Ειδήσεις

Ο Α. Τσίπρας φέρνει απλή αναλογική και ψήφο στα 17 με σχέδιο νόμου

Την πρόθεσή του να φέρει με σχέδιο νόμου στη Βουλή πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ήτοι εφαρμογή της απλής αναλογικής και ψήφο στα 17, ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά επ αυτού: “Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Να δικαιωθούν όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο σύστημα για απλή αναλογική”. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη- τόνισε ότι υπήρξε κοινός τόπος η κατάργηση του μπόνους και η ψήφος στα 17.

“Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας τις επόμενες ημέρες. Θα καταθέσουμε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου και όλοι θα κληθούν να λάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί”, είπε ο Πρωθυπουργός, “δείχνοντας” κυριότατα προς το ΚΚΕ, το οποίο αρνείται να στηρίξει την απλή αναλογική χωρίς την κατάργηση και του πλαφόν 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Στην εφ’ όλης της πολιτικής ύλης ομιλία του ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε “διάγνωση” της ευρωπαικής νόσου του ευρωσκεπτικισμού με αφορμή την ιστορική απόφαση της Μ. Βρετανίας να προχωρήσει σε Brexit, εμφανίστηκε μάλιστα έτοιμος να αναλάβει από κοινού με προοδευτικές δυνάμεις της ευρωσοσιαλδημοκρατίας την πρωτοβουλία για να αλλάξει ρότα η Ευρώπη ( αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο με αυτό το αντικείμενο) , εμφανίστηκε δικαιωμένος για την επιλογή του να προχωρήσει σε Δημοψήφισμα τον περσινό Ιούλιο, απέκρουσε τις αιτιάσεις που δέχεται ότι διαστρέβλωσε το αποτέλεσμά του κάνοντας το “όχι, ναι” και τούτο γιατί όπως είπε , ουδέποτε ήταν επιλογή της Κυβέρνησής του η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.

Παραλλήλως, διατράνωσε και πάλι την πρόθεσή του για προστασία  των εργασιακών δικαιωμάτων εν όψει της β’ αξιολόγησης και ευχήθηκε νίκη των Podemos στις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, τονίζοντας ότι είπε στον ηγέτη τους πως: Σας περιμένουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη!

Συγκεκριμένα ο Α. Τσίπρας ανέφερε για :

Brexit- Ε.Ε

Η Ε.Ε σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας και των καθυστερήσεων της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος αποτελεί την πιο χειροπιαστή πράξη του δράματος της πολιτικής κρίσης. Οι χρόνιες ανεπάρκειες των ηγετών της .ΕΕ, οι επιμονή σε πολιτικές λιτότητας και αντιμεταναστευτική υστερία τροφοδότησαν τον σωβινισμό και τον λαϊκισμό.
Απολύτως σεβαστή απόφαση που επιβεβαιώνει στρατηγική κρίση της Ε.Ε.
Τα προμηνύματα έχουν έρθει με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες , με την αλα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Δεν πρέπει να ρίχνουμε τα βάρη στον βρετανικό λαό. Όταν έχει οικοδομηθεί μια Ευρώπη που αφήνονται ανεξέλεγκτες οι πολιτικές του μίσους και του σωβινισμού, οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι λαοί. Οι ηγεσίες ευθύνονται που δημιούργησαν μια Ε.Ε πολλαπλών ταχυτήτων και μια Ένωση που αντί να βαθαίνει την ενοποίηση δίνει επιχειρήματα που τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό.
Οι ηγεσίες της Ε.Ε δημιούργησαν τις ιδεολογικές καρικατούρες του εργατικού βορρά και του τεμπέλη Νότου με αποτέλεσμα τον βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό.
Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειαζόμαστε νέο ξεκίνημα και νέο όραμα. Αν συνεχιστεί η συζήτηση για λιγότερη Ευρώπη, ίσως συμβεί αυτό με τη Βρετανία και σε άλλες χώρες.
Είχα πει στον Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ότι εύχομαι με αυτή την απόφαση που κέρδισες να κερδίσεις και το δημοψήφισμα αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Γιατί όταν λες στον λαό σου κατάφερα να κερδίσω συμφωνία λιγότερης Ευρώπης, τότε θα νικήσει η ορίτζιναλ επιλογή του καθόλου Ευρώπη.
Όσοι μιλούν για περισσότερη Ευρώπη να μας πουν τι εννοούν. Η απάντηση είναι καλύτερη Ευρώπη. Κοινωνική Ευρώπη, δημοκρατική Ευρώπη.

Η αποχώρηση της Βρετανίας μας φέρνει μπροστά σε δυο δρόμους: Την περιχαράκωση , τον εθνικό απομονωτισμό ή της μάχης για να αλλάξει η Ευρώπη. Η οποία προϋποθέτει  την επιστροφή σε αρχές που βασίστηκε το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: Ισοτιμία σε δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Εμείς έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη μιας άλλης Ευρώπης. Είμαστε με την Ευρώπη γιατί πιστεύουμε ότι μια χώρα μόνη της είναι αδύνατο να αναχαιτίσει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα που επιβάλλουν στις χώρες που έχουν χρηματοδοτικές δυνάμεις.
Είμαστε οι καταλληλότεροι για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνομιλίας μου με τον Ολάντ. Οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Πληθαίνουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που συμμερίζονται τις θέσεις της δικής μας οικογένειας, της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Δημοψήφισμα
Όταν εμείς απευθυνθήκαμε στο λαό το περασμένο καλοκαίρι δε σκεφτήκαμε ποτέ την πιθανότητα εγκαταλείψουμε τη μάχη της Ευρώπης. Τότε αυτοί που σήμερα μας χτυπούν την πλάτη, διαστρέβλωναν το επιχείρημα κι έλεγαν ότι το δίλημμα είναι εντός ή εκτός ΕΕ. Κι εμείς ξεκαθαρίσαμε τότε ότι δεν επιδιώκουμε έξοδο από την Ε.Ε αλλά μια καλύτερη συμφωνία.
Όταν η Ν.Δ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις μας ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην ευρωπαϊκή δεξιά. Ο κίνδυνος της διάλυσης έρχεται από τα δεξιά.
Το “ναι” στο δημοψήφισμα του Ιούλη δε θα σήμαινε παραμονή, αλλά πολύ σκληρότερα και περισσότερα μέτρα χωρίς χρηματοδότηση, αυτόματες περικοπές των συντάξεων, 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό, παρένθεση και παλινόρθωση του παλιού συστήματος της διαπλοκής κι όλα αυτά χωρίς δέσμευση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Σήμερα στον πρώτο σταθμό αυτής της πορείας καταφέρνουμε και στεκόμαστε απέναντι στους πολίτες έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Κινηθήκαμε στα πλαίσια της εντολής που λάβαμε και απολύτως στο πλαίσιο της Συμφωνίας.
Η ιστορία έχει ήδη γράψει ότι μετά την οριακή διαπραγμάτευση, βρεθήκαμε ε καθεστώς ασφυξίας. Η απόφαση που πήραμε στο δίλημμα μέσα ή έξω από την Ευρώπη, επικυρώθηκε από την ψήφο του ελληνικού λαού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.  Καταφέραμε να μειώσουμε τους στόχους των εξωπραγματικών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει τη διαστρέβλωση, επιστήμη.

Εργασιακά 
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται και δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας.
Η Εργάνη έδειξε ότι είχαμε ρεκόρ 15ετίας. Θετικό ισοζύγιο υπέρ των προσλήψεων αντί των απολύσεων.
Να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με τον στόχο μας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι εργαζόμενοι δικαιούνται να προστατεύονται συλλογικά και να νιώθουν ασφαλείς.
Πάταξη στη μαύρη εργασία. Καμία ανοχή σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.

Επόμενη μέρα
Είμαστε εδώ γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο για τον τόπο. Είμαστε αφοσιωμένοι στην υλοποίηση του στόχου για μια δίκαιη ανάπτυξη. Όχι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τέτοιους είχαμε και στην περίοδο Σημίτη αλλά το θέμα είναι πώς μοιράστηκαν και τι εμεινε από τα ωφελήματα αυτά.

Υπάρχει ανάγκη για παραγωγή πλούτου και δίκαιης κατανομής όχι μόνο των βαρών της κρίσης αλλά και των ωφελημάτων της ανάπτυξης.
Μοναδικός γνώμονας το συμφέρον του τόπου και με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου