Ειδήσεις

Συμβασιούχοι, παραλίες και λειψυδρία “έκλεψαν την παράσταση” στο δημοτικό συμβούλιο

Με την παρουσία των συμβασιούχων στην καθαριότητα, δημοτικών υπαλλήλων, του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Μάνου Κόκκινου και του γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινου, συνεδρίασε την Παρασκευή βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Το θέμα που μονοπώλησε την συνεδρίαση στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ήταν φυσικά, η υπόθεση με τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα, που βρίσκονται υπό ‘ομηρία’. Πολύ αργότερα, εμφανίσθηκε στην αίθουσα και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός –ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις (εκτός αιθούσης) όταν ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας και οι εκπρόσωποι των ομπρελάδων, διαπληκτίστηκαν μαζί του σε πολύ υψηλούς τόνους.
Ο Μιχάλης Κόκκινος
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, έλαβε τον λόγο και εμφανώς συγκινημένος είπε τα εξής: «Πράγματι είναι συγκινητικό κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Θα υπάρξει μια συνεργασία με το Ίδρυμα Σταματίου και θεώρησα ιδανικό να συναντηθώ με τον πατέρα μου σε αυτό τον χώρο. Είναι ο χώρος που με εκφράζει. Η Ρόδος μας, έχει αρχίσει να αποκτά έναν δυναμικό ρόλο, που έχει σημασία για όλους λόγω και της θέσης της. Η Ρόδος ήταν πάντα σταυροδρόμι των πολιτισμών και χαίρομαι που γι ακόμη μια φορά φέτος, το πνεύμα της Ρόδου αναφέρεται στα διεθνή φόρα. Η Ρόδος ακτινοβολεί παντού. Μου έχετε λείψει όλοι πολύ και είναι χαρά μου που είμαι εδώ, που είναι ο Ναός της Δημοκρατίας» δεσμευόμενος πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του από την θέση που βρίσκεται για την Ρόδο.
Το ζήτημα με
τους συμβασιούχους
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του σωματείου υπαλλήλων Δήμου Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης με τους συμβασιούχους. «Φτάσαμε πριν από λίγο καιρό, να διαρρεύσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκαλώντας αναστάτωση, ενώ πρόσφατα έβαλαν ‘ταφόπλακα’ στις ελπίδες των ανθρώπων αυτών. Εμείς, κύριε δήμαρχε θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις με τις οποίες να στηρίζει ο Δήμος τα αιτήματα των εργαζομένων αυτών», και ανέγνωσε τα αιτήματά τους.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα επωμιστούν την επιπολαιότητα αυτής της κυβέρνησης καθώς έχουμε φτάσει στον Ιούλιο και δεν ξέρει κανείς αν θα συνεχίσουν να εργάζονται ή όχι», ανέφερε.
Με παρέμβασή του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης, είπε: «Οι συνάδελφοι περνούν μια περιπέτεια χωρίς να φταίνε. Πρέπει να πιστωθεί σε αυτούς τους ανθρώπους το γεγονός πως καταβάλλουν προσπάθειες, για να κρατήσουν την πόλη καθαρή. Αυτό δείχνει ότι θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την στήριξή σας για να συνεχίσουν να καθαρίζουν και το δικαίωμα να εργάζονται».
Οι επικεφαλής
της μειοψηφίας
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας, ο κ. Στράτος Καρίκης είπε: «Χωρίς να φταίνε ουσιαστικά θα πληρώσουν τα λάθη του κράτους. Αυτοί που νομοθετούν έχουν την ευθύνη. Είναι γεγονός πως τους ανθρώπους αυτούς τους χρειαζόμαστε και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκδώσουμε ένα ψήφισμα».
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης από την παράταξη του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, είπε: «Βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλη την χώρα, οφείλουμε κι εμείς να τους στηρίξουμε. Η παράταξή μας είναι μαζί τους και όλοι μαζί στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πιέσουμε για την αποκατάστασή τους».
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε: «Είναι πολύ δύσκολη στιγμή να δούμε την κατάσταση αυτών των ανθρώπων χωρίς να δούμε την γενικότερη εικόνα. Ένα από τα πρώτα θύματα στην αυτοδιοίκηση είναι οι προσλήψεις. Οι Δήμοι είχαν πρόβλημα με τους εργαζόμενους και εμφανίζεται μια κυβέρνηση με μια απίστευτη ελαφρότητα να παρατείνει τις συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο έδωσε ελπίδα στους εργαζόμενους. Εξαιτίας αυτών των χειρισμών, βρίσκονται οι άνθρωποι σε μια κατάσταση να χάσουν την δουλειά τους και να μείνουν απλήρωτοι. Κάποιοι άλλοι χειρίστηκαν τελείως επιφανειακά το θέμα αλλά τα σπασμένα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι ίδιοι οι Δήμοι. Αυτές οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείς. Άρα δεν είναι παράλογα τα αιτήματά τους».
Ο κ. Τάκης Πότσος, είπε: «Οι σημερινές εξελίξεις με τους συμβασιούχους αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας ανεξάρτητος στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις γενικές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης. Όλα συνδέονται άμεσα. Δεν υπάρχει λοιπόν μέση οδός. Δεν είναι λάθος της κυβέρνησης, είναι συνειδητή επιλογή της. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι συμβασιούχοι είναι από το 1998. Η τοπική αυτοδιοίκηση, λειτούργησε και λειτουργεί σαν μηχανισμός υλοποίησης των κυβερνητικών επιλογών. Το ζήτημα όμως της ‘ομηρίας’ θα λυθεί;»
Παρεμβαίνοντας ο κ. Σάκης Στάγκας, είπε: «Η απόφαση αυτή είναι από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται από την οδηγία της Ε.Ε. να παρθεί μία απόφαση για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν κλείσει 24μηνο. Οι άνθρωποι πληρώνονται από ανταποδοτικούς πόρους και όχι από χρήματα του κράτους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, είπε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες. Ο Δήμος θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να αποφασίζει μόνος του για τις ανάγκες του».
Άπαντες, στήριξαν τα αιτήματα των συμβασιούχων ‘με ψήφισμα χωρίς αστερίσκους’ όπως ειπώθηκε.
Σε παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους επειδή «έβαλαν πλάτη για να στηρίξουν το έργο της Καθαριότητας. Η κυβέρνηση τούς έδωσε ελπίδες για παράταση των συμβάσεών τους και τους έβαλε σε έναν κυκεώνα, εμπαίζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ήμασταν ξεκάθαροι με όλους ανεξαιρέτως» και διευκρίνισε πως δεν έχει καμία σχέση η ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας με την συγκεκριμένη κατάσταση.

Ο δήμαρχος
κ. Φώτης Χατζηδιάκος
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου, είπε: «Αγαπητέ κύριε πρόεδρε των εργαζομένων, από αυτό το μικρόφωνο ό,τι λέμε είναι χωρίς αστερίσκους. Είμαστε συνεπείς στα όσα είπαμε μέχρι τώρα. Χαίρομαι όταν οι συνάδελφοι της μειοψηφίας παραδέχτηκαν ότι χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους διατηρήσαμε το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμβασιούχους που έχουν δουλέψει πολύ σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Παρά τον πόλεμο που δεχόμασταν για το θέμα της καθαριότητας, αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα» λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης με τους εργαζόμενους. Είπε ακόμη ότι «ήταν εσκεμμένη» αυτή η απόφαση της κυβέρνησης ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η Ρόδος δεν έχει…. ‘βουλιάξει’ στο σκουπίδι ενώ υπάρχουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα.
Πάντως ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης για δίμηνες συμβάσεις (χωρίς ανανέωση) οι οποίες δεν μπορεί να αποτελέσουν καμία λύση, ενώ επικαλέστηκε την σχετική λύση που δόθηκε επί θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο υπουργείο Εσωτερικών: «Είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση -την οποία ζητούμε. Υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στο νησί μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους μας. Τους χρειαζόμαστε –ανεξάρτητα από την συμεμτοχή του ιδιώτη».
Στην συζήτηση τοποθετήθηκε και ο πρώην δήμαρχος κ. Μάνος Κόκκινος, ο οποίος στήριξε τα αιτήματα των εργαζομένων και ζήτησε να περιληφθεί στο ψήφισμα και η δική του ψήφος.
Η απόφαση – ψήφισμα πάρθηκε ομοφώνως από το Σώμα.
Το ζήτημα με τις παραλίες
Επόμενο θέμα που επίσης απασχόλησε την συνεδρίαση, ήταν η κατάσταση με την παραχώρηση των παραλιών στην ΕΤΑΔ και βεβαίως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους επιτηδευματίες που απασχολούνται με αυτές στο νησί.
Μιλώντας ο πρόεδρος των ομπρελάδων κ. Πάμπαλης, είπε:
«Γνωρίζω ότι ο Δήμος Ρόδου είναι αρωγός μας, αλλά θέλουμε μια σαφή τοποθέτηση.
Εμείς θέλουμε οι παραλίες να επιστρέψουν στον Δήμο Ρόδου, τα μισθώματα να τα εισπράττει ο Δήμος, να επανεπενδύονται τα χρήματα εκεί κι εμείς όλοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».
Στο θέμα παρενέβη ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης που έφτασε μέχρι την σημερινή κατάσταση –διευκρινίζοντας ποιες παραλίες μπορεί να διαχειριστεί ο Δήμος Ρόδου και ποιες πέρασαν στην ΕΤΑΔ. Όπως ανέφερε, όσον αφορά τα προτιμησιακά η διαδικασία έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και τα υπόλοιπα, θα τα προκηρύξει η ΚΥΔ. «Η απώλεια για τον Δήμο Ρόδου είναι της τάξης των 550.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω πόσα ακόμη θα χάσει ο Δήμος».
Σε τοποθέτησή του ο κ. Στράτος Καρίκης είπε: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει με τις παραλίες αυτές», εξηγώντας πως ειδικά για το προτιμησιακό θα υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους επιτηδευματίες, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για την τεράστια απώλεια των πόρων που θα υποστεί ο Δήμος Ρόδου.
Ο κ. Υψηλάντης πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ‘κανένας από τους καρεκλοκένταυρους της ΕΤΑΔ δεν θα ενδιαφερθεί για το αν θα είναι καθαρές οι παραλίες ή όχι, λέγοντας πως από μόνες τους δεν σώζουν την παρτίδα’.
‘Επίθεση’ Ψυλλάκη σε όλα τα μέτωπα
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά των βουλευτών Δωδεκανήσου του Σύριζα λέγοντας: «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι παραλίες θα μεταφερθούν σε κάποιο ταμείο για να αποπληρωθεί το χρέος. Νομίζω ότι η ευγένειά μας, όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια έχει εκληφθεί ως αδυναμία. Έχουν κάνει τόσα εις βάρος του νησιού κι εμείς δεν έχουμε αντιδράσει όπως έπρεπε. Νομίζω ότι αυτή η πράξη ήταν εχθρική, ανήθικη και ανέντιμη. Βρίσκουν συμπαραστάτες και μάλιστα τους ίδιους τους βουλευτές μας. Θέλω να θυμίσω ότι ο βουλευτής μας κ. Δημήτρης Γάκης το 2014 έκοβε βασιλόπιτες στ’ Αφάντου και στο Πρασονήσι διότι οι τότε ‘Γερμανοτσολιάδες’ και ‘Δοσίλογοι’ θα ξεπουλούσαν τις παραλίες! Πάντως, με πρότασή του, έγινε το 2017 ‘Ετος Δωδεκανήσου’ και προφανώς, για… επιβράβευση, μας πήραν τις παραλίες! Και θα πω μόνον μία κουβέντα για την ‘Ένοχη Σιωπή’ που τηρεί σε αυτό το ζήτημα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που δεν έχει πάρει καμία θέση γι αυτό το θέμα. Θα θυμίσω την περίφημη ταινία ‘Λόλα’ με τον Καλογήρου και τον Κούρκουλο να λέει ο ένας στον άλλο: Είναι πολλά τα λεφτά!!!».

Ο δήμαρχος
για τις παραλίες
Ο δήμαρχος πάντως, επανέλαβε τις εκπεφρασθείσες θέσεις του,
«Είμαι σε συνεννόηση και με τον δήμαρχο Σαντορίνης και με τον δήμαρχο του Σαρωνικού για την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Εμείς προσφεύγουμε στο διοικητικό πρωτοδικείο. Οι παραλίες δεν είναι δικές τους, ανήκουν στον Ροδιακό λαό. Αν χρειαστεί θα πάμε κι εμείς να κόψουμε βασιλόπιτα στις παραλίες, μέσα στον Αύγουστο (!)».
Τα δ.σ. αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο Ρόδου ώστε να προβεί σε οποιαδήποτε προβλεπόμενη διαδικασία από το Νόμο για την διεκδίκηση των παραλιών –βάσει των προτάσεων των νομικών υπηρεσιών του Δήμου.
Το ζήτημα της λειψυδρίας
Ειδική αναφορά έγινε στο πρόβλημα με την λειψυδρία, όπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. «Πριν από ένα μήνα περίπου, συγκαλέσαμε μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της υδροδότησης από το Φράγμα. Σήμερα που μιλάμε, το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο. Οι ελλείψεις σε νερό είναι περίπου στα 350 κυβικά την ώρα ενώ σύντομα θα φτάσει στα 500 κυβικά ανά ώρα. Είναι ποσότητες που δεν μπορούν να βρεθούν παρά μόνον μέσω του Φράγματος Γαδουρά. Εμείς, δε νομιμοποιούμαστε να κάνουμε ενέργειες αλλά σε ό,τι μας αφορά το έχουμε πράξει. Δεν έχει αλλάξει ακόμη τίποτε από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο η ΔΕΥΑΡ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τις εξελίξεις», είπε.
Ειδικά για τις γεωτρήσεις, είπε πως δεν παράγουν αρκετές ποσότητες νερού ενώ αρκετές έπρεπε να αδρανοποιηθούν.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Σ. Καρίκης, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόσμου.
Θετικός εμφανίστηκε και ο κ. Γ. Υψηλάντης εκτιμώντας πως υπάρχει πολλή γραφειοκρατία ευχόμενος να πάνε όλα καλά, ενώ ο κ. Τ. Πότσος, μίλησε για τον τρόπο διαχείρισης του νερού ως βασικό αγαθό.
Ο δήμαρχος πάντως, είπε ότι παρακολουθεί προσωπικά νύχτα και μέρα το ζήτημα με το νερό –όπως και πέρσι το θέμα της Καθαριότητας. «Είναι μείζον πρόβλημα και δυστυχώς, έρχεται από πολύ παλιά. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν στον ταμιευτήρα του Φράγματος 75εκατομμύρια κυβικά νερού και να έχουμε το άγχος ότι θα μείνει η πόλη χωρίς νερό! Εάν λειτουργήσουν τα ταχυδιυλιστήρια θα έχουμε καθημερινά 600.000 κυβικά νερό. Αυτή την στιγμή έχουμε μεγάλες ανάγκες και κυρίως σε τουριστικές περιοχές» και παρουσίασε τον χάρτη με τις 339 γεωτρήσεις που υπάρχουν πάνω στο νησί πολλές από τις οποίες, αναγκαστικά θα απενεργοποιηθούν.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός
Πολύ σύντομη ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα μετά τις 10 το βράδυ, και ενώ το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ αφού είχε προηγηθεί εκτενής συζήτηση με επίκεντρο την κυβέρνηση για τα ζητήματα των συμβασιούχων και των παραλιών.
«Έχω ήδη κάνει επαφή και με τον κ. Σπίρτζη και με τον Δέδε (γ.γ. Υποδομών) έχει σταλεί από τον Δήμο Ρόδου το αίτημα ενώ εξετάζονται και άλλες λύσεις. Είναι σημαντικό να προγραμματίσουμε και τα υπόλοιπα έργα πέραν του Φράγματος Γαδουρά όπως π.χ. στο Ασκληπειό που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξασφάλιση νερού. Καλό είναι αυτές οι προτάσεις να πάνε τώρα προς το υπουργείο Οικονομίας καθώς έχουν αρχίσει να βγαίνουν αρκετές χρηματοδοτήσεις. Έγώ προς αυτή την κατεύθυνση έχω καθημερινή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία», όπως είπε.
Το επεισόδιο με
τον Γιώργο Πόκκια
Εντωμεταξύ, πριν την είσοδο του κ. Σαντορινιού στην αίθουσα, σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του αντιδημάρχου Γιώργου Πόκκια και εκπροσώπων των ομπρελάδων της Ρόδου, στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου για το ζήτημα των παραλιών. Ο κ. Πόκκιας σε πολύ υψηλούς τόνους (και με αρκετά βαριές κουβέντες) ‘επιτέθηκε’ φραστικά στον κ. Σαντορινιό, προειδοποιώντας τον ότι ‘δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να κάνουμε ό,τι θέλει ο Τερζάκης’ εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του ιδίου προσωπικά και των πολιτών για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου