Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Aldemar Resorts, μιλά στο TravelDailyNews Greece & Cyprus για την πορεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το ρόλο που αυτό καλείται να παίξει στη σύγχρονη ελληνική τουριστική πραγματατικότητα.
TravelDailyNews: Κε Αγγελόπουλε, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον των ξένων τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει το ΞΕΕ ώστε να τις ενισχύσει;
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Το ΞΕΕ θα καθορίσει την πορεία του βασιζόμενο στις αρχές και την κατεύθυνση του προέδρου του και του ΔΣ. Η προεδρία του κ. Τσακίρη ήταν μια νότα αξιοπρέπειας του κλάδου σ’ένα θολό και στρεβλό τοπίο για την ξενοδοχία. Υπερφορολόγηση, αναξιοπιστία, στοχοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων και απελευθέρωση και ανομία στα καταλύματα της σκιώδους οικονομίας αποτέλεσαν και αποτελούν κύρια ζητήματα που απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα του κλάδου και την παροχή σωστών και κυρίως διαφορετικών υπηρεσιών από αυτόν. Οι επενδύσεις δεν αποτελούν αντικείμενο του ΞΕΕ σήμερα και δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από το στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία των ξενοδόχων και την ανάδειξη του έργου τους ως εθνικής σημασίας πλέον.
TDN: Ποια θεωρείτε τα μείζονα θεσμικά πρόβλήματα του ελληνικού τουρισμού και ποιες λύσεις μπορούν να προταθούν από το ΞΕΕ;
Α.Α.: Το ΞΕΕ είναι το κύριο, αν όχι το μοναδικό εργαλείο αξιόπιστης πληροφόρησης του κράτους και της κοινωνίας για τα ζητήματα της ξενοδοχίας. Ως σύμβουλος του κράτους πρέπει και μπορεί να ενημερώνει για τα προβλήματα του κλάδου και να προτάσσει τις λύσεις που διασφαλίζουν ένα καλύτερο προφίλ στην οικονομία της Φιλοξενίας. Τα μέλη του ΔΣ έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν καλά και αντιμετωπίζουν σοβαρά τις προκλήσεις του κλάδου. Μένει να αποδειχτεί αν οι προθέσεις όλων είναι αγαθές ή συνεχίζεται η πολιτική αφαίμαξης των ξενοδόχων στην υπηρεσία συμφερόντων. Δεν έχει κάνεις παρά να δει τη θητεία του νυν προέδρου για να διαπιστώσει τα θέματα που απασχολούν το σημερινό ΔΣ. Εντύπωση προκαλεί ότι κάποιοι κωφεύουν, θέτοντας σε κίνδυνο την απασχόληση, τα έσοδα του κράτους και την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμό.
TDN: Πώς ελπίζετε να συμβάλετε, με την εκλογή σας στο ΔΣ του ΞΕΕ, στην ουσιαστική συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε σημαντικές αποφάσεις (κυβερνητικές ή μη) που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις;
Α.Α.: Αυτό θα το αποφασίσει ο επόμενος πρόεδρος. Η έως σήμερα παρουσία μου στα συλλογικά όργανα έχει τη λογική ειλικρινών παρεμβάσεων και στήριξης της πολιτικής ανάδειξης του κλάδου ως του κορυφαίου στην ελληνική οικονομία. Θα ήθελα να δω το επόμενο ΔΣ να συνεχίζει την πορεία του νυν, κάτι που διασφαλίζεται από την παρουσία των ίδιων προσώπων. Σημειώνω ότι είναι πλέον καιρός οι ξενοδόχοι να ορίζουν τη μοίρα τους και όχι να υφίστανται αυτόν τον απίστευτο βιασμό. Τα ρεκόρ απαιτούν και τους ανάλογους χώρους φιλοξενίας.
TDN: Πώς μπορεί ένα τουριστικό επιμελητήριο να βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στον τουρισμό;
Α.Α.: Το ΞΕΕ μπορεί να βοηθήσει ενεργά και άμεσα το τουριστικό προφίλ της φιλοξενίας της χώρας, αρκεί να αναγνωρίζεται ο ρόλος του και να αξιολογούνται οι προτάσεις του. Με απογοητεύει η έλλειψη σωστής κατανομής και ανάληψης ευθυνών τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και μεμονωμένων περιπτώσεων από τον ίδιο τον επιχειρηματικό κόσμο. Σήμερα το καλό, όπου και όπως και να προκύπτει, το καρπώνονται λίγοι και όχι απαραίτητα δικαίως. Αντίθετα, όλα τα κακά διοχετεύονται και επιμερίζονται, κυρίως όμως κανένας δεν αναλαμβάνει ή αποδέχεται την ευθύνη για αυτά. Το ΞΕΕ είναι ο σύμβουλος του κράτους, αρκεί το κράτος να ακούει και να επεξεργάζεται τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις.
TDN: Ποιο πρέπει να είναι, κατά την άποψή σας το ποσοστό της παρέμβασης του ΞΕΕ σε θέματα που αφορούν τα μέλη του και ποια είναι, ουσιαστικά, η ισχύς του στη σημερινή ελληνική τουριστική πραγματικότητα;
Α.Α.: Αυτή ίσως είναι και η σημαντικότερη ερώτηση, αφού πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για ευγένειες και εμπιστοσύνη, χωρίς τη δέσμευση των συνομιλητών μας. Το ΞΕΕ πρέπει να είναι δυναμικό, παρεμβατικό και συνάμα ουσιώδες. Δεν έχει εχθρούς, αλλά, όπως προτείνει και το μέλος της διοικούσας επιτροπής ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, οφείλει πια να ενημερώνει και την κοινωνία. Ο κόσμος απλά δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν ολόκληρες περιφέρειες που εξαρτώνται ως και 85% από την οικονομία της Φιλοξενίας. Το ΞΕΕ μπορεί και πρέπει να αναλάβει ρόλο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του συνόλου, πολύ περισσότερο που η οικονομία της φιλοξενίας είναι αιμοδότης του συνόλου της οικονομίας και αναμορφωτής της κοινωνίας. Αυτό είναι σήμερα υψίστης σημασίας.
traveldailynews.gr