Ειδήσεις

Σύμφωνη η κυβέρνηση για πρόσβαση των εκπροσώπων των θεσμών στο ΓΛΚ

Απόλυτα σύμφωνη είναι η κυβέρνηση για την πρόσβαση των εκπροσώπων των θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο τόπο διαμονής τους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Επισημαίνουν ότι δρομολογείται η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων έως τη Δευτέρα με μόνη εκκρεμότητα που απομένει τις επαφές με κάποιους από τους υπουργούς.
Το χρονικό περιθώριο πάντως των διαπραγματεύσεων με τους 4 πλέον θεσμούς, την Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ είναι πολύ περιορισμένο. Το ΔΝΤ δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι έλαβε και εξετάζει το ελληνικό αίτημα για νέο τρίτο Δάνειο. Το αίτημα εστάλη το βράδυ από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά από την αναβολή καθυστέρησης πρώτα του ΔΝΤ και μετά της Επιτροπής αν προηγουμένως δεν υπήρχε συντονισμός για το θέμα του Ταμείου και της συμμετοχής του.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι πλέον εξετάζεται να οριστεί ένα τέλος… χρόνου με την μορφή ενός έκτακτου Eurogroup στις 11 Αυγούστου. Η λογική – που συμβαδίσει χρονολογικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό – είναι να φανεί αν έως τότε θα καταστεί εφικτή η συμφωνία επί της αρχής για το νέο πρόγραμμα-δάνειο. Αν φανεί ότι το – δύσκολο αυτό έργο – απαιτεί περισσότερο χρόνο, τότε σε επίπεδο Ecofin να αποφασιστεί η λήψη νέας – δεύτερης μετά τα 7,16 δις ευρώ του Ιουλίου – χρηματοδότησης “γέφυρας” από τον EFSM. Ωστόσο, αυτή η χρηματοδότηση που θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής 3,2 δις ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα και από εγγυήσεις επιστροφής των χρημάτων, αφού έτσι ορίσει ο επικαιροποιημένος κανονισμός του EFSM.
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από Βρυξέλες, δεν αποκλείεται οι εν Αθήναις διαβουλεύσεις να ξεκινήσουν λίγο αργότερα, εντός της προσεχούς εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει σήμερα και το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί, το πιο μεγάλο μέρος της δουλειάς έχει ήδη γίνει, καθώς οι διαβουλεύσεις εξ αποστάσεως ήταν εντατικές όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν διακοπεί.

Το αίτημα

Το ελληνικό αίτημα για την παροχή νέου δανείου που εστάλη χθές είχε κριθεί από τους Θεσμούς ως προϋπόθεση για να αποφασιστεί η έλευσή τους στην Αθήνα. Στη μονοσέλιδη επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πάντως δεν διευκρινίζεται πάντως αν το αίτημα για δάνειο συνεπάγεται μια νέα δανειακή σύμβαση που θα ξεκινά από τώρα ή αν πρόκειται για δάνειο που θα ξεκινά από τον Απρίλιο του 2016 οπότε λήγει το υφιστάμενη σύμβαση του ΔΝΤ.
Την Πέμπτη το ΔΝΤ ανακοίνωσε οτι δεν θα στείλει εκπροσώπους του στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν υπάρχει επίσημο αίτημα, ενω επισήμανε επιπλέον ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν να συμμετάσχει σε νέο ελληνικό πρόγραμμα. Σήμερα το πρωί, όπως έγραψε το capital.gr, και η Κομισιόν έκανε σαφές οτι δεν θα κατέβει στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν συντονιστεί με το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να υποβάλει αίτημα προς το ΔΝΤ για υποστήριξη και χρηματοδότηση και μετά από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης η οποία λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2016. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση αφορά σε πρόγραμμα που θα λήγει στο τέλος Ιουνίου του 2018.
Δεν… βγαίνει ο λογαριασμός χωρίς το ΔΝΤ
Κυβερνητικές πηγές κάνουν σαφές στο Capital.gr ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός του νέου δανείου δεν “βγαίνει” και εξηγούν ότι “η χρηματοδότηση που επιθυμεί να δώσει η ευρωπαϊκή πλευρά μέσω του ESM υπολείπεται σημαντικά του στόχου των 86 δισ. ευρώ”.
Ωστόσο, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει ειδικές απαιτήσεις για τον τρόπο επαφών, την πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τα πακέτα προαπαιτούμενων. Και τούτο διότι, πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή θα αντικατασταθεί με νέο το δικό του –ξεχωριστό– μνημόνιο που ονομάζεται MEFP και είναι πιο “σκληρό” από το MοU της ΕΕ που από σήμερα θα ετοιμάζεται στην Αθήνα.

Τα μέτωπα
Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι πρώτες ημέρες επαφών είναι και οι πιο κρίσιμες αφού θα φανούν οι “εντολές” που έχουν δοθεί. Αν υπερισχύει δηλαδή η “ομαλή” αντίληψη που προκύπτει από τις δηλώσεις Moscovici ή αν είναι ισχυρές οι πλευρές που πιέζουν για περισσότερα.
Τα πιο μεγάλα θέματα εκτιμάται ότι είναι δύο:
– Πώς θα “μοιραστούν” τα προαπαιτούμενα στον χρόνο, πόσα δηλαδή θα ζητηθούν για… τώρα και πόσα θα μεταφερθούν σε επόμενα τρίμηνα της 3ετούς δανειακής σύμβασης.
– Το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα μέτρα τα οποία θα ζητηθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι ρήτρες που θα υπάρχουν σε περίπτωση αποτυχίας.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου