Ρεπορτάζ

Παρέμβαση της Περιφέρειας προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Φράγμα Γαδουρά

Την επίσπευση των διαδικασιών για την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Φιλιππάκος, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα την Πέμπτη προκειμένου να παραθέσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει τάχιστα να κινηθούν οι διαδικασίες, για την έκδοση της απόφασης, αφού η λειψυδρία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την τουριστική περίοδο (σημ.: παρόμοια έκκληση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε, ως γνωστόν, και η «δημοκρατική»).
Η δυσφορία για την καθυστέρηση που σημειώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι διάχυτη πλέον, καθώς έχει παρέλθει ήδη ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα έπρεπε να είχε εκδοθεί απόφαση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του εργολάβου που θα λειτουργήσει το Φράγμα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η τριμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και ΔΕΥΑΡ.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, καθώς οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση ξεπερνούν τις 10.000 (!) σελίδες και όπως δηλώθηκε αρμοδίως στην «δημοκρατική», «δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, λόγω του όγκου των φακέλων που έχουν κατατεθεί, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για πρωτόγνωρη υπόθεση».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή για όλο το νησί και από την ΔΕΥΑΡ καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», φαίνεται πως το πρόβλημα στο βόρειο τρίγωνο του νησιού έχει ανακύψει από αστοχίες και λάθος χειρισμούς της ΔΕΥΑΡ από τον χειμώνα. Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, 10 γεωτρήσεις είτε είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας είτε υπολειτουργούσαν λόγω βλάβης στις αντλίες τους, οι οποίες δεν αντικαταστάθηκαν εγκαίρως. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα προέκυψε πρόβλημα σε ακόμα δύο αντλίες, με αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις που σήμερα δεν λειτουργούν να έχουν φτάσει πλέον τις 12 στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, στο οποίο καταγράφονται και οι μεγαλύτερες ανάγκες υδροδότησης.
Μάλιστα, φαίνεται, μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει προμήθεια των αντλιών, γεγονός που σημαίνει πως μέχρι την αντικατάστασή τους για την οποία θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα, να εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση.
Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται λόγω και της υφαλμύρωσης που παρουσιάζεται στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές, όπως η υπεράντληση και η υπερκατανάλωση έχουν επιφέρει τα σημερινά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου