Mεγάλος είναι ο αριθμός ψηφοφόρων που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στις 7 Ιουλίου, καθώς έχει περάσει σχεδόν μία τετραετία από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για το ελληνικό Κοινοβούλιο (Σεπτέμβριος 2015), οπότε και η σύσταση του εκλογικού σώματος έχει μεταβληθεί σημαντικά.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που έχει δικαίωμα ψήφου και σε αυτές τις εκλογές είναι ηλικιωμένοι, άνω δηλαδή των 71 ετών. Τόσο τα κόμματα όσο και το υπουργείο Εσωτερικών ανησυχούν ιδιαίτερα για το ποσοστό αποχής που ενδέχεται να είναι αυξημένο, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν ποτέ διεξαχθεί εθνικές εκλογές μεσούντος του θέρους, τον Ιούλιο. Το ποσοστό αποχής στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν 43,84%, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ποσοστό αποχής έφτασε το 41,31%.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης
Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ετοιμάσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των ψηφοφόρων, έστω για αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, με τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου θα καλούνται οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες.
Πάντως, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για «εύκολες» από πλευράς οργάνωσης εκλογές, δεδομένου ότι ο μηχανισμός λειτούργησε σε εντατικούς ρυθμούς τον Μάιο για τη διεξαγωγή των τριπλών εκλογών. Παράλληλα, κάλπες, παραβάν αλλά και χαρτί είχαν αγοραστεί σε επαρκείς ποσότητες και για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς τότε όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά για την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Για την ελληνική Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 577.771 πολίτες, (293.515 άνδρες και 284.256 γυναίκες) εκ των οποίων οι 519.227 είναι νέοι εκλογείς λόγω ηλικίας και οι 58.544 λόγω απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας μέσω πολιτογράφησης. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ψήφισαν 536.920 πολίτες για πρώτη φορά, ενώ αντίστοιχα στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει για πρώτη φορά 116.745 πολίτες. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης, που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που είχαν συντελεστεί έως το τέλος Απριλίου 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα περιλαμβάνουν και ένα μεγάλο ποσοστό αποθανόντων… Τυπικά δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Δηλαδή σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 έως και 31/12/2002.
Συνολικά έχουν δικαίωμα ψήφου 9.903.864 πολίτες, εκ των οποίων οι 4.800.422 είναι άνδρες και οι 5.103.442 γυναίκες. Ανω των 71 ετών είναι 2.312.930 πολίτες, περίπου το 1/4 του εκλογικού σώματος. Επίσης, μεταξύ 60-70 ετών είναι 1.533.588 πολίτες, ενώ από 48 έως 59 ετών είναι 1.928.046 ψηφοφόροι. Σε αυτές τις εκλογές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους 102.987 ετεροδημότες σε 294 ειδικά εκλογικά τμήματα που θα διαμορφωθούν, ενώ 9.115 θα ψηφίσουν τελικά στον δήμο βασικής εγγραφής τους.
Υπενθυμίζεται ότι για τους Ελληνες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Ο Αρειος Πάγος, ως αρμόδιο δικαστήριο, θα ανακοινώσει τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 25 Ιουνίου 2019. Μετά το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών που θεσμοθετήθηκε, η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες. Στην Α΄ Αθηνών εκλέγονται 14 βουλευτές, στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών 15 βουλευτές, στη Β2 εκλογική περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών 11 βουλευτές, στην Β3 εκλογική περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών εκλέγονται 18 βουλευτές. Στην Α΄ Πειραιώς εκλέγονται 6 βουλευτές, στη Β΄ Πειραιώς 8 βουλευτές, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής 10 βουλευτές και στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής 4 βουλευτές.
Πού ψηφίζουμε
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε συνολικά 21.300 εκλογικά τμήματα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Επειδή ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων είναι σημαντικά μικρότερος από όσα είχαν καθοριστεί για τη διεξαγωγή των δημοτικών, περιφερειακών και των ευρωεκλογών, οι εκλογείς πρέπει να αναζητήσουν εκ νέου πού ψηφίζουν. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οι πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση μεταδημότευσης μετά τις 30 Απριλίου 2019 θα ψηφίσουν στον δήμο όπου ανήκαν πριν από τη μεταδημότευση. Οσον αφορά τους σταυρούς, οι πολίτες θα πρέπει να σημειώνουν:
– Εναν σταυρό στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας ώς και τρεις βουλευτές.
– Δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις ώς και επτά βουλευτές.
– Τρεις σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ ώς και δώδεκα βουλευτές.
– Μέχρι τέσσερις σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές.