«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την παραγωγή των τοπικών προϊόντων από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα δημιουργώντας δράσεις και παρεμβάσεις στην Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία, ανοίγοντας συνάμα προσβάσεις σε νέες αγορές. Επιδιώκουμε ακόμη να συνδέσουμε τα προϊόντα μας με το τουριστικό προϊόν. Προτεραιότητα αυτήν την περίοδο έχει η προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα και την επίλυσή τους. Η προσπάθεια θα είναι συνεχής».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φ. Ζαννετίδης με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.
«Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, όχι τυχαία πιστεύω, βρίσκεται στο τελευταίο σκαλί, και αυτό εξαιτίας των πολιτικών που υλοποιούνται και από την εφαρμογή κοινής αγροτικής πολιτικής η οποία μεταρρυθμίζεται κάθε δέκα (10) χρόνια», δηλώνει ο κ. Ζαννετίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τους νέους ΚΑΠ ο αντιπεριφερειάρχης δηλώνει πως μέχρι τώρα εφαρμόζονται προγράμματα που δεν λαμβάνουν υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα.
«Θα ήταν ευχής έργο οι περιφέρειες της χώρας μας και ιδιαίτερα οι νησιώτικες, να είχαν αποφασιστικό και συνάμα δεσμευτικό ρόλο στην διαμόρφωση των ΚΑΠ. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα ψηφίζονται και εφαρμόζονται προγράμματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τον νησιώτικο μας χαρακτήρα. Αυτό όμως που εμείς σκεπτόμαστε είναι η υποβολή προγραμμάτων βελτίωσης και αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, των υδατοκαλλιεργειών και γενικά εκσυγχρονισμό των υποδομών των μονάδων που υπάρχουν στα νησιά μας», δηλώνει ο κ. Ζαννετίδης και προσθέτει πως στα σχέδια της νέας περιφερειακής αρχής είναι η δημιουργία οργάνου ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων.
Η συνέντευξη του κ. Φιλήμωνα Ζαννετίδη, αναλυτικά:
• Με απόφαση του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος σας τοποθέτησε σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς της Περιφέρειας. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;
Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω όλους όσοι με την ψήφο τους με τίμησαν και με ανέδειξαν ως μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.
Ιδιαίτερα όμως ευχαριστώ τον περιφερειάρχη μας κ. Γιώργο Χατζημάρκο, για την εξαιρετική για μένα τιμή να με ορίσει αντιπεριφερειάρχη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και πρόεδρο στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νιώθω μεγάλο το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου, αλλά είμαι αποφασισμένος να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη με πολλή δουλειά και έργο, λύνοντας προβλήματα και συνάμα αναπτύσσοντας τον τομέα που μου ανέθεσε. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την παραγωγή των τοπικών προϊόντων και του μικρού της όγκου από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα δημιουργώντας δράσεις και παρεμβάσεις στην Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία, ανοίγοντας συνάμα προσβάσεις σε νέες αγορές, αλλά και να συνδέσουμε τα προϊόντα μας με το τουριστικό μας προϊόν. Προτεραιότητα αυτήν την περίοδο έχει η προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα και την επίλυσή τους. Η προσπάθεια θα είναι συνεχής. Με πέντε λέξεις κλειδιά και ό,τι αυτές συνεπάγονται θα πορευτούμε, πιστεύοντας ότι έτσι υπηρετούμε πιο σωστά τους Αιγαιοπελαγίτες που ασχολούνται με την Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ, που περιέχονται στο σχέδιο Κ2 που ενέκριναν οι συμπολίτες μας.
• Θεωρείτε πως στα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει βήματα προόδου στον πρωτογενή τομέα ή όχι;
Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, όχι τυχαία πιστεύω, βρίσκεται στο τελευταίο σκαλί, εξαιτίας των πολιτικών που υλοποιούνται και από την εφαρμογή κοινής αγροτικής πολιτικής η οποία μεταρρυθμίζεται κάθε δέκα (10) χρόνια. Όταν τους αγρότες τους μετράμε στα δάχτυλα του ενός χεριού, όταν σε κάθε χωριό βλέπεις παντού χέρσες εκτάσεις, όταν το κόστος απαγορεύει την καλλιέργεια , όταν σε ορισμένα νησιά έχει αρχίσει η ερημοποίηση, όταν παντού βλέπουμε μόνο αιγοπρόβατα χωρίς εγκαταστάσεις και βοσκούς, χωρίς παραγωγή προϊόντων, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο αλλά για οπισθοδρόμηση και κατάντια.
• Πώς σκέπτεστε να υλοποιήσετε το πρόγραμμα «Καλάθι του Αιγαίου»;
Το πρόγραμμα «Καλάθι του Αιγαίου» είναι μια δράση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.
Στο «καλάθι» κάθε Περιφέρειας της χώρας εμπεριέχονται τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται σε κάθε τόπο, εμείς θα πορευτούμε σύμφωνα με αυτά που περιέγραψα στην πρώτη ερώτησή σας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά μας προϊόντα.
• Με ποιο τρόπο θα χειριστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της νέας ΚΑΠ μέσω της οποίας θα εισρεύσουν περισσότεροι πόροι για τον πρωτογενή τομέα;
Θα ήταν ευχής έργο οι περιφέρειες της χώρας μας και ιδιαίτερα οι νησιώτικες, να είχαν αποφασιστικό και συνάμα δεσμευτικό ρόλο στην διαμόρφωση των ΚΑΠ. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα ψηφίζονται και εφαρμόζονται προγράμματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τον νησιώτικο μας χαρακτήρα.
Αυτό που εμείς σκεπτόμαστε είναι η υποβολή προγραμμάτων βελτίωσης, οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών των υδατοκαλλιεργειών και γενικά ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που υπάρχουν στα νησιά μας. Θα δώσουμε βαρύτητα στην παραγωγή προϊόντων και ό,τι από αυτή συνεπάγεται.
• Πώς σκέπτεστε την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στα νησιά καθώς ελάχιστα από αυτά είναι γνωστά στην υπόλοιπη χώρα;
Χωρίς πολλά λόγια στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία οργάνου ανάδειξης και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων. Αυτό πιστεύουμε ότι θα απαντήσει στην παραπέρα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα μας στην αγορά.
• Πολλά έχουν αναφερθεί στο παρελθόν για το πρόγραμμα «Γαλάζια Ανάπτυξη». Πόσα όμως έγιναν για την αλιεία;
Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ανάπτυξη», αφορά κυρίως το περιβάλλον της θάλασσας και έχει να κάνει με κανόνες και δράσεις προστασίας του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας. Μελετάμε με ποιό τρόπο η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου θα συμβάλει σε αυτό προς όφελος της αλιείας μας και γενικότερα του τεράστιου πλούτου που διαθέτει ο χώρος αυτός
• Μπορεί πραγματικά να υπάρξει διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός;
Όταν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, όπως παραπάνω ανέφερα και με τη δημιουργία του οργανισμού προώθησης των προϊόντων μας και με την μεταποίηση, όπου αυτή απαιτείται, τότε γίνεται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική η προσδοκώμενη διασύνδεση με το τουριστικό μας προϊόν.
• Με δεδομένη την κρίση που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη ποια μέτρα θα λάβετε για την προστασία των καταναλωτών από τυχόν φαινόμενα διάθεσης κακής ποιότητας προϊόντων καθώς στο παρελθόν είχαν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που ξεπέρασαν τα όρια;
Σε ό,τι σχετίζεται με την κακή ποιότητα των προϊόντων που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα είμαστε αμείλικτοι. Θα εφαρμόζονται απαραίτητα οι κανόνες χωρίς να υπολογίζεται κανένα κόστος. Θα είναι όμως επιτυχία και στοίχημα για μας να ενεργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Η Νέα Περιφερειακή Αρχή θα επενδύσει σε τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, σε κανόνες ασφάλειας και υγιεινής από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
https://www.dimokratiki.gr/25-09-2014/stochos-mas-ine-anadixi-ke-proothisi-ton-topikon-proionton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.