Νέο «σκηνικό» ελέγχων στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αξιοποιώντας όλες τις «πηγές», ηλεκτρονικές ή μη, σε συνδυασμό και με την «αναβάθμιση» του ρόλου των καταγγελιών που δίνουν σημαντικό «χέρι βοηθείας» στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και από τις 13 Σεπτεμβρίου όλες οι καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία της ΑΑΔΕ θα αξιολογούνται το αργότερο εντός δέκα ημερών και μάλιστα θα υπάρχει «διαβάθμισή» τους, με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε αυτές που κινούν το ενδιαφέρον των ελεγκτών να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.
Ειδικότερα, οι καταγγελίες θα αξιολογούνται με κλίμακα βαθμολογίας από 0 έως και 3, ως εξής: με μηδέν (0) αξιολογούνται οι άνευ ενδιαφέροντος, με 1 οι καταγγελίες με απλό ή μικρό ενδιαφέρον, με 2 οι υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες και σημαντικές και με 3 οι υποθέσεις που απαιτούν «άμεση – ταχεία επέμβαση».
Point system
Μέσα δε από τη λίστα των καταγγελιών θα επιλέγονται με κριτήρια point system οι υποθέσεις για τις οποίες θα δρομολογείται ο άμεσος έλεγχος, καθώς με βάση τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον 3.500 ληφθείσες πληροφορίες – καταγγελίες από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και σε όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), Α’ Τάξεως, οι τριμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν αναλάβει έργο και προχωρούν στην αξιολόγηση και την καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων όσο και αυτών που εισάγονται, σε όλες τις υπηρεσίες, με σκοπό την περαιτέρω ελεγκτική αξιοποίησή τους, με δεδομένο άλλωστε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 θα έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία της εφαρμογής με τις καταγγελίες, που θα αποτελέσει τη βάση των έκτακτων φορολογικών ελέγχων.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφερθεί ότι το έργο κάθε μιας από τις εν λόγω επιτροπές, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, θα πρέπει να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πολύ απλά ότι η συνολική αξιολόγηση και καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων που έχουν συγκεντρωθεί στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου 2019, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ομοίως το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Και αυτό γιατί τα πληροφοριακά δελτία που εισέρχονται στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μετά τις 13 Σεπτεμβρίου 2019, ο μέγιστος χρόνος αξιολόγησης και καταγραφής κάθε νέας καταγγελίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία εισαγωγής τους.
Επισημαίνεται ότι εάν σε ένα πληροφοριακό δελτίο διαλαμβάνονται περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, αυτά θα αποτυπώνονται στο αρχείο καταγραφής σε ισάριθμες γραμμές των αντίστοιχων ταυτοποιημένων προσώπων. Για τεχνικούς λόγους, εξάλλου, στην περίπτωση που σε ένα πληροφοριακό δελτίο υπάρχουν περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα θα πρέπει στο αρχείο καταγραφής να επαναλαμβάνονται οι πληροφορίες του Πληροφοριακού Δελτίου σε ισάριθμες γραμμές, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση ως ταυτοποίηση νοείται η ύπαρξη ΑΦΜ, ενώ σε κάθε αρχείο καταγραφής θα αποτυπώνονται σε διακεκριμένες ισάριθμες γραμμές πρόσωπα με ικανά προσδιοριστικά στοιχεία για την εύρεση ΑΦΜ (ονοματεπώνυμο, επωνυμία, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθ. ταυτότητας, κ.λπ.).
Του Γιώργου Κούρου