Στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και δανειστών, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.
ΦΠΑ
Οι δυο πλευρές συμφωνούν να είναι 6% σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα και σε 13% σε βασικά τρόφιμα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση ζητεί 13% και στα ξενοδοχεία και στην εστίαση και διατήρηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο. Οι δανειστές ζητούν κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, 23% στην εστίαση και επανεξέταση αύξησης συντελεστών το τέλος του 2016
ΕΚΑΣ
Η Αθήνα προτείνει σταδιακή κατάργηση ως το 2020 ξεκινώντας από το 2018. Οι δανειστές ζητούν κατάργηση ως το 2019 με άμεση κατάργηση για το 20% των δικαιούχων.
Πρόωρες συντάξεις
Η Αθήνα προτείνει σταδιακή κατάργηση από 1/1/ 2016, συνταξιοδότηση για όλους στα 67 έως το 2025, ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις, προστασία σε: βαρέα, μητέρες αναπήρων ανηλίκων, ειδικές κατηγορίες, θεμελιωμένα δικαιώματα.
Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν σταδιακή κατάργηση από 1η Ιουλίου του 2025.Ολοι στα 67 έως το 2022 ή στα 62 με 40 έτη εργασίας. Προστασία σε βαρέα, μητέρες αναπήρων ανηλίκων, ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις και μόνο αναλογική σύνταξη για όσους αποχωρούν από 1ης Ιουλίου
Ασφαλιστικό
Η Αθήνα προτείνει αύξηση εισφορών στις κύριες κατά 3,9% και αύξηση εισφορών στις επικουρικές στο 3,5%. Οι δανειστές διαφωνούν και στα δύο και ζητούν αύξηση εισφορών υγείας στο 6% από 4% για τις κυρίες και επέκταση στις επικουρικές.
Φορολογικό
Η Αθήνα προτείνει έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις, όχι απαντούν οι δανειστές. Η Αθήνα προτείνει αύξηση φόρου επιχειρήσεων στο 29% από 26%, στο 28% αντιπροτείνουν οι δανειστές. Και δυο πλευρές συμφωνούν σε αύξηση έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων, στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στην αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από 10% και σε φόρο στα φρουτάκια και στην κινητή τηλεφωνία.
Η πλευρά των δανειστών ζητεί επιπλέον: αύξηση φόρων και σταδιακή κατάργηση φορολογικών προνομίων στη ναυτιλία, κατάργηση ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες, κατάργηση ορίου 25% στις κατασχέσεις μισθών – συντάξεων και το όριο προστασίας να κατέβει κάτω από΄τα 1500 ευρώ. Επίσης, αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών με μεγαλύτερα επιτόκια, έξοδο για τους ασυνεπείς και άμεση πληρωμή για τους «έχοντες»
Δημόσιο
Η Αθήνα προτείνει ενιαίο μισθολόγιο από 1η Ιανουαρίου 2016 με βάση μισθούς του 2014. Οι δανειστές ζητούν νέο ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2016 από μηδενική βάση. Και δύο πλευρές συμφωνούν καταρχήν στον εξορθολογισμό ειδικών μισθολογίων .
Για τις αμυντικές δαπάνες η Αθήνα προτείνει μείωση 200 εκατ. Ευρώ, με τους δανειστές ζητούν 400 εκατ. Ευρώ.
thetoc.gr