Ειδήσεις

Λιγότεροι οι τουρίστες από την Ευρωζώνη, περισσότεροι οι Βαλκάνιοι

Έντονες αλλαγές στο μείγμα των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές διαπιστώνει την τελευταία τριετία η Alpha bank, με αύξηση των επισκεπτών από βαλκανικές χώρες και πτώση σε όσους προέρχονται από χώρες εντός της ζώνης του Ευρώ, βάζοντας έτσι ακόμη μια σημαντική παράμετρο στην κάμψη που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς στα τουριστικά έσοδα (-4,8% στο επτάμηνο). Όπως αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας, από την ανάλυση των αφίξεων ανά χώρα προελεύσεως (εξαιρουμένης της κρουαζιέρας) παρατηρείται αλλαγή στη σύνθεση των ξένων επισκεπτών από το 2014, με ενίσχυση του αριθμού των επισκεπτών από τα Βαλκάνια, που κατά κανόνα δαπανούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες αποτελούσαν την περίοδο 2010- 2013 το 20%-22% του συνόλου των ξένων επισκεπτών, ποσοστό που αυξήθηκε στο 29% το 2015. Αντίθετα, η αναλογία των αφίξεων από τις χώρες της ζώνης του Ευρώ στο σύνολο των διεθνών αφίξεων, ακολουθεί πτωτική πορεία από το 2010 έως το 2015, δηλαδή από το 41% έπεσε στο 35%.

Όπως άλλωστε εξηγούν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, η “ψαλίδα” αυτή γίνεται ακόμη πιο ορατή σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, με κυρίαρχη τη Χαλκιδική, αλλά και σε κοντινά νησιά, όπως για παράδειγμα στη Θάσο, όπου λόγω της εύκολης πρόσβασης οδικώς, παρατηρείται μεγάλη άνοδος από επισκέπτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα εξηγούν εν μέρει και τη πτώση στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, από 640 ευρώ το άτομο που ήταν το 2010 σε 541 ευρώ το 2015 και σε 542 ευρώ στο επτάμηνο του 2016, έναντι 579 ευρώ το περσινό επτάμηνο. Αυτό, σε συνδυασμό πως έχει πέσει και η διάρκεια παραμονής των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, από 9,3 διανυκτερεύσεις το 2010 σε 7,2 το 2015, επιτείνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στο σκέλος των εισπράξεων. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών στα καταλύματα της χώρας, που αποτελούσαν το 2010 το 29% των συνολικών διανυκτερεύσεων, μειώθηκαν σταδιακά στο 20%.

Το πλέον ανησυχητικό εντούτοις είναι πως μειώνονται οι τουριστικές δαπάνες από βασικές για τους ελληνικούς προορισμούς αγορές. Χαρακτηριστικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τα πόσα έχουν ξοδέψει οι Γερμανοί τουρίστες: η πτώση στις εισπράξεις από τη Γερμανία, συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, αγγίζει το 15,4%, παρά το γεγονός πως οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 3,7%. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία έπεσαν 14,8% και από το Ηνωμένο Βασίλειο 14,7%. Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις, τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον Αύγουστο δείχνουν πως κατέγραψαν οριακή μείωση 0,7%, σχεδόν 14 χιλ. λιγότερες από τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2015 (κυρίως λόγω της πτώσης της κίνησης από την Τουρκία), αυξημένες όμως από το Τριεθνές κατά 12,9%, από την Αλβανία 5,2% και από την Βουλγαρία κατά 1,8%.

Μεγάλο είναι την ίδια ώρα το πλήγμα από την αγορά της Ρωσίας, που παρά τις αυξητικές τάσεις που καταγράφει αυτή τη σεζόν, δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει ακόμη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φθάσει το ποσοστό του 2013, ήτοι 8% επί των συνολικών αφίξεων. Ειδικά τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν αισθητή η μείωση του ποσοστού των Ρώσων επισκεπτών, οι όποιοι δαπανούν περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι από το μέσο όρο (μέση δαπάνη ανά ταξίδι 2015: Ρώσοι 822 ευρώ, έναντι 541 ευρώ του μέσου όρου).  Στελέχη του χώρου εξηγούν πως τα προβλήματα με τη χορήγηση βίζας, που άργησαν να λυθούν, στέρησαν πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, εκφράζοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις για το πότε η ζήτηση από τη Ρωσία θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου