«Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, αλλά και πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χρειαζόμαστε νέα επιχειρηματικά σχήματα που, όμως, δεν θα περιθωριοποιούν τους σημερινούς ιδιοκτήτες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τους επαγγελματίες. Αντίθετα, θα τους δίνουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ως ισότιμοι εταίροι σε αυτά τα νέα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Θα τους εξασφαλίζουν καλύτερο εισόδημα, μεγαλύτερες προοπτικές», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε σε γενναία φορολογικά κίνητρα όπως:
– Η απαλλαγή σε ποσοστό 30% από το φόρο εισοδήματος στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, ενώ αντίστοιχο ποσοστό θεσπίζεται και για την περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων σε ένα νέο επιχειρηματικό σχήμα.
– Η έκπτωση φόρου 30% στην περίπτωση που μια ατομική επιχείρηση μετατρέπεται σε προσωπική εταιρεία ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρεία ή σε περίπτωση συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος.
– Η απαλλαγή σε ποσοστό 50% από το φόρο εισοδήματος για τους αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση – αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.
Ο Μάνος Κόνσολας ανέφερε τα πλεονεκτήματα που έχουν τα νέα σχήματα συνεργασίας ελεύθερων επαγγελματιών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, όπως:
– Πρόσβαση όχι μόνο σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και αυξημένη δυνατότητα άντλησης πόρων από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό Νόμο.
– Εξωστρέφεια και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
– Μείωση του κόστους παραγωγής για τις επιχειρήσεις.
– Ενίσχυση της απασχόλησης.
Παράλληλα, ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της νησιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στα νησιά, όπως:
– Η επέκταση της απαλλαγής κατά 50% από το φόρο εισοδήματος και για τους αλιείς που θα συμμετάσχουν σε νέα εταιρικά σχήματα.
«Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επαγγελματίες αλιείς να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά σχήματα, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι την αλιευτική τους παραγωγή μέσα από αυτά τα νέα σχήματα, να δημιουργηθούν μεταποιητικές και εξαγωγικές δραστηριότητες στον συγκεκριμένο τομέα», τόνισε ο κ.Κόνσολας.
– Η ένταξη στο μέτρο της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος κατά 50% και τα clusters επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων στον τουρισμό.
Από τον τουρισμό υγείας, με τη συμμετοχή ελεύθερων επαγγελματιών που ασκούν ιατρικά ή παραϊατρικά επαγγέλματα έως τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από νέα επιχειρηματικά σχήματα που θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.