Tο έγγραφο που υπέβαλαν οι πιστωτές στους υπουργούς οικονομικών και αποκάλυψαν οι FT.
Oι θεσμοί βάζουν πρόταση «βόμβα» βάζουν στο τραπέζι του Eurogroup ζητώντας μετάθεση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση αλλά και στα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, που παρουσίασαν οι FT οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ με τις εξής αλλαγές:
– στον υψηλό συντελεστή 23% μπαίνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση
-στο μειωμένο συντελεστή 23% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενεργεία και νερό και
-στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και εισιτήρια του θεάτρου.
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ κατά τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015 περιλαμβανομένης της κατάργησης των εκπτώσεων στα νησιά και άλλων εξαιρέσεων και μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 εφόσον προκύψουν ισοδύναμα έσοδα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Οποιαδήποτε αλλαγή τονίζεται στο κείμενο θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς. Στη νέα πρόταση με τα προαπαιτούμενα επαναλαμβάνονται οι θέσεις για:
– Eίσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
– Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%
– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων
– Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών
– Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος
– Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%
– Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια
– Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ
– Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
– Ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ
– Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων
– Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.
Τέλος οι δανειστές ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2016-2019 ενσωματώνοντας τα νέα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016%, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Το ασφαλιστικό
Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ’ όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, όμως η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετέφερε την ημερομηνία αυτή στο 2025.
Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.
Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.
capital.gr