεβάζουμε στροφές. Κάθε μέρα, κερδίζουμε βήμα προς βήμα για να πάρουμε πίσω την σεζόν που είχαμε και την ζωή μας, σε όλα τα μέτωπα.
Το ενδιαφέρον για τον τουρισμό παραμένει τεράστιο. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως η Ευρώπη συμφώνησε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού (που ήταν πρόταση της Ελλάδας). Από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου που θα τεθεί σε λειτουργία, θα βοηθήσει πάρα πολύ και, αφενός θα ξεκαθαριστούν πολλά, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερο κόσμο να ταξιδέψει με μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Εμείς, σαν περιοχή, παρέχουμε μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας ήδη από το 2020 όπου κανένας τουριστικός προορισμός δεν το κατάφερε. Φέτος, έχοντας περισσότερα όπλα στα χέρια μας που δεν είχαμε πέρσι, όπως το εμβόλιο, τα τεστ κ.λπ. δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι…»
Ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε τέλος, πως οι καμπάνιες προβολής είναι σε εξέλιξη, και ότι η ομάδα διαχείρισης που είχε αναλάβει από πέρσι, θα δουλέψει και φέτος στον ίδιο στόχο.