Το δύσκολο σενάριο όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας εκτυλίσσεται στη Ρόδο. Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη, καθώς πάνω από 2500 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, 280 άτομα νοσηλεύτηκαν μέχρι και τον Ιούλιο στο ΓΝΡ έχοντας προσβληθεί από Covid-19, ενώ ο αριθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον Αύγουστο.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο 48 ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο διασωληνωμένοι. Την περασμένη Δευτέρα άλλη μία ηλικιωμένη συμπολίτισσά μας εξέπνευσε στο ΓΝΡ, χάνοντας τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Σχετικά με το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας, ο διοικητής του ΓΝΡ, Γρηγόρης Ρουμάνης δήλωσε τα εξής: «Σήμερα νοσηλεύουμε 48 άτομα με Covid στο Νοσοκομείο εκ των οποίων δύο ασθενείς έχουν διασωληνωθεί. Την Δευτέρα χάσαμε άλλη μία ηλικιωμένη συμπολίτισσά μας, η οποία ήταν επίσης διασωληνωμένη. Γενικώς αρκετοί πολίτες προσέρχονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα για να εξεταστούν και κάποιοι από αυτούς χρήζουν νοσηλείας.
Παρατηρείται μεγάλη αύξηση των θετικών κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Είναι μία νέα πραγματικότητα, πολύ σκληρή και πολύ αληθινή. Είναι η πραγματικότητα που είχαμε περιγράψει παλαιότερα και πολλοί έσπευσαν να μας αποκαλέσουν κινδυνολόγους και γραφικούς».
Οι συγχωνεύσεις και ο χειρουργικός τομέας
Το Νοσοκομείου Ρόδου προσαρμόζει τη λειτουργία του στις τρέχουσες συνθήκες. Οι συγχωνεύσεις κλινικών αποτελούν αναγκαία λύση και ήδη η Β’ Παθολογική μετατρέπεται σε κλινική Covid. Το θετικό μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι το Νοσοκομείο διαθέτει πλέον τρεις αναισθησιολόγους από τη μία που διέθετε μέχρι πριν από λίγες μέρες: «Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας ασθενών, σταδιακά και η Β’ Παθολογική Κλινική μετατρέπεται σε κλινική covid. Ήδη οι παθολογικές κλινικές έχουν μεταφερθεί στην Α’ χειρουργική και ανάλογα τις εξελίξεις θα δούμε ποιες άλλες μετακινήσεις θα γίνουν εντός του Νοσοκομείου.
Τα χειρουργεία, κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων υπολειτουργούσαν στην ουσία. Και αυτό συνδυάστηκε με την παύση λειτουργίας των χειρουργείων, όπως συμβαίνει σε ετήσια βάση. Στην παρούσα φάση έχουμε τρεις αναισθησιολόγους και σχεδιάζουμε τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα που θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη εξέλιξη. Θα πρέπει δηλαδή να δούμε αν θα έχουμε πολλά περιστατικά Covid και ταυτόχρονα αν θα πραγματοποιούνται χειρουργικές πράξεις. Ο σχεδιασμός έχει να κάνει με τους διαθέσιμους χώρους, με το προσωπικό και τις προτεραιότητες», δήλωσε ο κ. Ρουμάνης.
Αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων
Από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να τεθούν σε αναστολή εργασίας το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, μέτρο το οποίο σίγουρα θα δυσχεράνει τη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς περίπου 70 νοσηλευτές/τριες δεν έχουν εμβολιαστεί (μόνο ένας με δύο γιατροί παραμένουν ανεβολίαστοι). Νευραλγικά τμήματα, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ένας γιατρός και επτά νοσηλευτές/τριες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πιθανότατα θα δουν την…πόρτα εξόδου, θα επηρεαστούν περισσότερο από τις ελλείψεις προσωπικού.
Για το ζήτημα της αναστολής εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού, ο κ. Ρουμάνης δήλωσε τα εξής: «Εκτιμώ ότι βασικό ζήτημα θα προκύψει στη νοσηλευτική υπηρεσία που ήδη παρουσιάζει προβλήματα υποστελέχωσης. Έχουμε όμως προβλέψει πώς θα διαχειριστούμε τα κενά που θα προκύψουν. Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τον εμβολιασμό του προσωπικού μας και προσαρμόζουμε κάθε φορά πάνω στα νέα δεδομένα το πλάνο λειτουργίας μας. Δεν θα αφήσουμε κανένα τμήμα του Νοσοκομείου μας να κλείσει. Θα λειτουργήσει απλά υπό άλλες συνθήκες. Θα πορευτούμε είτε με συγχωνεύσεις, είτε μετακινήσεις προσωπικού, είτε και με έκτακτες προσλήψεις, εφόσον υπάρξει αυτή η δυνατότητα».
Στάση Εργασίας
Σε δίωρη στάση εργασίας προχώρησε χθες το πρωί ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Βασικό αίτημα η κατάργηση εδώ και τώρα της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών εργαζομένων σε όλες τις δομές υγείας και σε όλες τις προνοιακες δομές.
«Η κινητοποίησή μας είναι εναρμονισμένη με την κεντρική γραμμή της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και με την κοινή λογική που υπαγορεύει την ενότητα και αλληλεγγύη όλων ανεξαρτήτως των υγειονομικών συναδέλφων του νοσοκομείου μας. Λέμε όχι στον επίπλαστο διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, όχι στον εκβιασμό της υποχρεωτικότητας. Ζητούμε να μην περάσει το μέτρο της αναστολής, της διαθεσιμότητας ή παύσης πληρωμών για κανένα συνάδελφο υγειονομικό. Δεν μας περισσεύει κανείς. Αντιθέτως απαιτείται και επιβάλλεται η ενίσχυση όλων των δομών υγείας με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών», δήλωσε μεταξύ άλλων στη «δ» ο κ. Στέφανος Ιατρίδης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΡ. Τόνισε επίσης ότι ο Σύλλογος με κάθε μέσο και τρόπο θα αγωνιστεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, καλώντας το ροδιακό λαό μέσω των εργατικών σωματείων να δίνει το “παρών” και να εκφράζει τη συμπαράστασή του.