Ειδήσεις

Επιδικάστηκε αποζημίωση σε 85χρονη που έπεσε θύμα τραπεζικού διευθυντή

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έγινε δεκτή και η τρίτη αγωγή από αδικοπραξία, που υποβλήθηκε από μια 85χρονη άκληρη, συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο, σε βάρος τραπεζικού διευθυντή και της τράπεζας Πειραιώς, που τον απασχολούσε.
Και με την αγωγή αυτή αναγνωρίζεται η ευθύνη της τράπεζας από τις αδικοπραξίες του προστηθέντος υπαλλήλου της και διατάσσεται να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 210.000 ευρώ για την θετική και ηθική βλάβη που της προξενήθηκε. Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής διατάσσεται να καταβάλει στην ενάγουσα το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ για την ηθική της βλάβη.
Το δικαστήριο κήρυξε την απόφαση του προσωρινά εκτελεστή ως προς την τράπεζα για το ποσό των 100.000 ευρώ και για τον πρώην διευθυντή για το ποσό των 10.000 ευρώ.
Καταδικάζονται εξάλλου οι εναγόμενοι στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης της ενάγουσας την οποία ορίζει στο ποσό των 4.200 ευρώ για την τράπεζα και στο ποσό των 500 ευρώ για τον πρώην υπάλληλο της.
Η 85χρονη, υποστήριξε ότι προκειμένου να έχει καλύτερη απόδοση τόκων, από εκείνους που της απέφεραν τα χρηματικά ποσά που είχε κατατεθειμένα σε απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου (με άλλους συνδικαιούχους συγγενείς της), αρχικά σε άλλη τράπεζα και στη συνέχεια στη διάδοχό της, εξ απορροφήσεως, επέλεγε το άνοιγμα προθεσμιακών καταθέσεων (συνήθως μηνιαίων), με τη μεσολάβηση του εναγόμενου, διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος της προσέφερε το καλύτερο επιτόκιο της τραπεζικής αγοράς.
Η συνεχής επαφή τους, η συμπάθεια που εξέπεμπε, η προθυμία του να την εξυπηρετεί, ακόμα και με επίσκεψή στο σπίτι της για διεκπεραίωση μιας συναλλαγής (για ανάληψη μετρητών, για νέα προθεσμιακή κατάθεση κλπ), δημιούργησαν μια σχέση εμπιστοσύνης, μια φιλική σχέση, η οποία απετέλεσε και τη βάση για την αποκλειστική τοποθέτηση των χρημάτων της στις τράπεζες που ήταν διευθυντής.
Υποστηρίζει ότι, εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω θέση του, προέβαινε, εν αγνοία της, από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου της, σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών (που ανέρχονται συνολικά σε 200.000 ευρώ), υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της.
Για την συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεών του και προκειμένου να μην τις ανακαλύψει, ισχυρίζεται ότι εκείνος μεν κρατούσε το πραγματικό βιβλιάριό καταθέσεών της, όπου απεικονίζετο η πραγματική κίνηση του λογαριασμού, ενώ σε εκείνη παρέδιδε πλαστό βιβλιάριο, όπου εμφανιζόταν η εικονική κίνηση του λογαριασμού της.
Επιπρόσθετα, όπως ισχυρίζεται, της παρέδιδε κάθε μήνα, την πλαστή κατά περιεχόμενο απόδειξη της νέας προθεσμιακής της κατάθεσης, την οποία υπέγραφε αυτός, ως διευθυντής και ένας άλλος υπάλληλος. Η προθεσμιακή κατάθεση εμφάνιζε ολόκληρο το ποσό που θα έπρεπε να είχε στο λογαριασμό ταμιευτηρίου της και όχι αυτό που είχε απομείνει από τις υπεξαιρέσεις που είχε ήδη διαπράξει.
Τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις τελούσε, κατ’ εξακολούθηση, όπως διατείνεται, κατά το από 2012 έως και τέλη Ιουνίου 2015 χρονικό διάστημα.
Όπως εκθέτει, στο ίδιο κατάστημα τηρούσε κι ένα λογαριασμό καταθέσεων ταμιευτηρίου σε δολάρια Η.Π.Α. με συνδικαιούχους συγγενείς της.
Την 29-5-2015 άνοιξε, όπως έκανε κάθε προηγούμενο μήνα, μια προθεσμιακή κατάθεση σε δολάρια Η.Π.Α. με κεφάλαιο 300.000 δολάρια Η.Π.Α., με ημερομηνία έναρξης 29-5-2015 και ημερομηνία λήξης 29-6-2015, με επιτόκιο 4,5% με λογαριασμό της με συνδικαιούχους δύο συγγενείς της.
Περί τα μέσα Ιουνίου του 2015, ζήτησε από τον εγκαλούμενο να «σπάσει» την άνω προθεσμιακή κατάθεση και να αναλάβει αυτούσια τα 300.000 δολάρια.
Ο εγκαλούμενος, όπως υποστηρίζει, με χίλιες δύο προφάσεις, την απέτρεψε να επιμείνει στην εν λόγω ανάληψη, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα με το συνάλλαγμα, ότι φέρνει κωλύματα η Τράπεζα της Ελλάδος, ότι θα καθυστερήσει η εξεύρεση του εν λόγω ποσού κλπ.

Τότε ζήτησε, όπως περιγράφει, να της αποδοθούν 200.000 ευρώ από τον λογαριασμό καταθέσεων που τηρούσε σε ευρώ, αφού «σπάσει» μια προθεσμιακή κατάθεση σε ευρώ που κρατούσε την οποία της είχε χορηγήσει ο εγκαλούμενος και έφερε την υπογραφή του με συνυπογραφή υποτίθεται άλλου υπαλλήλου, ποσού 200.000 ευρώ, με ημερομηνία έναρξης 29-5-2015 και ημερομηνία λήξης 29-6-2015, με επιτόκιο 5% με λογαριασμό της στον οποίο υπήρχαν ακόμη δύο συνδικαιούχοι.
Πράγματι, την 18-6-2015, με τη μεσολάβηση του εγκαλούμενου, έκανε ανάληψη από τον άνω λογαριασμό της καταθέσεων ταμιευτηρίου το ποσό των 200.000 ευρώ, εκδοθέντος και του σχετικού εντάλματος πληρωμής πιστεύοντας ότι ήσαν τα χρήματα από την τελευταία προθεσμιακή κατάθεση που κρατούσε σε ευρώ.
Την 20-7-2015, σε επικοινωνία της με τον υποδιευθυντή του καταστήματος, όταν τον ρώτησε τι έκαναν τελικά με τα δολάρια Η.Π.Α., τότε εκείνος έκπληκτος της απάντησε ότι είχε μετατρέψει την συγκεκριμένη προθεσμιακή σε ευρώ και είχε αναλάβει 200.000 ευρώ!
Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι η απόδειξη προθεσμιακής κατάθεσης των 200.000 ευρώ, έναρξης 29-5-2015 και λήξης 29-6-2015, ήταν πλαστή και ο εγκαλούμενος είχε σπάσει την γνήσια προθεσμιακή της κατάθεση σε δολάρια εν αγνοία της, με αποκλειστικό σκοπό, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η προηγούμενη εγκληματική του δράση, να βρει τα 200.000 ευρώ που ζητούσε να κάνει ανάληψη. Διατείνεται ότι ο εγκαλούμενος πλαστογράφησε τα σχετικά έγγραφα, μετέτρεψε 230.000 δολάρια ΗΠΑ σε 201.577,56 ευρώ και της παρέδωσε 200.000 ευρώ.
Για να συγκαλύψει την συγκεκριμένη πράξη, όπως περιγράφει, της παρέδωσε στις 29-6-2015 (την ημέρα δηλαδή που έληξε η προηγούμενη προθεσμιακή κατάθεση των δολαρίων, που δήθεν «έσπασε») μια νέα πλαστή προθεσμιακή κατάθεση σε δολάρια Η.Π.Α. με κεφάλαιο πάλι 300.000 δολάρια Η.Π.Α., με ημερομηνία έναρξης 29-6-2015 και ημερομηνία λήξης 29-7-2015, με επιτόκιο 4,5% με πιστούμενο λογαριασμό της τόκων και χρεούμενο κατά την έναρξη, έναν με δύο συνδικαιούχους.
Η πλαστή κατά περιεχόμενο προθεσμιακή κατάθεση, όπως διατείνεται, φέρει την υπογραφή του, ως διευθυντή και μία πλαστή υπογραφή υπαλλήλου, με επικολληθέν 2ο φύλλο από άλλη γνήσια προθεσμιακή μου κατάθεση, όπου σ’ αυτό το 2ο φύλλο υπάρχει η γνήσια υπογραφή του υπαλλήλου.
Την ενάγουσα εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Παντελής Αποστολάς, τον τραπεζικό διευθυντή ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης και την τράπεζα ο νομικός της σύμβουλος κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου