Η PDU, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψης στον κόσμο, καλεί τον Σόιμπλε να παραιτηθεί.
Και μολονότι, δηλώνει τον απόλυτο σεβασμό της στο πολιτικό μέγεθος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σημειώνει πως αδυνατεί να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα. Όλα αυτά με αφορμή τη (μη) λύση που επέλεξε για το «ελληνικό πρόβλημα», για το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είναι “ένας πονοκέφαλος” και η χώρα να διοικείται από άπειρους και ανίκανους αξιωματούχους, αλλά ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη λιτότητα είναι τουλάχιστον γελοίος. Μια ματιά στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκμηδενίζει τέτοιους ισχυρισμούς. Πρόκειται για μείωση κατά σχεδόν 15%.
Ωστόσο ο Σόιμπλε συνεχίζει να επαναλαμβάνει μονότονα: «Δεν είναι αρκετό, δεν είναι αρκετό, δεν είναι αρκετό».
Η πρόσφατη λίστα με τα μέτρα που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη προδοσία του εγχειρήματος που ονομάζεται ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι μία επίθεση στην εθνική κυριαρχία της χώρας, υπολείπεται αλληλεγγύης προς σύμμαχο κράτος και διασφαλίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανασάνει ποτέ ξανά τα επόμενα χρόνια.
Κάτω από την ηγεμονία του Σόιμπλε η ευρωζώνη δεν είναι ένωση. Είναι σχέση δανειστών – πιστωτών. Γι’ αυτό ήρθε η στιγμή να βάλουμε μία τάξη σε αυτό το χάλι και αυτό θα γίνει χωρίς την παρουσία αυτού του άνδρα, ο οποίος, παρά τις αρετές του, δεν διαθέτει τα προσόντα για να εξελίξει την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ντροπή. Υπήρξαν στο παρελθόν και άλλες προσωπικότητες, όπως ο εκπρόσωπος του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ ή ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιούργκεν Σταρκ, οι οποίοι ένιωσαν ότι δεν μπορούσαν να συμφιλιωθούν με τις αναγκαιότητες ενός ενιαίου νομίσματος και αποσύρθηκαν.
Κατά συνέπεια, ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας, κύριε Σόιμπλε. Τώρα όμως, σας παρακαλώ, παραιτηθείτε…».
Πηγή δυστυχίας για όλους το κοινό νόμισμα
Το αποτέλεσμα των εξάμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ε.Ε. – με μία φράση – ήταν η άμεση αποφυγή του κινδύνου Grexit με την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του Αλέξη Τσίπρα.
Άρα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για θρίαμβο των «ταγμάτων της λιτότητας»;
Το αντίθετο: Πρόκειται για ήττα της Γερμανίας στο εξωτερικό. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέθεσε ένα από τα πιο μεγάλα μειονεκτήματα της Γερμανίδας καγκελάριου: Ότι είναι πολύ σκληρή στο εξωτερικό και πολύ επιεικής στο εσωτερικό.
Κατά συνέπεια το ενιαίο νόμισμα, το οποίο σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει την ενότητα μεταξύ των κρατών – μελών και να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, έχει καταντήσει μία πηγή δυστυχίας για όλους.
Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μία επική λίστα μεταρρυθμίσεων επτά σελίδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μέτρο που θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό το 1832! Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ περιμένει από την Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο να φθάσει στο υψηλότερο σημείο παραγωγής, που είναι αδύνατο να φθάσει οποιοδήποτε μέλος της ευρωζώνης!
Για να ξαναχτίσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης μετά τη σκληρή μάχη για επιβίωση που έδωσε μέσα σε αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιτεθεί στα κατεστημένα εγχώρια συμφέροντα κάνοντας χρήση της εξουσίας του με εποικοδομητικό τρόπο.
Όσο για τους φίλους ηγέτες που κατόρθωσαν να επαναφέρουν την Ελλάδα από την άβυσσο, με μεγάλο κόστος, θα μπορούσαν να τους προσφέρουν ένα πιο εύκολο μονοπάτι στο ζήτημα της φορολογίας και του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μία σκοτεινή ιδεολογική διαμάχη μέσα στην Ευρώπη, η οποία θα γίνεται σταδιακά φανερή όλο και περισσότερο. Μερικοί υπουργοί του έχουν προσθέσει στο πολιτικό τους λεξιλόγιο πολεμικές εκφράσεις. Ο πόλεμος της ευρωζώνης ήδη είναι ιδιαίτερα τραυματικός. Αλλά και η ειρήνη θα έχει μεγάλο κόστος…»
ΑΠΕ-ΜΠΕ