Επανήλθε ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, παρά τις σαφείς και αδιαμφισβήτητες διαψεύσεις, στο θέμα του δήθεν καταλογισμού του για την κάλυψη των δαπανών βοσκού, που φρόντιζε τα ζώα του στα Ιμια.
Σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Σταυρουλάκη, στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», ο κ. Διακομιχάλης, υποστηρίζει εκ νέου ότι είναι «ντροπή για το ελληνικό κράτος, που άφησε τον Καλύμνιο βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο να φύγει από τα Ιμια».
Εμφανίζεται μάλιστα ότι… “σύρεται να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, επειδή ενίσχυε οικονομικά, δήθεν «παράνομα», επί επτά χρόνια (όσο παρέμεινε δήμαρχος) τον βοσκό που πήγαινε στα Ιμια, φροντίζοντας τα κατσίκια του και διατηρώντας «στην πράξη» την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες”.
Ο κ. Διακομιχάλης, δηλώνει συγκεκριμένα τα εξής:
“Το θέμα έχει μεγάλη ιστορία… Η επιχορήγηση του βοσκού, δηλαδή η οικονομική στήριξη του ενός και μοναδικού κτηνοτρόφου που διατηρούσε κατσίκια στα Ιμια, ξεκίνησε το 1996, έως το 2002, που ήμουν στο τιμόνι του Δήμου. Του καλύπταμε όλες τις δαπάνες για καύσιμα, τροφή και για το νερό που μετέφερε από την Κάλυμνο στις δύο βραχονησίδες.
Κάποια στιγμή, το θέμα καταγγέλθηκε από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Η γενικότερη «κατηγορία» ήταν ότι ο Δήμος, εκτός της στήριξης προς τον βοσκό των Ιμίων, χρηματοδοτούσε κάθε Χριστούγεννα – Πάσχα τη Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου, ενώ συνέβαλλε (οικονομικά) και στην ανέγερση του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στα Μοίρα της Λυκίας (στη Μικρά Ασία), την πατρίδα του αγίου των ναυτικών, καθώς το νησί μας είναι νησί ναυτικών. Επίσης, το ότι ο δήμος στήριξε οικονομικά -και είναι η πρώτη φορά που το λέω- την τέταρτη γέννηση κάθε καλυμνιώτικης οικογένειας μέχρι το παιδάκι να γίνει τεσσάρων ετών, αντιμετωπίζοντας έτσι το οξύ δημογραφικό πρόβλημα.
Αποτέλεσμα του γενικευμένου «κατασταλτικού ελέγχου» από το 1997 έως το 2002, που ζήτησε το 2007 ο τότε δήμαρχος, ήταν να γίνουν ορισμένες διαπιστώσεις από τον τοπικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) του ν. Δωδεκανήσου -κατά πόσο, δηλαδή, όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο-, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο να είναι υπό καταλογισμό οι δαπάνες του βοσκού, οι άλλες δαπάνες για Ιμβρο – Τένεδο και οι δαπάνες για τις πολύτεκνες οικογένειες, και όχι μόνο… Ασκήσαμε έφεση, η οποία βρίσκεται πλέον σε επίπεδο τμήματος του Ε.Σ. (δηλαδή, σε επίπεδο Εφετείου).
Τον Δεκέμβριο θα εκδικαστεί η υπόθεση. Η σύνθεση του δικαστηρίου είναι επταμελής και πιστεύω -επειδή πρόκειται για δικαστές υψηλού επιπέδου- ότι θα αφουγκραστούν όσα ακριβώς είχαν γίνει και θα μας απαλλάξουν.
Ελπίζω να μη χρειαστεί να πάμε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου… Λέω «ελπίζω», γιατί θεωρώ ότι οι δαπάνες που έγιναν είχαν εθνικό σκοπό και ξέφευγαν από τα στενά γεωγραφικά όρια της Καλύμνου. Είχαν εθνική διάσταση το να διατηρηθεί ο βοσκός στα Ιμια, όπως και το να επιδοτηθεί μια πολύτεκνη οικογένεια”.
Σε ό,τι αφορά την «τύχη» του βοσκού ο κ. Διακομιχάλης, δηλώνει τα εξής:
«Αναγκάστηκε να σταματήσει… Και σήμερα δεν υπάρχει ζώσα ψυχή στις δύο ελληνικές βραχονησίδες των Ιμίων. Σημειώνω ότι κατσίκια και βοσκός στα Ιμια υπήρχαν, σύμφωνα με στοιχεία, πριν από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα. Υπήρχαν και τις δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70 και του ’80. Μετά τα γεγονότα των Ιμίων, ο βοσκός αντιμετώπισε δυσκολίες και πολύ συγκεκριμένες παρενοχλήσεις… Αλλά σταθήκαμε όρθιοι, ώστε τα Ιμια να μη γίνουν «γκρίζα ζώνη», και τα καταφέραμε. Το κατάπιαν και οι Τούρκοι, διότι υπήρχαν διαρκής ελληνική παρουσία και οικονομική ζωή στις βραχονησίδες. Αυτό συνεχίστηκε έως τον Απρίλιο του 2004. Ημουν δήμαρχος έως το 2002. Πληρώναμε τον βοσκό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002. Από την 1η Ιανουαρίου 2003 έως τον Απρίλιο του 2004 ο νέος δήμαρχος δεν πλήρωνε, αλλά ο βοσκός εξακολούθησε να πηγαίνει. Μετά δεν άντεχε ο άνθρωπος, γιατί υπήρχε όντως οικονομικό πρόβλημα, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες. Το μεγάλο δυστύχημα για εμένα και η ντροπή για το ανάλγητο ελληνικό κράτος είναι ότι άφησε τον βοσκό, τον Καλύμνιο βοσκό, να φύγει από τα ελληνικά Ιμια για 6.000 € τον χρόνο…».
Θυμίζουμε ότι ως νόμιμη έχει κριθεί και μάλιστα από το έτος 2014 με την υπ’ αρίθμ. 39/2014 απόφαση του Β’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δαπάνη ενίσχυσης του βοσκού των Ιμίων από τον Δήμο Καλυμνίων.
Πιο συγκεκριμένα κατόπιν υπομνημάτων των υπόλογων το Β’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέτασε συνολικά την υπόθεση και προχώρησε σε καταλογισμούς σε 20 υπόλογους, ενώ έκρινε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη νομιμοποιήθηκε.
Σε ό,τι αφορά τους καταλογισμούς, που έχουν γίνει για άλλες δαπάνες οι υπόλογοι έχουν ασκήσει έφεση ενώπιον του VII Τμήματος, η οποία έχει προσδιοριστεί για την 12η Δεκεμβρίου 2017.
Οι καταλογισμοί αφορούν μη νόμιμες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις ακόμη και μισθώσεις σκαφών χωρίς τα νομότυπα εντάλματα πληρωμών.
Μεταξύ των μη νόμιμων αποφάσεων του ΔΣ του Δήμου Καλύμνου είναι για επιχορηγήσεις προς Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς, σε τοπικούς μη αθλητικούς Συλλόγους όπως είναι δυτών και αιμοδοτών (δεν προβλέπεται η επιχορήγησή τους από την νομοθεσία των ΟΤΑ, ενώ αντίθετα προβλέπεται για αθλητικούς Συλλόγους), σε άπορους δημότες (καθώς δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για οικονομική αδυναμία), για μίσθωση σκαφών και λεωφορείων, κ.λπ.
https://www.dimokratiki.gr/25-07-2017/ta-imia-den-eminan-choris-elliniki-parousia-gia-6-000-evro-diapsevdete-o-pr-dimarchos-kalymnion/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.