Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου.
Ένα φεστιβάλ που για πέμπτη χρονιά ξαναδίνει την χαμένη του αίγλη στο Καστελλόριζο φροντίζοντας να προβάλλει σπουδαία δείγματα κινηματογραφικής τέχνης πάνω στην ιστορία και την κοινωνία, αλλά και να οργανώνει πληθώρα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.
Το «Πέρα από τα Σύνορα» αφορά την Ιστορία του σήμερα, του τότε, του «εδώ» αλλά και όλου του κόσμου.
Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην άκρη του Αιγαίου, στο ειδυλλιακό Καστελλόριζο ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που δεν χαίρει της προβολής που του αξίζει. Κάθε χρόνο το «Πέρα από τα Σύνορα» διοργανώνει πληθώρα παράλληλων πολιτιστικών δράσεων στο νησί, προσφέροντας μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και κινηματογράφου στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.
Φέτος, στην πιο δύσκολη διοργάνωση του Φεστιβάλ και έχοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού κατατέθηκαν προς κρίση περισσότερες από 300 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (18 μεγάλου – μεσαίου και έξι μικρού μήκους) από 18 διαφορετικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία, το Ισραήλ κ.α.
Να σημειωθεί τέλος ότι όλα τα μέσα του Ομίλου ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Mega, One, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, in.gr) στηρίζουν την προσπάθεια που υπό αντίξοες συνθήκες γίνεται στο Καστελλόριζο, ενώ το Mega, εφέτος, είναι το τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης του Φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία της διοργάνωσης που έχει κάνει αίσθηση (στο παρελθόν έχει βραβευτεί εκτός άλλων το βρετανικό κανάλι ΒΒC).
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα
Τρίτη 25/8, 20:30
Marcelino, The best Clown in the World
Ισπανία | Spain 2020, 80’ GP
Σκηνοθεσία | Directing: Germán Roda
Ο Mαρσελίνο Oρμπέ, γεννημένος στην Jaca (Ισπανία), ήταν ο καλύτερος κλόουν στον κόσμο από το 1900 έως το 1914, θριαμβεύοντας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, στη μεγαλύτερη βιομηχανία ψυχαγωγίας της εποχής. Ήταν κλόουν, ακροβάτης και κωμικός, τον οποίο θαύμαζε ο Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ ο Μπάστερ Κίτον τον θεωρούσε κορυφαίο στο είδος του.
Τζέρμαν Ρόντα
Ο Τζέρμαν Ρόντα (1975) αποφοίτησε από το τμήμα Επιστημών Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Μέσων. Έχει σκηνοθετήσει, γράψει και επιμεληθεί τα ντοκιμαντέρ «600 χρόνια ανάπαυσης!», «Τα χρόνια του καπνού», «Goya XXI Century», «Decronstructing Death» ή «Spy Game», και έχει συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως οι SEMINCI, FICX, Setubal, κλπ. Μεταξύ άλλων έργων, έχει σκηνοθετήσει το πολυβραβευμένο «Ο μπαμπάς μου είναι σκηνοθέτης» και την μεγάλου μήκους ταινία «El Encamado» (2012).
Τρίτη 25/8, 22:00
Η ιστορία του Γιάννη | The story of Yannis
Γερμανία-Ελλάδα | Germany-Greece 2019, 14’
Σκηνοθεσία: Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη |
Directing: Voula Germanakou-Kopsini
Ο Γιάννης ήταν ένας Πόντιος πρόσφυγας από τη Κριμαία που έφτασε στον Πειραιά το 1919. Μέσα από τα μάτια της δισέγγονής του, η ταινία, σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο του Γιάννη, ακολουθεί το ταξίδι της ζωής του. Τα ιστορικά γεγονότα πλέκονται μέσα στις σημειώσεις του κατόχου του, ενώ ο ίδιος δίχως να το συνειδητοποιεί αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και του προσφυγικού θέματος.
Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη
Η Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη γεννήθηκε το 1988 στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αμβούργου HfbK και απόφοιτη της σχολής Σταυράκου (τμήμα διεύθυνσης φωτογραφίας). Έχει κάνει ειδίκευση στο ντοκιμαντέρ στο Met Film School Berlin. Έχει σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Valentina» (2014), «Xenos» (2015) και «Η ιστορία του Γιάννη» (2019) και συν-σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας «Ίαση» (2012). Είναι μέλος της συνεργατικής εταιρείας παραγωγής Baobab. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Τρίτη 25/8, 22:00
Ο Νέος Δρόμος του Πλαστικού | The New Plastic Road
Ελλάδα-Γερμανία | Greece-Germany 2019, 66’
Σκηνοθεσία: Άγγελος Τσαούσης & Μυρτώ Παπαδοπούλου | Directing: Angelos Tsaousis & Myrto Papadopoulos
Μετά το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Κίνας και Τατζικιστάν και την ανακατασκευή του Δρόμου του Μεταξιού, ο Νταβλάτ, ένας Τατζίκος έμπορος, πατέρας τριών παιδιών, μπόρεσε να χτίσει τη ζωή του από το εμπόριο κινεζικών προϊόντων. Ως παιδί του πρώτου φορτηγατζή και εμπόρου της περιοχής έχει καταφέρει να βελτιώσει την ποιότητα τόσο της προσωπικής του ζωής όσο και των συγγενών του.
Άγγελος Τσαούσης
Ο Άγγελος Τσαούσης (Filmografik Productions) με μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία, συνεχώς εξερευνά την ανεξάντλητη δυναμική του ντοκιμαντέρ ως κοινωνικό και εκπαιδευτικό εργαλείο. «O Νέος Δρόμος του Πλαστικού» αποτελεί την πρώτη του διεθνή παραγωγή, ως σκηνοθέτης και παραγωγός, σε συμπαραγωγή με το ZDF/ ARTE και με την υποστήριξη του MEDIADevelopment Fund και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Μυρτώ Παπαδοπούλου
Η Μυρτώ Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ του ΑΠΘ και το 2006 έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία στο ICP, N.Υ. Η δουλειά της έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ.
Τρίτη 25/8, 22:00
1944 Ουκρανία | Ukraine 2019, 62’ EP
Σκηνοθεσία | Directing: Shai Fatima Osmanova, Yunus Pasha
Το 1944 οι Τάταροι της Κριμαίας βίωσαν την εξορία, η οποία συνοδεύτηκε από λιμό, ασθένεια και απώλειες. Στα πρώτα χρόνια της εξορίας, σχεδόν οι μισοί εκτοπισμένοι Τάταροι της Κριμαίας πέθαναν. Αλλά αυτοί που επέζησαν, ονειρεύτηκαν μόνο ένα πράγμα – να επιστρέψουν στην Κριμαία.
Φατιμά Οσμάνοβα
Η Φατιμά Οσμάνοβα γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν. Το 2008 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και, παράλληλα με τις σπουδές της, το 2006 εργάστηκε για το κανάλι ATR ως εικονολήπτρια. Από το 2008 έως το 2013, ως σκηνοθέτις στην τηλεόραση, στο κανάλι ATR εργάστηκε για τη δημιουργία τηλεοπτικών προγραμμάτων, ντοκιμαντέρ, μουσικών έργων και ζωντανών εκπομπών. Τον Νοέμβριο του 2013 εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην STB. Από το 2014 ζει στο Κίεβο και μελετά τη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου για το θέμα της Κριμαίας και των Τατάρων της Κριμαίας. Γιουνούς Πασά Ο Γιουνούς Πασά γεννήθηκε στο Τατζικιστάν. Από το 2010 έως το 2013, ως διευθυντής επεξεργασίας στην τηλεόραση, στο κανάλι ATR, εργάστηκε στη δημιουργία τηλεοπτικών προγραμμάτων, ντοκιμαντέρ και μουσικών έργων. Τον Νοέμβριο του 2013 εργάστηκε ως διευθυντής προώθησης στην εταιρεία Film Ua. Από το 2013 μέχρι σήμερα ζει στο Κίεβο και ασχολείται με τον κινηματογράφο, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ για θέματα που έχουν σχέση με τους Τατάρους της Κριμαίας