Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο επέστρεψε χθες, για τα περαιτέρω, η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς για την απώλεια 4 ανθρώπων και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην δυτική πλευρά του νησιού από τις πλημμύρες, τον Νοέμβριο του 2013.
Η έρευνα αποσκοπεί στη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.
Σημειώνεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες, νεκροί είναι ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαιρ̈άμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν έκλεισαν για τους οδηγούς, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2013.
Στην δικογραφία έχει συσχετιστεί και μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και κατά παντός άλλου υπευθύνου που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τρεις κάτοικοι της Ιαλυσού, ζητώντας τον ποινικό κολασμό τους.
Πρόκειται για τους κ.κ. Μιλτιάδη Τσιριγωτάκη του Μιχαήλ, Βασιλική Αρμυριώτη του Δημητρίου και Σαράντη Σαράντη του Γεωργίου, που εκπροσωπούνται από το δικηγόρο κ. Βασίλη Μπέη.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν τέλεση των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και στον άνθρωπο, της παράβασης καθήκοντος με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οφέλους σε εργολάβους δημοσίων έργων αλλά και της άμεσης συνέργειας σε πλημμύρα, που παραγγέλθηκε τον Φεβρουάριο του 2011.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη προκαταρκτική έρευνα αποτέλεσαν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσιες και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης της 28ης Ιανουαρίου 2011.
Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν έχουν εκτελεστεί εργασίες εντός της κοίτης ποταμών και χειμάρρων, εάν έχουν υπάρξει καταπατήσεις και παρεμβάσεις που έχουν αλλάξει τη φυσική ροή του νερού και αν οι εκτεταμένες αμμοληψίες και χωματοληψίες έχουν συντελέσει στη μεγέθυνση του προβλήματος.
Από τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις των επιτροπών που συστάθηκαν για την αποτύπωση των ζημιών είχαν αποδοθεί εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για ζημιές που προκλήθηκαν στ’ Αφάντου σε εργολαβικές εταιρείες.
Πιο συγκεκριμένα είχε διαπιστωθεί ότι προκλήθηκαν καταστροφές εντός και εκτός της κοίτης του Λουτάνη ποταμού σε δημόσιες και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, λόγω υποσκαφής των θεμελίων και συνεχών λήψεων αμμοχάλικου. Προκλήθηκαν καταστροφές εντός και εκτός της κοίτης στο ρέμα Καλάμι. Ειδικά στην διασταύρωση της οδού που συνδέει τα στρατόπεδα με την επαρχιακή οδό από Αφάντου προς Ψίνθο (οδός Αθηνάς) όπου το εν λόγω ρέμα περνάει εγκάρσια στον άξονα της, υπήρξε πλήρης αστοχία του υποκείμενου τεχνικού και ολοσχερής τμηματική καταστροφή της. Υπήρξαν ζημιές σε υποδομές εντός και εκτός της κοίτης στο ρέμα Κολυμπίων, που αποδίδονται στην αδυναμία των τεχνικών έργων (κιβωτιοειδείς οχετοί) να αντιμετωπίσουν το αυξημένο υδραυλικό φορτίο λόγω υπερχείλισης.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην παραλιακή οδό Αφάντου είχε διαπιστωθεί, λόγω διάβρωσης των θεμελιώσεων αλλά και των υποβάσεων, τμηματική αστοχία των τοιχίων εγκιβωτισμού, τμηματική καταστροφή του πεζόδρομου, των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού αλλά και εκτενής καταστροφή του ποδηλατόδρομου.
Από τη θεομηνία του 2011 έγινε φανερό ότι σε πολλά σημεία δεν λειτούργησαν τα εγκάρσια στον εν λόγω οδικό άξονα τεχνικά έργα (παλαιά και νέα) ενώ η κεντρική νησίδα αποτέλεσε φράγμα για την απορροή των ομβρίων προς τον τελικό φυσικό αποδέκτη, τη θάλασσα.