• Βραβευμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρόεδρος της καλλιτεχνικής πολιτιστικής κίνησης Le Soleil Foundation και διευθύντρια για Ελλάδα της Mephistopheles Productions του Παρισιού και Καννών
Η Άντα Ηλιοπούλου, βραβευμένη δημοσιογράφος- συγγραφέας, πρόεδρος της καλλιτεχνικής φιλελληνικής-γαλλοελληνικής πολιτιστικής κίνησης Le Soleil Foundation και διευθύντρια για Ελλάδα στην Mephistopheles productions του Παρισιού και των Καννών, μιλάει στην «δ», σε μια ανατρεπτική συνέντευξη. Περιοδικά σαν το γαλλικό Luxsure και το L’ officiel Monaco την αποκαλούν είδωλο της μόδας. Το rock δερμάτινο φόρεμα Ada dress του σχεδιαστή Jitrois βγήκε αμέσως sold out σε Παρίσι και Αμερική και πολλοί σχεδιαστές δημιούργησαν ρούχα και αξεσουάρ με το όνομά της ή εμπνευσμένα από αυτήν και τη δράση της στην μόδα. Αφήνοντας τις διευθύνσεις περιοδικών όπου εργάσθηκε για αρκετά χρόνια, δούλεψε στην Εβδομάδα μόδας Παρισιού και λίγο αργότερα πρόσθεσε την ελληνική μουσική για πρώτη φορά στις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής του Παρισιού, ενώ εδώ και 15 χρόνια μιλάει στο εξωτερικό για το «Φως που πρέπει να γίνει ο γενναίος άνθρωπος». Σε αυτή την ιδέα στήριξε το concept του fashion show Prisma στο Παρίσι το 2017 και βραβεύτηκε από τις ΗΠΑ, ενώ το 2018 παρουσίασε και επισήμως τις αρχές αυτές για τους «Ανθρώπους-Φως στην σκοτεινιά του κόσμου», ως βάση του πολιτιστικού έργου υπέρ της Ελλάδας του Le Soleil Foundation, στο οποίο συμμετέχουν κάποιοι από τους διασημότερους δημιουργούς του εξωτερικού.
Μεγάλη λάτρης της Ρόδου και για χρόνια υποστηρίκτρια του νησιού ακόμη και για τον ροδιακό τουρισμό στο Παρίσι.
• Δημοσιογράφος, με συνεργασίες μεγάλων ονομάτων για 30 χρόνια περίπου. Πείτε μας για τα projects που κάνετε στην Γαλλία με το γραφείο σας Mephistopheles Productions στο φεστιβάλ των Καννών και στην εβδομάδα μόδας Παρισιού. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;
Κυρία Παμπρή, ξεκίνησα να δουλεύω ως δημοσιογράφος και στυλίστρια όταν ήμουν πάρα πολύ νέα. Πήρα γρήγορα πολλά βραβεία και τρεις διευθύνσεις περιοδικών, εκ των οποίων στη μια διεύθυνση έγινα εκδότρια του exodos για 12 χρόνια. Αυτά πριν φύγω για το Παρίσι όπου δούλεψα για το ΒΗΜΑ Donna και Marie Claire κάνοντας αποκλειστικά θέματα. Τώρα συνεργάζομαι με το In style του Νίκου Χατζηνικολάου, κάνοντας μόνο αποκλειστικά θέματα. Ενώ κάνω μόνο εξώφυλλα και συνεντεύξεις σε πολλά ξένα έντυπα, όπως το Grazia ή το L’ officiel σε διάφορες χώρες. Όταν αποφάσισα να μείνω στην Γαλλία ξεκινήσαμε με λίγους φίλους ένα γραφείο παραγωγής και δημοσίων σχέσεων, το οποίο όντως έμελλε να μου αλλάξει την ζωή γιατί πράγματι νιώθω πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντα, όσα είχα ήδη κάνει σε σχέση με αυτή την δουλειά. Η πορεία μας στην Εβδομάδα Μόδας Παρισιού τόσο με τα σόου, όσο και με τις δημόσιες σχέσεις είναι πλέον γνωστή. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλες επιτυχίες με τεράστια ονόματα. Όσο αφορά τις Κάννες είναι ο έβδομος χρόνος που έχουμε το γραφείο για το Φεστιβάλ των Καννών με full services. Αυτό περιλαμβάνει από το να έχουμε τουαλέτες και ρούχα σχεδιαστών που θα φορεθούν από κυρίες στο κόκκινο χαλί μέχρι να παρουσιάσουμε ιδανικά τις ενδιαφερόμενες που θα μας εμπιστευθούν, να τις βάψουμε, να τις χτενίσουμε, να τις φωτογραφήσουμε, να κάνουμε το global press office τους.
Πέρσι κάναμε 48 red carpets και συνεργασίες που δημοσιεύθηκαν σε πολλά international περιοδικά, όπως Vogue China, L’officiel Paris, Harper’s Bazaar κλπ. Φέτος κάναμε 104 εμφανίσεις στο red carpet!
• Από την εμπειρία σας στο φεστιβάλ Καννών, τι σας έχει μείνει αξέχαστο;
Ο διάσημος ποδοσφαιριστής Μαρτσέλο και η σύζυγός του Clarice Alves ήταν για μένα το πιο συγκλονιστικό που μας έχει συμβεί ποτέ. Χαρήκαμε πάρα πολύ που συνεργαστήκαμε. Η σύζυγός του, η γνωστή ηθοποιός Clarice Alves φόρεσε μια τουαλέτα από τον Οίκο μας La Metamorphose και κοσμήματα Chopard. Μόλις εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί υπήρξε καταιγισμός δημοσιεύσεων. Αυτή η εμφάνισή τους στις Κάννες στάθηκε μοιραία για μένα προσωπικά γιατί έτσι πρότεινα σε μια ελληνοαμερικανική σύμπραξη στην οποία ήμουν πρόεδρος Ευρώπης να δοθεί στον Marcelo το βραβείο καλύτερου ποδοσφαιριστή στο Ζάππειο πριν 2 χρόνια ακριβώς μόλις ήρθε στην Ελλάδα με το συμβόλαιο του Ολυμπιακού. Επιπλέον ταυτοχρόνως έκανα την αποκλειστική συνέντευξη για το εξώφυλλο της Clarice στο In Style Greece.
• Πώς αγάπησες την Ρόδο;
Ήρθα πρώτη φορά στη Ρόδο όντας 7 ετών με τους γονείς μου και την μικρή αδερφή μου. Μείναμε στο Paradise τότε, το οποίο ήταν τέλειο στα μάτια μας με τις πτέρυγες Αδάμ και Εύα. Ο πατέρας μου μας πήγε στο κάστρο λέγοντάς μας ιστορίες για τους Ιππότες, στις Πηγές Καλλιθέας και στις Πεταλούδες που τις λάτρεψα. Εκεί μου διηγήθηκε πως όταν η μητέρα μου του είπε πως ήταν έγκυος σε μένα της έκανε δώρο ένα ταξίδι στη Ρόδο. Αγάπησα και όλη τη Ρόδο τότε. Ο πατέρας μου ήταν γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από μια οικογένεια γιατρών από τον Εύξεινο Πόντο και μεγάλων διπλωματών Αμερικανών. Άρρωστος Αεκτζής. Είχε πολλούς μαθητές στην Ιατρική που κατάγονταν από την Ρόδο και κάθε φορά που ερχόμασταν όλοι θέλαν να μας καλέσουν κάπου. Αγάπησα αμέσως το μέρος και τους ανθρώπους. Βέβαια, όσα χρόνια ζούσα στην Γαλλία μόνιμα δεν γυρνούσα πολύ στην Ελλάδα. Μέχρι που ο Πέτρος Μπουροβίλης με έφερε σχεδόν με το ζόρι να κάνουμε το περιοδικό Rhodes Confidential και έμεινα στο Rodos Palace 4 μήνες για να ολοκληρωθεί. Δεν θα ερχόμουν πίσω να μείνω τόσο πολύ για κανένα άλλο νησί. Εκείνη την περίοδο γνώρισα πάρα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που διέθεταν και το mentality που πρεσβεύω ως άνθρωπος και απέκτησα αρκετούς πιστούς, καλούς φίλους. Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκα με τον Κωστόπουλο και έκανα και για αυτόν μεγάλο μέρος του περιοδικού του. Έχω πολλούς αγαπημένους φίλους στην Ρόδο. Δεν τους αλλάζω με τίποτα.
• Πώς αποφάσισες να φέρεις Vips στην Ρόδο φέτος;
Ήταν πολύ λυπηρό για μένα να βλέπω πέρσι το αγαπημένο μας νησί να καίγεται αβοήθητο. Και έχοντας παρουσιάσει πολλά μέρη της Νότιας Ρόδου πραγματικά πικράθηκα που καταστράφηκε. Έτσι αποφάσισα φέτος να καλέσω όλους τους φίλους μου από το εξωτερικό εδώ. Προς το παρόν έφερα την Tosca Musk, την αδερφή του θρυλικού πολυεκατομμυριούχου Elon Musk της Tesla. Την φιλοξενήσαμε στο Aqua Terra με τα παιδιά της και την ομάδα της και της έκανα κάποια φωτογράφιση που θα δείτε σύντομα μέσα σε σημαντικά αξιοθέατα. Προσπαθούσα δυόμισι χρόνια να την φέρω στην Ελλάδα. Δεν βρίσκαμε κοινό χρόνο δράσης. Τελικά της κάναμε και κρυφό δείπνο γενεθλίων στο Blue Fin.
• Έφερες και την Βασίλισσα του Κονγκό στην Ρόδο. Πώς προέκυψε αυτό;
Την γνωρίζω πολύ καιρό αλλά συναντηθήκαμε προσφάτως σε μια εκδήλωση στην Αίγυπτο για την υπογραφή του συμφώνου για την γυναικεία διπλωματία, όπου η βασίλισσα Diambi ήταν μια από τις επίτιμες κυρίες που συνέπραξαν με την πρέσβειρα παγκόσμιας ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Guila Clara Kessous. Γνώριζα ήδη πως πολλοί επιχειρηματίες στα Δωδεκάνησα είχαν από τον προηγούμενο αιώνα επιχειρηματική δράση εκεί και για αυτό την κάλεσα. Με εντυπωσίασε πως την μόνη φορά που βγήκε έξω από την προεδρική σουίτα του Aqua Grand και περπάτησε αργά την νύχτα για πολύ λίγο στην Λίνδο, ο κόσμος την γνώρισε και της μιλούσε. Πολλοί την γνώρισαν από την ταινία του Netflix “Βασίλισσες της Αφρικής” -Africa Queens: Njinga, το οποίο προτάθηκε για 12 Emmys και κατόρθωσε να κερδίσει 3 στο 51ο Annual Daytime Emmy Creative Arts & Lifestyle Awards τον Ιούνιο του 2024 στο Los Angeles. Φέρνει τον τίτλο «Γυναίκα Βασιλιάς του Τάγματος της Λεοπάρδαλης του Λαού Bakwa Luntu που είναι από την φυλή Luba του Kasaï στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η επιρροή της εκτείνεται πέρα από την πατρίδα της τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, φτάνοντας στην Αφρικανική Διασπορά στον Παναμά και στη Βραζιλία, όπου τιμήθηκε ως η παραδοσιακή Βασίλισσα Μητέρα του Λαού Μπαντού και της απονεμήθηκε ο τίτλος της Grande Mãe do Povo Bantu Bazileiro από το Κοινοβούλιο της Βραζιλίας στις 3 Μαρτίου 2019.
• Έχεις γνωρίσει και φιλοξενήσει εκατοντάδες καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους. Έχεις ξεχωρίσει κάποιους;
Μου αρέσει ο Μάικλ Μπέι γιατί είναι απόλυτος. Πριν κάποια χρόνια και περάσαμε πάρα πολύ ωραία στην Ελλάδα μαζί του και με κοινούς μας φίλους, όπως τον διάσημο πλαστικό χειρουργό από το Hollywood Τζον Αναστασάτο. Απίστευτος τύπος. Μου αρέσει πολύ σαν άνθρωπος. Τα έργα του τα λατρεύω. Έχει κάνει απο τον Armageddon μέχρι τα Transformers και το Pearl Harbor. Αυτός για μένα είναι η υγιής Αμερική.
• Μετά την ολοκλήρωση τριών παραστάσεων ως Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο, διοργάνωσες δείπνο προς τιμήν της Μόνικα Μπελούτσι στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τι ξεχώρισες από εκείνη τη βραδιά και ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχεία που την έκαναν μία σταρ;
Είχα γνωριστεί πριν χρόνια με τον παραγωγό της Μόνικα, Τομ Βολφ, στο Παρίσι και κάποια στιγμή με σύστησε στον μάνατζερ του τουρ. Θεώρησαν σκόπιμο να με συστήσουν στον Έλληνα παραγωγό να δουλέψουμε μαζί. Μου ‘λεγαν: «να μιλήσεις με τον Γιώργο». Και όταν τελικά τον παίρνω τηλέφωνο από την Γαλλία αυτός ήταν ο Λυκιαρδόπουλος, με τον οποίο γνωριζόμασταν πολλά χρόνια. Ήταν μια από τις καλύτερες συνεργασίες της ζωής μου αυτή με την Μόνικα Μπελούτσι και το Lykofos και ανάμεσα στα άλλα επιμελήθηκα προσωπικά το δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά το Ηρώδειο. Και η μια μας ιταλική εταιρία η Fantinel ήταν και κεντρικός χορηγός ειδικά για αυτή την βραδιά. Η Μόνικα με εντυπωσίασε. Είναι κλασική Ιταλίδα. Έχει γλυκύτητα, ευγένεια και στρατιωτική πειθαρχία. Απίστευτη υπομονή. Λατρεύει τα παιδιά της. Πολύ έξυπνη γυναίκα. Επαγγελματίας. Είναι η απόδειξη πως η ομορφιά όταν συνδυάζεται με μυαλό αναβαθμίζει τα πάντα.
• Θα φέρεις άλλους φέτος;
Όλοι αυτό με ρωτάνε, αλλά δεν μπορώ να σας πω, δυστυχώς. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολύ αυστηρά συμβόλαια εχεμύθειας. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχω προτείνει να γίνει ένα παγκόσμιο συνέδριο στην Ρόδο σε σχέση με την γυναικεία διπλωματία και σε συνεργασία με την πρέσβειρα Παγκόσμιας Ειρήνης.
• Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την σπουδαία πολιτιστική κίνηση Le Soleil Foundation με διάσημους ambassadors όπως τους Tom Volf, Jitrois, Chantal Thomass, Carole Feuerman, Παντελή Κοντογιάννη, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην ταινία «Πρόμαχος» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, Σπύρο Πώρο που φωτογράφισε την Jennifer Lopez στην Ακρόπολη.
Η γαλλοελληνική πολιτιστική κίνηση Le soleil Foundation είναι ξεκάθαρα φιλελληνική και αντικατοπτρίζει ακριβώς τις αντιλήψεις μου για την Ελλάδα που αγάπησα και τον πολιτισμό που εκφράζει ανά τους αιώνες εμπνέοντας όλη τη γη. Η γαλλική νοοτροπία είναι θέμα αντίληψης δικής μου γιατί νιώθω πιο κοντά στην γαλλική λογική παρά στην σύγχρονη ελληνική. Η Ελλάδα επιζεί ακόμη μέσα από διαδοχικά θαύματα, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης. Αυτά θυμίζω. Αυτό το τσίρκο που είδατε στους Ολυμπιακούς του Παρισιού δεν έχει καμία σχέση με τον αληθινό Γάλλο και την κουλτούρα του. Η αρχή του Le Soleil Foundation είναι μία: Παντού υπάρχει φως αν είσαι δυνατός και γενναίος, ώστε να γίνει εσύ φως.
Αυτό το project υπέρ της Ελλάδας ξεκίνησε όταν άρχισε το capital control. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ως πολιτιστική κίνηση με έντονη δράση. Η πλατφόρμα μας είναι στα αγγλικά και γαλλικά, στην οποία συμπεριλαμβάνεται αναλυτικά η δράση που έχουμε κάνει. Πρόκειται για μια στράτευση ιδεών υπέρ της Ελλάδος και πολλών διάσημων ξένων καλλιτεχνών, όπως ο JITROIS, η Chantal Thomass, ο Miyake, οι On Aura tout vu που ντύνουν την Lady Gaga, o Frank Sorbier που θεωρείται θρύλος στην Γαλλία, η Yanina, Stephane Rolland κ.λπ. Μαζί μου έχουν συμπράξει σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, όπως ο Jitrois που παρασημοφορήθηκε από τον Σαρκοζί και έχει εμπνευστεί πολύ από την Ελλάδα. Ακολουθούν η Chantal Thomass, η Μαρία Γεωργιάδου, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο στενός συνεργάτης του Paulo Coelho, Marco Borges, ο εικαστικός Νίκος Φλώρος, ο φωτογράφος Σπύρος Πώρος, ο Παντελής Κοντογιάννης, η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Theo Alexander, η εικαστικός Ιωάννα Παρασκευά με την οποία κάνουμε το «Dolls saving kids» που προορίζεται να ευεργετήσει παιδάκια, ακόμη και ο Γάλλος βραβευμένος με Michelin chef Rembert Geoffrey, τον οποίο φέραμε στο St. George Lycabettus για να παρουσιάσει με τον chef Βασίλη Μήλιο ένα μενού ελληνογαλλικών επιρροών για το Έτος Ελληνογαλλικής φιλίας και πολλοί άλλοι, όπως ο παραγωγός της Μόνικα Μπελούτσι Τομ Βολφ. Στο Le Soleil Foundation φιλοξενούμε μεγάλους δημιουργούς στην Ελλάδα ώστε να ενστερνιστούν τις αξίες μας και να εξοικειωθούν με τον ελληνικό πολιτισμό.