Τοπικές Ειδήσεις

Τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη στη Βουλή, για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Απόσπασμα της ομιλίας του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά την τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ø ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω γιατί αυτός ο στόμφος και αυτού του τύπου η ομιλία σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων για την τροπολογία για τον ΦΠΑ. Είναι τόσο μεγάλη επιτυχία το να μην καλύπτονται τα νησιά για παράδειγμα; Και γιατί αυτή η αίσθηση ότι ξαφνικά βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο; Λοιπόν εγώ θα ήθελα λίγο πιο σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε ό,τι αφορά ένα θέμα που είναι πραγματικά τεράστιο.

Και εντάξει φέρνει η Κυβέρνηση την τροπολογία και προφανώς θα την ψηφίσουμε διότι αφορά τη μονιμοποίηση στα πέντε νησιά. Αλλά έλεος! Και θα ήθελα για αυτό να κάνω ένα σχόλιο. Εχθές πολλοί μνημόνευσαν το έργο και την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου. Επειδή υπήρξε μια παρανόηση από τον κ. Βρούτση, να πω το εξής: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά ξεκίνησε το ΄87 με αιχμή τα Δωδεκάνησα, μόνο στα Δωδεκάνησα, αξιοποιώντας το ειδικό καθεστώς που είχε πριν και που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΟΚ τότε, επέμενε να το ανατρέψει να μην ισχύει για τα Δωδεκάνησα. Και πέτυχε σε αντιστάθμισμα με σκληρή διαπραγμάτευση τη μείωση του ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε πάλι με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο και μετά ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κάλυψε και τις Κυκλάδες. Ακολούθησε όμως η Νέα Δημοκρατία τώρα την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, που αφού κατήργησε αρχικά τον νόμο, μετά από πιέσεις μας τονεπανέφερε για τα πέντε νησιά, (για τη Λέρο, την Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο) σε συνάρτηση με τις μεταναστευτικές ροές και τα κέντρα παραμονής προσφύγων.

Η παράταση λοιπόν που φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση –που είναι μια αυτονόητη πράξη- μονιμοποιεί σε αυτά τα πέντε νησιά τη μείωση του ΦΠΑ. Αντί, λοιπόν, για συνεχείς παρατάσεις, μονιμοποίηση. Έστω και με αυτή την βελτίωση, δεν είναι αρκετή. Όλοι αναρωτιούνται και δικαιολογημένα: Μειωμένος ΦΠΑ στην Κω αλλά όχι στην Κάλυμνο, στην Λέσβο αλλά όχι στη Λήμνο, στη Σάμο, αλλά όχι στην Ικαρία; Διαπραγματευτήκατε τόσο σκληρά όπως λέτε και δεν καταφέρατε στη νησιωτική Ελλάδα που έχει μια τελείως διαφορετική γεωγραφική και οικονομική και αναπτυξιακή οντότητα, να επεκτείνετε τη μονιμοποίηση και στα υπόλοιπα νησιά; Να μην νιώθει παραδείγματος χάρη ο κάτοικος της Νισύρου ή της Καλύμνου ότι ζει μειονεκτικά απέναντι στον κάτοικο της Κω; Άρα λοιπόν, εντάξει, παραιτούμαστε και απεμπολούμε στην πράξη τη νησιωτικότητα;

Θα συζητήσουμε καμιά φορά σε αυτήν την Αίθουσα επί της ουσίας για την νησιωτικότητα και τι σημαίνει για κάθε πράξη της Κυβέρνησης; Για οποιοδήποτε θεσμικό ή οικονομικό νόμο, τι σημαίνει νησιωτικότητα, ποιος την επέβαλλε και πώς έγινε η συνταγματική της κατοχύρωση; Τα θετικά λοιπόν να τα δεχόμαστε, να τα ψηφίζουμε αλλά να μην υπομένουμε τη διαστρέβλωση των πραγμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου