“Θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια” ήταν το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στην ομιλία του στη 28Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
“Με τον ελληνικό λαό υγιή και ασφαλή, με τον τουρισμό και πάλι πρωταγωνιστή, στη μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία, να μπούμε και πάλι, ασφαλείς και σίγουροι στον δρόμο της μακροχρόνιας και σταθερής ανάκαμψης”.
“Έχουμε περάσει μαζί τέσσερις σκληρούς μήνες. Βιώσαμε –και εξακολουθούμε να βιώνουμε- πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας. Με τους περισσότερους και τις περισσότερες από εσάς, αυτό το τετράμηνο το ζήσαμε έντονα και σε διαρκή επικοινωνία.
Λειτουργήσαμε συλλογικά, δουλέψαμε συμπληρωματικά, εκφράσαμε αγωνίες και αιτήματα για να καταφέρουμε να οργανώσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την ελεύθερη πτώση. Κάναμε τη δουλειά μας με ήθος και αποφασιστικότητα. Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε και την κατανόηση, τα αντανακλαστικά και την αντίληψη του κινδύνου που επέδειξε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τελικά τα καταφέραμε. Δεν λύσαμε με ένα μαγικό τρόπο τα προβλήματα, δεν κλείσαμε όλες τις πληγές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση είναι εδώ” ανέφερε ο κ. Ρέτσος.
Για την Ελλάδα προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ 10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους. Ο τουρισμός σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δέχεται ένα σφοδρό χτύπημα και τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται ήδη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%.
Λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή – 910 δισ. δολάρια, έως – 79% ή 1,2 τρις. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.
“Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση κυρίες και κύριοι, καλούμαστε καθημερινά να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία, τη στρατηγική, όχι μόνο να επιβιώσουμε της μεγάλης καταιγίδας, αλλά παράλληλα να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, ακόμα καλύτεροι από όσο ήμασταν πριν την κρίση της πανδημίας.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι. Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, Να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας. Και εδώ Κύριε Πρωθυπουργέ, θα χρειαστούμε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας” υπογράμμισε.
Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
Χρονιά ορόσημο χαρακτήρισε το 2021 ο κ. Ρέτσος. “Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις. Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων” είπε.
“Είναι όμως η στιγμή να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, όπως πέρυσι, στην 27η Γενική Συνέλευση το είχα ονοματίσει, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030.
Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού. Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών.
Ένα ολιστικό σχέδιο που θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις “χρονιές ρεκόρ”, χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του αύριο. Ένα ολιστικό σχέδιο που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το στίγμα και την θέση του τουρισμού στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας”.
“Στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, απέδειξε τόσο τη δυναμική του, όσο και τη διασύνδεσή του με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αλληλένδετος, εξωστρεφής και με όραμα, απαλλαγμένος από παθογένειες του παρελθόντος και χρεωκοπημένες κρατικοδίαιτες νοοτροπίες που τον κρατούσαν δέσμιο σε ένα γκρίζο παρελθόν, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή τη σπουδαία εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Πολύ σύντομα Κύριε Πρωθυπουργέ, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις μας για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας” ανέφερε ο κ. Ρέτσος.
“Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης”
“Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. Προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη, το κύρος, την αξία, τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μικρών ή μεσαίων επιχειρηματιών που προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κοινό καλό. Γιατί το κοινωνικό αποτύπωμα του ελληνικού τουρισμού, η τεράστια κοινωνική του διάσταση, μας αφορά όλους” είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.