Στην βούληση της ΝΔ για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων και την διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας, καθώς και στην νέα δημοτική αρχή Ρόδου, εναπόκειται πλέον το μέλλον της μεγάλης επένδυσης στην περιοχή “Αμαρτος” στην Κρητηνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, οι μεγαλοεπενδυτές θα επιδιώξουν νέο κύκλο επαφών με τα αρμόδια υπουργεία, εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη περί προώθησης και διευκόλυνσης των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, θα βρουν εφαρμογή και στην τεράστια αυτή επένδυση της δημιουργίας πρότυπης μονάδας τουρισμού Υγείας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, έχουν προχωρήσει σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ωστόσο οι επενδύσεις στην Ελλάδα, αποτελούν ισχυρή σπαζοκεφαλιά για τους ενδιαφερόμενους, αφού τα εμπόδια είναι πολλά.
Όπως έγραψε η “δ”, η αξιοποίηση της ιστορίας του τόπου στην Άμαρτο, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες, πέρα από τις θεραπείες ευεξίας και την απόλαυση της παρθένας φύσης της νοτιοδυτικής Ρόδου. Στο νησί μας υπάρχουν ήδη δείγματα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συμβαδίζει με την αξιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων και μάλιστα να λαμβάνει επιπρόσθετη αξία και δυναμική σε συνάρτηση με την νέα μελέτη της μονάδας.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει προστιθέμενη αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ο σχεδιασμός του έργου, έχει φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για “πράσινες στέγες”, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων.
Να σημειωθεί πως στην περιοχή, όπως έγραψε η “δ”, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Η συνεργασία της “ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.” με την ΕΦ.Α.ΔΩΔ. ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και ήδη με την καθοδήγηση των αρμοδίων υπαλλήλων, ξεκίνησε η εκπόνηση εξ’ ολοκλήρου νέας αρχιτεκτονικής μελέτης, ώστε τα ευρήματα αυτά να αναδειχθούν και να ενταχθούν αρμονικά στη μονάδα.
Η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έγινε με βασικό γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό και στις αρχές της οικολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές έλαβαν την διαβεβαίωση δια στόματος της τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κιονόρδου με την οποία συναντήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στη Ρόδο στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαν αρθεί όλα τα εμπόδια και πολύ σύντομα επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού, κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είχε κάνει αναφορά στην μεγάλη αυτή επένδυση, που θα δώσει «πνοή» στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, μία από τις ομολογουμένως λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ρόδου.
Όπως έχει γράψει η “δ”, που ανέδειξε το όλο θέμα της μονάδας για ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνονται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου.
Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο όλα αυτά, επανασχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της νέας μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης των εργασιών.
Οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η Αρχαιολογία έχει δεσμεύσει χώρο 1.100 τ.μ. όπου εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα.
Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε ταξίδι αναψυχής με ιστιοπλοϊκό σκάφος που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή ο γιατρός.
Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Ο σημερινός επενδυτής, είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει τα χρήματά του στο project της Κρητηνίας, ωστόσο τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι χρονοβόρες διαδικασίες λειτούργησαν αποτρεπτικά όλο αυτό το διάστημα, γι αυτό και οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην νέα κυβέρνηση.
Ήδη έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις επενδυτές που εγκατέλειψαν την προσπάθεια, μεταξύ των οποίων μια εταιρεία-κολοσσός από το Ισραήλ που επενδύει σε καινοτόμα projects και ένας Ελληνας μεγαλογιατρός που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, ωστόσο ερχόμενοι αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, εγκατέλειψαν την προσπάθεια απογοητευμένοι.
Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος επενδυτής προτίθεται να δώσει πίστωση χρόνου στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ενημερωθούν για τη σημασία της τεράστιας επένδυσης και να δοθεί επιτέλους το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών.
Η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών χελώνας που ακολουθούνται στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα… ξεχείλωσε παρά το γεγονός ότι οδεύουμε στον Αύγουστο του 2019 το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει με μοναδική αχτίδα φωτός την δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για απεμπλοκή όλων των μεγάλων επενδύσεων.