Στον Προμαχώνα του Παλατιού την Κυριακή 27/8 στις 21:30, ακόμα μια “Μουσική Κυριακή” από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και το Δήμο Ρόδου-Δ.Ο.Π.Α.Ρ. περιμένει συνταξιδιώτες, Εσάς.
Η τελευταία Κυριακή του Αυγούστου γεμίζει με μουσική από την ιερή παράδοση των Σούφι του Ιρανικού τμήματος του Κουρδιστάν με τους Kourosh Ghazvineh (Tanbur & Φωνή)) και Pedram Khavar-Zamini (Tombak). Ο Kourosh Ghazvineh είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτής της πανάρχαιας μουσικής παράδοσης, μια παράδοση που πολύ σπάνια ακούγεται εκτός του Κουρδιστάν και που για πολλούς αιώνες παιζόταν μονάχα σε πολύ κλειστούς κύκλους.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος Ross Daly, σε συνεργασία με μια ομάδα μουσικών που απαρτίζεται από δασκάλους και μαθητές του Λαβυρίνθου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δικών του συνθέσεων
Ο Kourosh Ghazvineh γεννήθηκε το 1982 στο Sahneh της Kermanshah στο Ιράν. Ξεκίνησε την εκμάθηση μουσικής με Περσικό σαντούρι πλάι στον Nouzar Rezai. Το 1997 ξεκίνησε κλασική πέρσικη μουσική ( ραντίφ) με τον Majid Kyani. Ένα χρόνο μετά μελετά κούρδικο Μακάμ για tanbur με ρεπερτόριο των Ostad Taheri, Yar Veisi, Seyid Khalil, Seyid Amrolah Shah Ebrahimi, Ali Akbar Moradi. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διαφορετικά μουσικά συγκροτήματα καθώς επίσης σε πολλά μουσικά φεστιβάλ τόσο στο Ιράν όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου (ένα από τα οποία είναι και η Κρήτη – Houdetsi Festival). Υπήρξε μόνιμος συνθέτης της ραδιοφωνίας της Kermanshah για τέσσερα χρόνια. Ο Kourosh έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο μουσικής για tanbur, το οποίο έχει εκδοθεί στο Κουρδιστάν και το Ιράκ. Το 2014 ταξίδεψε στη Γαλλία με το συγκρότημα Agu Nur. Σήμερα διδάσκει μουσική στο Rasht.
O Pedram Khavarzamini, είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του ξύλινου κυλικοειδούς – κρουστού τόμπακ, γεννήθηκε το 1975 στην Τεχεράνη και ζει στο Τορόντο του Καναδά. Έμαθε να παίζει τόμπακ κοντά στους εξαίρετους δασκάλους του οργάνου Kamyar Mohabbat και Bahman Rajabi. Μετά από πέντε χρόνια μελέτης, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε ντουέτο για τόμπακ, με τον Bahman Rajabi καθώς επίσης και να τον βοηθά στη συγγραφή του δευτέρου του βιβλίου (Μέθοδος για Τόμπακ). Το 1999, σε συνεργασία με τον Hamid Ghambary, έγραψε ένα βιβλίο πάνω σε μία συλλογή με έργα του Amir Nasser Eftetah, έναν από τους διασημότερους Δασκάλους Τόμπακ του Ιράν. Έχει παίξει σε συναυλίες στο Ιράν και στο εξωτερικό με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Ο Pedram έχει ένα μοναδικό και χαρακτηριστικό τρόπο παιξίματος.
Μαζί οι Kourosh Ghazvineh και Pedram Khavar-Zamini θα παρουσιάσουν έργα από το κλασσικό ιρανικό ρεπερτόριο αλλά και σπάνια και μαγευτικά κομμάτια της ιερής μουσικής παράδοσης του Κουρδιστάν και Ιράν.
O Ross Daly είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος που ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 1982 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έπειτα από πολλά χρόνια εντατικής μελέτης διαφόρων μουσικών παραδόσεων, ο Ross Daly έστρεψε το ενδιαφέρον του κυρίως στη σύνθεση αντλώντας στοιχεία από τη γνώση που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της μακράς μαθητείας του. Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική ‘πειθαρχεία’ των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Ως οργανοπαίχτης έχει ιδιαίτερη αγάπη για την κρητική λύρα, το τάρχου, το Αφγανικό ραμπάμπ και το σάζι αν και παίζει και πολλά ακόμα όργανα . Μοναδικός ως συνθέτης, ο Ross Daly χτίζει τις συνθέσεις του γύρω από τις λεπτές αποχρώσεις και τις ζωντανές συναντήσεις των διαφόρων ήχων των παραδόσεων που έχει μελετήσει. Η στενή προσωπική σχέση του με τους μουσικούς τους οποίους συνεργάζεται είναι εξέχουσας σημασίας για τον ίδιο τον Daly, καθώς πιστεύει ότι αυτό το εσωτερικό δέσιμο είναι που δίνει ζωή στη μουσική. Ο μοναδικός ήχος της μουσικής του αντανακλά την προσωπική του φιλοσοφία, η οποία τονίζει την ιερή φύση της ίδιας της μουσικής , την τεράστια δύναμη που εμπεριέχει καθώς και την αναγκαιότητα, γι’ αυτούς που ασχολούνται με αυτήν, να της παραδοθούν ανιδιοτελώς και ανεπιφύλακτα .
To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, τακτικά κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάρια και “master-classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.
Φέτος για πρώτη φορά το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με τα σεμινάρια του και τις συναυλίες τους, θα φιλοξενηθούν και στη Ρόδο φιλοδοξώντας να γίνουν ένας μόνιμος θεσμός στο νησί μας, πραγματοποιώντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που καταθέσαμε για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. (To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και ο Ross Daly ήταν επιμελητές ενός μεγάλου project με την ονομασία Mitos).
Ο Λαβύρινθος βραβεύτηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη το 2012. Το βραβείο ξεκίνησε από την Βουλή το 2008 για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από Ευρωπαίους. Το βραβείο δόθηκε για δραστηριότητες που διευκολύνουν διασυνοριακή συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και προωθούν καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ πολίτων και κρατών μελών.
Επίσης πολύ πρόσφατα (23 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη με θέμα τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».
Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του Εργαστηρίου στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης νέων μουσικών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μουσικών ιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μουσικών παραδόσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός ευρύτατου πολυεθνικού δικτύου ανταλλαγών μουσικής γνώσης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με φορείς και σχετικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας με στόχο τον σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής για την ενίσχυση του ρόλου του Πολιτισμού στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια των σεµιναρίων που διοργανώνονται , οι δάσκαλοι και οι µαθητές βρίσκονται συνεχώς σε µια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριµένα µαθήµατα, παίζουν µουσική µαζί, τρώνε µαζί, συζητούν θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσµα όχι µόνο την εκµάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνά απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίµα και µε µια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.
Τα σεμινάρια στη Ρόδο θα γίνονται στον Προφήτη Ηλία όπου θα διαμένουν καθηγητές και μαθητές απολαμβάνοντας την ηρεμία και την δροσερή ενέργεια του βουνού, με στόχο της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει τις πρώην κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, σε ένα Διεθνές Μουσικό Κέντρο.
Οι µαθητές θα παρακολουθούν καθηµερινά δύο τρίωρα µαθήµατα τεχνικής στο όργανο, µουσική φρασεολογία και θεωρία της µουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συµµετέχουν σε «µουσικές παρέες» µαζί µε το δάσκαλο και τους άλλους µαθητές, ενώ συχνά οι προχωρηµένοι λαµβάνουν µέρος στις καθιερωμένες συναυλίες – κλείσιμο σεμιναρίων, σε εξωτερικούς χώρους του τόπου που διεξάγονται.