Ρεπορτάζ

Στο τέλος Aυγούστου πολλές τουριστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναζητούν προσωπικό!

Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και να απομένει περίπου ένας μήνας ακόμα για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος, όμως ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναζητούν προσωπικό!

Η σεζόν κυλά με πολλές κενές θέσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, καφέ-μπαρ και ξενοδοχεία και ακόμα και τώρα οι ιδιοκτήτες αναζητούν εναγωνίως προσωπικό, που όμως δεν μπορούν να βρουν.
Από την αρχή της σεζόν, όπως συνέβη και πέρυσι, εργοδότες αναζητούν σταθερά προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους κι επειδή δεν μπορούν να βρουν ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό και άρα περισσότερη εργασία για τους υπόλοιπους.
Καμαριέρες, εργάτες, βοηθοί κουζίνας, μάγειρες, σερβιτόροι, που ζητούνται, είναι οι ειδικότητες που παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη. Παρά τη ζήτηση και παρά το γεγονός της ανεργίας, δεν υπάρχει προοπτική κάλυψης των θέσεων.
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν, καθώς στις κενές θέσεις προστίθενται κι εκείνοι που προτιμούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους παρά να εμβολιαστούν και είναι πολλά τα περιστατικά που ήδη καταγράφονται με παραιτήσεις εργαζομένων για το λόγο αυτό, κυρίως στον τομέα της εστίασης.
Σε αυτά τα κενά, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι περίπου 5.000 (!) εργαζόμενοι που έρχονται κάθε χρόνο στη Ρόδο -πλην της περιόδου του κορωνοϊού- από άλλες περιοχές της χώρας που τόσο φέτος όσο και πέρυσι δεν μετακινήθηκαν προς το νησί μας είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων, είτε λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της σεζόν, είτε επειδή δεν επιθυμούν φοβούμενοι για την υγεία τους να συνωστιστούν σε χώρους εργασίας.
Σε αυτούς τους 5.000 εργαζόμενους θα πρέπει να υπολογιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες που επέστρεψαν στις χώρες τους, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε Ελληνες, που για την σεζόν απασχολούνταν στη Ρόδο και τον χειμώνα επέστρεφαν στον τόπο κατοικίας τους.
Όμως, ο κορωνοϊός αποδυνάμωσε το εργατικό δυναμικό της Ρόδου και από αυτή την δύναμη, που πέρα από την εργασία, ενισχύει την τοπική οικονομία σε σημαντικό βαθμό.
Οι περισσότεροι, δεν ήρθαν στο νησί επειδή θεώρησαν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τους να εργαστούν μόνον για δύο με τρεις μήνες, ακόμα σε καθεστώς ημι-απασχόλησης, εν μέσω πανδημίας και αβεβαιότητας. Στους παραπάνω παράγοντες, θα πρέπει να προστεθεί και η αφερεγγυότητα ορισμένων εργοδοτών που δεν τηρούν τα υπεσχημένα για τις συνθήκες εργασίας, γι αυτό στη διάρκεια της σεζόν, μετρούν… διαδοχικές παραιτήσεις υπαλλήλων.
Πολλοί εργαζόμενοι, προσελήφθησαν ως μερικής απασχόλησης αλλά αναγκάστηκαν να εργάζονται 10ωρα και 12ωρα με πολύ χαμηλές αμοιβές, γι αυτό και είτε παραιτήθηκαν πολύ γρήγορα είτε δεν αποδέχθηκαν τελικά τη θέση.
Οι αγγελίες, έντυπες και ηλεκτρονικές, για την αναζήτηση εργαζομένων διαφόρων θέσεων στη Ρόδο είναι δεκάδες με το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού να εντοπίζεται στο βόρειο τρίγωνο αλλά και στο νότιο μέρος του νησιού, το Εργατικό Κέντρο καθημερινά «βομβαρδίζεται» με τηλεφωνήματα από στελέχη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να καλυφθούν θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές, ωστόσο δεν υπάρχει ανταπόκριση παρά το γεγονός ότι η ζήτηση είναι τεράστια.
Η πληρότητα των μεγάλων ξενοδοχείων της Ρόδου παραμένει πάνω από το 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το 90% της δυναμικότητας σε δωμάτια. Τα αριθμητικά μεγέθη αποτυπώνονται και στην κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους, αν και η τουριστική εμπορική αγορά σε γενικές γραμμές διαμαρτύρεται για μειωμένες εισπράξεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα κλείσει με υψηλές πληρότητες, ωστόσο η από κει και πέρα εικόνα τελεί υπό τη διαμόρφωση των υγειονομικών εξελίξεων. Στα online συστήματα των ξενοδοχείων υπάρχουν κρατήσεις, που όμως δεν δείχνουν ότι έρχεται η απογείωση αφίξεων που είχε καταγραφεί κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του περασμένου έτους.
Άλλωστε, πέρυσι, πολλές περιοχές (όπως και ξενοδοχεία) είχαν παραμείνει κλειστές αφήνοντας έτσι περιθώριο στις υπόλοιπες να λειτουργήσουν με υψηλές πληρότητες. Όλα ωστόσο τα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Το παράδοξο φαινόμενο των εκατοντάδων κενών θέσεων εργασίας σε όλο το νησί την ώρα που οι άνεργοι είναι μερικές… χιλιάδες στη Ρόδο, προκαλούν μόνιμο «πονοκέφαλο» στους εργοδότες οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν αναζητούν εναγωνίως προσωπικό, είναι ενδεικτικό ότι ο κορωνοϊός έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, που όπως όλα δείχνουν, ήρθαν για να μείνουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου