Tη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια για την τήρηση της νομιμότητας και για την εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης στις παραλίες της πόλης για τους λουόμενους, ζήτησε χθες, από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη και τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτη Τριανταφύλλα, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Παπαγιαννίδου.
Η κ. Εισαγγελέας απαίτησε να μην «χάνονται» αυτόφωρα αδικήματα σε σημεία που δεν είναι προκαθορισμένος ο αιγιαλός και οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι ιδιαίτερα αυστηρές στην τήρηση του νόμου.
Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
Σημειώνεται εξάλλου ότι ήδη η Κ.Υ.Δ. έχει αποστείλει έγγραφες οχλήσεις μετά από αυτοψία και ζητεί την άμεση αποκατάσταση αυθαίρετων τοποθετήσεων ομπρελοκαθισμάτων εντός του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας του Δημοσίου άνευ αδείας, καθ’ υπέρβαση του Ν.2971/2001.
Εχει θέσει προθεσμία 5 ημερών από την παραλαβή των οχλήσεων της για αποκατάσταση.
Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε η διαμαρτυρία 31 κατοίκων του νησιού για την μη ύπαρξη ελεύθερης ζώνης στις παραλίες της πόλης μετά την ανάπτυξη ομπρελών/ ξαπλωστρών από επιχειρήσεις.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», οι κάτοικοι εκθέτουν ότι κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και μετά την παραχώρηση της χρήσης των παραλιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες, με σκοπό την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στις κεντρικές παραλίες της πόλης, από την περιοχή του ΝΟΡ έως και την περιοχή του Ενυδρείου, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο μήκος και πλάτος βαριές ξύλινες ξαπλώστρες και διαφόρου τύπου κατασκευές, αφήνοντας ελάχιστο ελεύθερο χώρο για τους υπόλοιπους λουομένους.
Τονίζουν ότι καθημερινά αρκετοί λουόμενοι αναγκάζονται να βρεθούν «μέσα στο κύμα της θάλασσας» λόγω της ανυπαρξίας ελεύθερου χώρου στην παραλία.
Ζήτησαν να διενεργηθεί έρευνα για το αν τηρούνται οι διατάξεις του προβλέπει η ΚΥΑ 47458/20 (1864/Β/15-5- 2020), δηλαδή αν παραβλάπτεται ή περιορίζεται η χρήση της παραλίας ως κοινόχρηστου αγαθού (άρθρο 1).
Επιπλέον ζήτησαν να διερευνηθεί αν η άσκηση δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων διενεργούνται σε αυτοκινούμενο ή ρυμουλκούμενο τροχήλατο αναψυκτήριο (άρθρο 2) ή αποτελούν μόνιμες κατασκευές ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μόνιμες εγκαταστάσεις ξύλινων ή σιδερένιων σκίαστρων κι αν η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών στην ίδια περιοχή εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού, κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή, πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων (άρθρο 12).
Τέλος ζήτησαν να διερευνηθεί αν τηρούνται όσα προβλέπονται στο άρθρο 17 της ιδίας ΚΥΑ σχετικά με την τήρηση των αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΗ ΓΛΥΣΤΡΑ
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) επισκέφτηκαν πρόσφατα την παραλία της Γλύστρας και είδαν με τα μάτια τους την αυθαίρετη εξέδρα που έως τώρα άγνωστος/οι (;) δράστης/ες κατασκεύασαν και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας:
Οι λέξεις «αυθαίρετη εξέδρα» φαίνεται να υποτιμούν το μέγεθος και την έκταση της παράνομης κατασκευής αλλά και των χρησιμοποιούμενων υλικών. Πρόκειται για μία κολοσσιαίων διαστάσεων κατασκευή με στέγαστρο, η οποία καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.300 μ², φτιαγμένη από τεράστιους ξύλινους δοκούς, μέταλλο και ατσάλι. Όπως διαβάσαμε και στο σχετικό σήμα διακοπής εργασιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, που από την πρώτη στιγμή επιλήφθηκε της υπόθεσης, «… υπάρχει εγκατάσταση ηλεκτροδότησης με τσιμεντένιο πεσσό, ρολόι και καλωδιώσεις τριφασικού ρεύματος, εγκατάσταση υδροδότησης, αφού προηγήθηκε «καθαρισμός» της παραλίας με μηχανικά μέσα, ο οποίος προχώρησε σε μεγάλο βάθος στις αμμοθίνες, μεταξύ των συστάδων αυτοφυούς βλάστησης από αρκεύθους και κέδρους». Η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι ήδη μεγάλης έκτασης.
Φαίνεται ότι τέτοιου είδους κατασκευή είναι δύσκολο να γίνει με απλούς εργάτες, κρυφά και σιωπηλά υπό το φως των αστεριών ή του φεγγαριού καθώς απαιτεί μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με μεταφορά υλικών με φορτηγά, γερανούς για την ανύψωση των δοκών και για τα μεταλλικά – ατσάλινα μέρη, θεμελίωση με εκσκαφές και μπετόν, χρήση θορυβωδών ηλεκτρικών εργαλείων και μηχανημάτων κτλ. Πραγματικά απορούμε πως όλα αυτά έγιναν σε μία παραλία που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Απορούμε επίσης για το πως έλαβε νερό και ρεύμα η παράνομη αυτή κατασκευή.
Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ ανεγερθεί μερικώς εντός αιγιαλού και μερικώς εντός Δημοσίου κτήματος ενώ ταυτόχρονα είναι εντός αρχαιολογικού χώρου και χώρου προστατευόμενου από τη δασική νομοθεσία. Πρόκειται δηλαδή για μία παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή που εμπλέκει τους σημαντικότερους φορείς του Ελληνικού Κράτους: Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ΕΤΑΔ, Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Δασών, Πολεοδομία Δήμου Ρόδου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Αστυνομία, Εισαγγελία, ΔΕΥΑΡ και ΔΕΔΔΗΕ.
Ήδη η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει εκδώσει, για το τμήμα που αφορά τον αιγιαλό, πρωτόκολλο κατεδάφισης και αναμένεται η εκτέλεση του.
Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία Δήμου Ρόδου, Διεύθυνση Δασών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κτλ) να ενεργήσουν άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και να εκδώσουν πρωτόκολλα κατεδάφισης για το υπόλοιπο τμήμα και φυσικά να προχωρήσουν στην εκτέλεση αυτών με την ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των παράνομων και αυθαιρέτων κατασκευών.
Θεωρούμε ότι είναι πλέον θέμα αξιοπιστίας, σοβαρότητας και κύρους όλων των φορέων, περιλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ενεργήσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν σε άγνωστους
δράστες όχι απλά να καταλύσουν τη Νομιμότητα αλλά και να γελοιοποιήσουν τους Θεσμούς.