Ειδήσεις

Προ των πυλών κι άλλα μέτρα – Τι θα γίνει με τους παιδοτόπους και τα τεστ για τους αθλητές

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, σήμερα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  με φόντο το χθεσινό ρεκόρ των 4.608 κρουσμάτων και των 326 διασωληνωμένων.

Επιστήμονες και κυβέρνηση έχουν θορυβηθεί από την επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ίσως και άμεσα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν για το άνοιγμα των παιδοτόπων.

Η λειτουργία τους συζητείται να επιτραπεί από την 1η Σεπτεμβρίου και με τρόπο που να μην αφορά μόνο τα εμβολιασμένα άτομα. Πιθανολογείται ότι  θα επιτρέπεται η είσοδος και στους ανεμβολίαστους, με test, ωστόσο περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις αναφορικά με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ και τη χρήση μάσκας από τους αθλητές.

Ήδη υπάρχει εισήγηση να διπλασιαστούν τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ για όσους αθλητές είναι ανεμβολίαστοι. Και μάλιστα, τα τεστ αυτά θα είναι είτε PCR είτε rapid. Για αθλητές κάτω των 12 ετών (για τους οποίους δεν έχει ανοίξει πλατφόρμα εμβολιασμού) το πιθανότερο είναι να απαιτηθούν self test.

Η επιτροπή αναμένεται να  συνεδριάσει και αύριο.

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Στο τραπέζι εξάλλου, παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο MEGA.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλετούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο», σημείωσε ενώ τόνισε ότι  υπάρχει σχεδιασμός και όλα τα σενάρια αξιολογούνται.

Υπεραμυνόμενος των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε: «Δεν μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν και αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν. Ένας εμβολιασμένος έχει 13 φορές μικρότερη πιθανότητα εφόσον νοσήσει να διασωληνωθεί. Το σύστημα δεν είναι στο σημείο που θα λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο. Είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Από τα στοιχεία που έχουμε, η πίεση είναι πολύ μικρότερη όταν έχουμε να κάνουμε με εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας (των εμβολιασμών) αν επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης της σχετικής οδηγίας σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

«Αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο, όσο προχωράει η πορεία της πανδημίας», είπε στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Έχει σημασία να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τα κίνητρα που δόθηκαν χθες είναι ικανοποιητικά για να έχουμε μια αύξηση από τα επίπεδα των 30.000 εμβολιασμών την ημέρα που είναι σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τείχος ανοσίας πριν να χειροτερεύσει ο καιρός».

Παράλληλα χαρακτήρισε ως ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό την απώλεια εισοδήματος:  «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων».

Τι αλλάζει από 13 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2022, με απόφαση της κυβέρνησης θα τεθεί σε εφαρμογή «πακέτο» μέτρων που αλλάζει τις ζωές των ανεμβολίαστων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Το κόστος θα το επωμίζονται οι εργαζόμενοι.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test ανά εβδομάδα και θα επιβαρύνονται το κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test ανά εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ανά εβδομάδα. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους φοιτητές.

Όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι.

Τα παιδιά 5 -12 ετών θα κάνουν self test.

Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου