«Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 48% μεσοσταθμικά για όλες τις επιχειρήσεις εξαιτίας των capital controls. Το ποσοστό αυτό είναι πρωτόγνωρο για μία οικονομία, όπως η ελληνική, που είναι ήδη καθημαγμένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περίπου το 25 % των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει αντιμετωπίζουν τη δυσοίωνη προοπτική των «λουκέτων».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και προσθέτει πως ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας η Ελλάδα παραμένει μία χώρα υπό ελεγχόμενη πτώχευση.
«Ήδη τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» που έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο έχουν χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως μέτρα υφεσιακά. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν αναπτυξιακά «αντίβαρα» που θα αντισταθμίσουν την ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η οποιαδήποτε τάση ανάκαμψης – εφόσον υπάρξει – θα φανεί το νωρίτερο από το 2016 και μετά. Το έτος 2015 θα είναι έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Γιώργος Καββαθάς.
Σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις επιταγές, ο κ. Καββαθάς δηλώνει:
«Για τις επιταγές που εκδόθηκαν κατά την περίοδο της «τραπεζικής αργίας» έχει δοθεί παράταση εξόφλησής τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, με δεδομένη την απότομη πτώση του κύκλου εργασιών ένα μεγάλο ποσοστό τους εκτιμάται ότι θα «σκάσει» μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας».
Η συνέντευξή του κ. Γιώργου Καββαθά, αναλυτικά:
• Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τζίροι των μικρών επιχειρήσεων από τα capital controls. Πόσες από αυτές θα καταφέρουν να επιβιώσουν στους επόμενους μήνες καθώς δεν γίνονται πλέον και προμήθειες επί πιστώσει παρά μόνο τοις μετρητοίς;
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 48% μεσοσταθμικά για όλες τις επιχειρήσεις εξαιτίας των capital controls. Το ποσοστό αυτό είναι πρωτόγνωρο για μία οικονομία, όπως η ελληνική, που είναι ήδη καθημαγμένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περίπου το 25 % των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει αντιμετωπίζουν τη δυσοίωνη προοπτική των «λουκέτων». Και ο κίνδυνος αυτός δεν έχει ως αποκλειστική αιτία την αδυναμία εξασφάλισης των προμηθειών τους επί πιστώσει.
• Υπολογίζεται πως 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την απότομη πτώση του εσωτερικού τουρισμού στην χώρα μας. Όμως και τα έσοδα από τον τουρισμό είναι αρκετά για τις επιχειρήσεις;
Είναι πράγματι γεγονός ότι το ποσοστό που καταγράφηκε στην πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα. Ωστόσο, η πτωτική πορεία του εσωτερικού τουρισμού διαρκεί εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Και τούτο εξαιτίας της απότομης μείωσης των εισοδημάτων και ειδικότερα εκείνου του μέρους τους που δαπανάται για τις θερινές διακοπές. Εκτιμάται ότι εάν η πτώση των εισοδημάτων τα τελευταία πέντε χρόνια κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 30%, η μείωση του μέρους εκείνου του εισοδήματος που δαπανάται για τις διακοπές κυμαίνεται στο 55 με 60 %. Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο εσωτερικός τουρισμός κατά κανόνα ενισχύει περισσότερο όχι μόνο τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταλύματα), αλλά κυρίως τις επιχειρήσεις γύρω από τον κλάδο του τουρισμού, τότε τα έσοδα για τις επιχειρήσεις αυτές τόσο στις τουριστικά ανεπτυγμένες όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές θα είμαι μειωμένα.
• Έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις επιταγές που εκδόθηκαν κατά την τραπεζική αργία και τι θα πρέπει να γίνει με τα δάνεια και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των επιχειρηματιών που έχουν καθυστερήσει να τακτοποιηθούν;
Για τις επιταγές που εκδόθηκαν κατά την περίοδο της «τραπεζικής αργίας» έχει δοθεί παράταση εξόφλησής τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, με δεδομένη την απότομη πτώση του κύκλου εργασιών ένα μεγάλο ποσοστό τους εκτιμάται ότι θα «σκάσει» μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας. Ως προς τις λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Τράπεζες πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο στοχευμένων ρυθμίσεων.
• Η ελληνική οικονομία πιστεύετε πως έχει διαφύγει τους κινδύνους; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτοί που δηλώνουν υπέρμαχοι της δραχμής;
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας – για να είμαστε ακριβείς του Τρίτου Μνημονίου – η Ελλάδα παραμένει μία χώρα υπό ελεγχόμενη πτώχευση. Το «σενάριο» της επιστροφής σε ένα εθνικό νόμισμα, προκειμένου να γίνει ρεαλιστικό, προϋποθέτει τη συνδρομή μιας σειράς όρων και συνθηκών που προς το παρόν δεν συντρέχουν.
• Το θέμα των εκλογών έχει κλειδώσει. Μπορεί όμως τόσο η χώρα και κυρίως η οικονομία να αντέξει κάτι τέτοιο;
Ανεξάρτητα από το εάν η οικονομία μπορεί ή όχι να αντέξει τις εκλογές, η κοινοβουλευτική δημοκρατία διέπεται από κανόνες, τους οποίους οφείλουμε ως πολίτες να σεβόμαστε. Έτσι, προκειμένου μία κυβέρνηση να είναι σε θέση να υλοποιήσει την πολιτική της χρειάζεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες, τότε η προσφυγή στην εντολή των Ελλήνων πολιτών ήταν αναγκαία.
• Μετά τα όσα έχουν γίνει στη χώρα θα υπάρξουν και επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τις έδρες τους σε ξένες χώρες όπου το περιβάλλον θα είναι πιο φιλόξενο και δεν θα υπάρχουν τόσες φορολογικές επιβαρύνσεις;
Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καθώς ήδη αρκετές είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν προχωρήσει σε μεταφορά της έδρας τους και πολύ περισσότερες εκείνες που το σκέφτονται σοβαρά. Εάν η τάση αυτή επαληθευτεί, τότε θα μιλάμε για αφελληνισμό της οικονομίας μας και – γιατί όχι; – για οικονομική γενοκτονία.
• Πιστεύετε πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους θεσμούς μπορούν να δημιουργήσουν και ανάπτυξη ή θα υπάρξει νέος κύκλος ύφεσης ακόμη πιο επώδυνος αυτή τη φορά;
Ήδη τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» που έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο έχουν χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως μέτρα υφεσιακά. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν αναπτυξιακά «αντίβαρα» που θα αντισταθμίσουν την ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η οποιαδήποτε τάση ανάκαμψης – εφόσον υπάρξει – θα φανεί το νωρίτερο από το 2016 και μετά. Το έτος 2015 θα είναι έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιεύτηκαν δύο μέρες πριν τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση για το 2015 θα κυμανθεί στο 3,5 % του ΑΕΠ.