Η Ευρώπη βρίσκεται σε λεπτό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία, προειδοποίησε η Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή. Στην ομιλία της προ της Συνόδου Κορυφής, πιθανότατα η τελευταία της ως καγκελαρίου, κάλεσε την Ευρώπη σε συντονισμένη δράση σε ό,τι αφορά την καραντίνα στους αφιχθέντες από περιοχές όπου επικρατούν μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία στην οποία κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα.
Όπως είπε, στη Γερμανία όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία υποβάλλονται σε καραντίνα, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα όσοι Βρετανοί ταξιδεύουν προς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία δεν υποβάλλονται σε καραντίνα. Οσοι φτάνουν στην Ιταλία πρέπει να αυτοαπομονωθούν για πέντε ημέρες και μετά να κάνουν τεστ. Στη Γαλλία επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Αντίθετα, όταν οι Βρετανοί γυρίζουν στη χώρα τους από τους παραπάνω προορισμούς είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε 10ήμερη καραντίνα και να πληρώσουν τα τεστ κορωνοϊού.
Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το Λονδίνο τη νέα «πράσινη λίστα».
Κατά την προσέλευσή του της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από κοινού με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, Συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.
Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη.
«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.
Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.
Στην Λισαβόνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως από την Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στην βρετανική «πράσινη λίστα». Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» , όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες απαντώντας στην Αγγελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Ολοι οι βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από την Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ