Πολιτιστικά

Ευρωπαϊκές Πιστοποιήσεις για το Μεσαιωνικό Ρόδο

Ο σύλλογος Μεσαιωνικό Ρόδο δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρόδο από το 2005. Μία εποχή μάλιστα που υπήρχε στην πόλη γενικότερη πολιτιστική αδράνεια, έθεσε και πέτυχε το στόχο να κινητοποιήσει τη δημιουργική δραστηριότητα και μάλιστα με έμπνευση από την ξεχασμένη ιστορία μίας θρυλικής εποχής που δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ ως τότε!

 

Το βασικό εργαλείο θα ήταν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, μία διοργάνωση ιστορικής αναβίωσης και εκπαιδευσιοψυχαγωγίας που θα λειτουργούσε ως μέσον για να γνωρίσει η τοπική κοινωνία την – άγνωστη μέχρι πρότινος – ιστορική της κληρονομιά, να νιώσει περήφανη γι’ αυτήν και να εκτιμήσει της αξία της, μέσα και από την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του νησιού. Για την προετοιμασία της διοργάνωσης πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο σεμινάρια και εργαστήρια, για την εκπαίδευση των εθελοντών του φεστιβάλ αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μεταφέρουν τη γνώση αυτή στα σχολεία.

 

Το Μεσαιωνικό Ρόδο αξιοποίησε χώρους που δεν είχαν φιλοξενήσει ποτέ κάποια πολιτιστική δράση στο παρελθόν, όπως τα κάστρα Μονολίθου και Κρητηνίας αλλά και ιστορικούς χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης (όπως η οπλοθήκη Ντε Μιγύ), συμβάλλοντας έτσι επιτυχώς ώστε να προβληθούν ως χώροι που μπορούν να φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού, χρήση που συνεχίζεται από διάφορους πλέον φορείς, έως σήμερα.

 

 

Δεδομένου ότι το Μεσαιωνικό Ρόδο έχει επιδείξει μία συνεχή και ενεργή παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα και μάλιστα με μεγάλη συνέπεια στην επίτευξη των στόχων του, έχει τύχει της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ Tέχνης – που έχει ιδρυθεί με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και έχει λάβει και φέτος, όπως κάθε προηγούμενη διετία, την Πιστοποίηση EFFE 2024-2026 (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

 

Αν και οι χρηματοδοτήσεις που λάμβανε το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ από τους τοπικούς φορείς δεν ήταν ποτέ αυτές που διατίθενται σε ανάλογα φεστιβάλ της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να ξεδιπλώσει την τεράστια δυναμική του και να διαμορφώσει ένα νέο προφίλ για τη Ρόδο, μέσα από την ιδιαίτερη ιστορία και τον πολιτισμό της, κατόρθωσε όμως να συμπεριλάβει τοπικούς και ξένους καλλιτέχνες καθώς και τοπικό κοινό στα έργα του, συμβάλλοντας στην αύξηση της πρόσβασης στον πολιτισμό και στην προσέλκυση διαφορετικού κοινού, ενώ ανέδειξε ένα βιώσιμο περιβαλλοντικά τρόπο λειτουργίας, βασισμένο στις καλές πρακτικές του μεσαίωνα (γιατί υπήρχαν κι αυτές!). Ως εκ τούτου, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ έλαβε μία ακόμα αναγνώριση για το οικολογικό του προφίλ, που σέβεται το περιβάλλον, και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 30 πιο «Πράσινων Φεστιβάλ» της Ευρώπης, που συμμετέχουν στην πλατφόρμα EFFE, μέσα από την οποία προβάλλεται η δράση του φεστιβάλ της Ρόδου και στο εξωτερικό.

 

Από το Δ.Σ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου