Δεν ήταν το καθιερωμένο μήνυμα για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το γεγονός ως αφορμή για να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, υπογραμμίζοντας ότι η «έγνοια» του είναι οι εισαχθέντες να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ «σύγχρονα, λειτουργικά, που θα δίνουν πτυχία με αξία και αντίκρισμα στην πραγματική ζωή». Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από το «πισωγύρισμα» στη δεκαετία του ’80 που επιχειρεί, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, καθώς είναι νωπές οι μνήμες της αντιπαράθεσης κορυφής στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα το καταργήσει «αύριο» ως πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο στο μέλλον θα αποτελεί μια απόδειξη ότι μια κυβέρνηση «χωρίς σχέδιο και χωρίς φραγμούς επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιριού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση». «Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες σε όλους, που δίνει δουλειές, που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, όποιες κι αν είναι αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του, απευθυνόμενος και στους νέους που δεν θα σπουδάσουν.
Kοντά σε δυναμικά κοινά
Η Παιδεία είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τον κ. Μητσοτάκη. Oχι μόνο ως πεδίο που υποφέρει από τις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει, αλλά και ως πεδίο που, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, αν συνδεθεί με την οικονομία και την εξωστρέφεια, μπορεί να γίνει βασικός μοχλός για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Εξάλλου, μέσω της ανάδειξης της Παιδείας –και των προτάσεων που θα παρουσιαστούν και από το βήμα της ΔΕΘ– η Νέα Δημοκρατία έρχεται πιο κοντά σε νέους ψηφοφόρους και δυναμικά κοινά, τα οποία γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαία δεν ήταν ούτε η επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. στο χθεσινό του μήνυμα ότι στόχος του είναι «να φτιάξουμε μια Ελλάδα όπου η ελπίδα είναι ζωντανή, όπου οι Eλληνες –ιδίως οι νέοι– μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο». Η ελπίδα θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο προεδρικό λεξιλόγιο, με αποκορύφωμα την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου θέλει να εκπέμψει θετικό μήνυμα και αισιοδοξία. Παρέμβαση για την Παιδεία υπήρξε και στο μέτωπο των Πανελλαδικών, καθώς η Νίκη Κεραμέως αντέδρασε στους νέους ακροβατισμούς για την κατάργηση των Πανελλαδικών κατηγορώντας την κυβέρνηση για δημαγωγία, φθηνό λαϊκισμό και εμπαιγμό σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Την ίδια ώρα, η Πειραιώς συνεχίζει διατηρεί ψηλά τους τόνους για την πραγματική οικονομία. Χθες ήταν η σειρά της Ντόρας Μπακογιάννη να εγκαλέσει την κυβέρνηση για τα «φτωχά» έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου, αποτέλεσμα «επιπολαιότητας και ενδεχομένως σκόπιμης κυβερνητικής αδιαφορίας», ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μίλησε για φορολογική κόπωση και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας. Ο Aδωνις Γεωργιάδης έθεσε και πάλι εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του Πάνου Καμμένου, δηλώνοντας ότι οι αριθμοί τον διαψεύδουν. Αφορμή, τα στοιχεία του ΥΠΕΘΑ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα έσοδα για το 2017 ανήλθαν σε 600.000 ευρώ, την ώρα που ο κ. Καμμένος δεσμευόταν για έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα έτη.
Καθημερινή