Την πεποίθηση ότι «Ο ελληνικός λαός θα επιδοκιμάσει το έργο της Κυβέρνησης» στις κάλπες όταν έρθει η ώρα, εκφράζει μέσω της «δημοκρατικής» η πρόεδρος της ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Έφη Χαραλαμποπούλου.
Επιπλέον, σχολιάζει τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ, λέγοντας πως, τελικά «… δεν έχει μάθει τίποτε από τα λάθη του…» ενώ, αναφερόμενη στο καυτό θέμα της οικονομίας, δηλώνει πως ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι πράγματι πολύ δύσκολος, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα καλά μελετημένο, απόλυτα ρεαλιστικό και προσεκτικά κοστολογημένο σχέδιο, ώστε να μειωθούν, όσο γίνεται, οι επιπτώσεις της ακρίβειας στα αγαθά και στην ενέργεια, φαινόμενο που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
• Κυρία Χαραλαμποπούλου, ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ είπε τρία «όχι»: 1.«Όχι» σε πρόωρες κάλπες 2.«όχι» σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο και 3.«όχι» σε ανασχηματισμό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κυρία Ντόκου, είναι αλήθεια ότι στο τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν έντονες συζητήσεις και διάφορα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, περί πιθανότητας αλλαγής του εκλογικού νόμου ή περί πιθανότητας ανασχηματισμού. Αν ανατρέξουμε όμως σε όλες τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά πώς όσα λέει, τα πιστεύει και τα τηρεί.
Όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές, έχει πει πολλές φορές ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία και ότι δεν τον ενδιαφέρει να ‘εκμεταλλευτεί’ την οποιαδήποτε θετική συγκυρία για την Κυβέρνηση για να ανανεώσει τη θητεία του (αν και είναι γνωστό ότι υπήρξαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες), αλλά να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης, να θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να τηρεί τη συμφωνία αλήθειας που έχει συνάψει με τους πολίτες από το 2019.
Επιπλέον, οι συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη καταδεικνύουν ότι είναι ζήτημα μείζονος σημασίας η πολιτική σταθερότητα και στη χώρα μας. Με πατριωτική συνείδηση λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι αναλαμβάνει το κόστος να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, είναι γνωστό ότι υπήρξαν βουλευτές, οι οποίοι υποστήριζαν την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, διατυπώνοντας σχετική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό.
Όμως ο ίδιος, που είναι και ο μόνος αρμόδιος να λάβει τη σχετική απόφαση, εμμένοντας στη θεσμικότητα, ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη φράση ‘δεν είμαι κωλοτούμπας’. Μόνο αν συμφωνήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε, θα συμβεί αυτό. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Φυσικά αυτή η απόφαση ενέχει σημαντικό ρίσκο. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται την κρίση των Ελλήνων και τις δυνάμεις της Κυβέρνησής του, γι’ αυτό και θέλησε να θέσει και επίσημα τέλος στα σενάρια και τις αμφιβολίες γύρω από αυτό το ζήτημα.
Κατά τον ίδιο τρόπο, διέψευσε ο πρωθυπουργός και τα σενάρια περί ανασχηματισμού, διότι, όπως εξήγησε, όταν απέχουμε κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, οι αλλαγές καλύπτουν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες.
Προχωράμε λοιπόν μπροστά, με το κεφάλι ψηλά, με μια ισχυρή Κυβέρνηση, με τις δυνάμεις συντεταγμένες, με μια παράταξη απόλυτα ενωμένη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίπλα σε όλους τους Έλληνες, αποφασισμένο να συνεχίσει το δύσκολο έργο που ανέλαβε, με σκοπό η χώρα να μη γυρίσει πίσω, αλλά να συνεχίζει να βαδίζει μπροστά.
• Πώς διαγράφεται η ‘επόμενη μέρα’ των εκλογών κατά την εκτίμησή σας; Πώς θα μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα ή θα έχουμε μια «πολιτική τερατογένεση» όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης;
Εμείς εργαζόμαστε για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας από τις πρώτες εκλογές και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι ο ελληνικός λαός θα επιδοκιμάσει το έργο της Κυβέρνησης.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα ακολουθήσουν δεύτερες εκλογές και σ’ αυτές δεν μένει αμφιβολία.
Οι εκτιμήσεις από την τάση του εκλογικού σώματος, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και μάλιστα μετά και τις εμφανίσεις όλων των πολιτικών Αρχηγών στη ΔΕΘ, συνηγορούν σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Πιστεύω ότι δεν θα δοκιμασθεί η χώρα από μία ετερόκλητη συμμαχία όλων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που στις πρώτες εκλογές, παρ’ ελπίδα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία, διότι θα ήταν πράγματι τερατογένεση, αφού, θα βασιζόταν σε αντίθετα – ούτε καν παρεμφερή προγράμματα, με μόνο κοινό στοιχείο το μένος της μη Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Πάντως, οι πρόσφατες δηλώσεις μερικών Αρχηγών, απαραίτητων για την πλειοψηφία, αποκλείουν τέτοια ετερόκλητη συνεργασία.
Ο Ελληνικός Λαός θα επιδοκιμάσει τη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης την τετραετία αυτή και την υλοποίηση όσων υποσχέθηκε και πιστεύω θα εμπιστευθεί στα έμπειρα και αποτελεσματικά χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Διακυβέρνηση της χώρας και για την επόμενη τετραετία.
Τη χώρα απειλούν πολλοί κίνδυνοι, ώστε δεν επιτρέπονται πολιτικοί πειραματισμοί.
• Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε από την ΔΕΘ, μια σειρά από νέες υποσχέσεις και μάλιστα ‘κοστολογημένες’. Είναι αυτά που είπε εφικτά;
Παρακολουθώντας τον κ. Τσίπρα να μιλάει από το βήμα της ΔΕΘ, αναρωτήθηκα, όπως πιστεύω και η πλειοψηφία των Ελλήνων, πώς είναι δυνατόν να μην έχει μάθει τίποτα από τα λάθη του.
Στο ίδιο μοτίβο, ο ίδιος άνθρωπος, μοιράζοντας φρούδες ελπίδες και ψεύδη, πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν ξεχάσει, πως εξαιτίας των δικών του λανθασμένων επιλογών, τους φόρτωσε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, τους υπερφορολόγησε, γονάτισε τη μεσαία τάξη, περιέκοψε τις συντάξεις, έκλεισαν οι Τράπεζες και υποθηκεύθηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.
Πραγματικά, ξεπέρασε τον εαυτό του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξαγγέλλοντας μέτρα πάνω από 23,5 Δισ. για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ.
Ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.
Τα μέτρα που εξήγγειλε, με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγούσαν τη χώρα σε μία νέα χρεοκοπία, σε μία σοβαρότατη κρίση, δεδομένου ότι τώρα η διεθνής πραγματικότητα είναι αμείλικτη για όλη την Ευρώπη.
Επιπλέον, από τη μία μεριά παρουσίαζε μια χώρα κατεστραμμένη και από την άλλη μοίραζε δισεκατομμύρια στους πολίτες!
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι για άλλη μια φορά μίλησε χωρίς στοιχεία, χωρίς υπολογισμούς, και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά από που θα προέλθουν οι πόροι.
Μας μίλησε για κρατικοποίηση της ΔΕΗ, πάλι χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς να υπολογίζει ότι αυτό θα σήμαινε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος ξεχνώντας ότι η δική του Κυβέρνηση οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας την ΔΕΗ το 2018 και χωρίς να υπάρχει ενεργειακή κρίση!
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας υποτίμησε για άλλη μια φορά τους Έλληνες πολίτες, ελπίζοντας ότι θα έχουν ξεχάσει όσα βίωσαν, οπότε θεώρησε σωστό να μοιράσει- έτσι απλά- δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι οι πολίτες με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνουν τη σύγκριση και γνωρίζουν ποιος τους κοιτά στα μάτια και λέει μόνο αλήθειες και ποιος για άλλη μια φορά τάζει λαγούς με πετραχήλια.
• Στο καυτό θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί σε δόσεις. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση κάνει σοβαρές κινήσεις για στήριξη της οικονομίας παρά τους δύσκολους καιρούς;
Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να υπάρχει ζήτημα στις διεθνείς αγορές ενέργειας, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας. Έχει διαθέσει περισσότερα από 8,5 δις Ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημιούργησε το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, και εφήρμοσε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι πράγματι πολύ δύσκολος, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα καλά μελετημένο, απόλυτα ρεαλιστικό και προσεκτικά κοστολογημένο σχέδιο, ώστε να μειωθούν, όσο γίνεται, οι επιπτώσεις της ακρίβειας στα αγαθά και την ενέργεια, φαινόμενο που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
Στήριξη στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες, αλλά και κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων.
Επομένως, τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέρχονται πλέον στα 13,2 δις Ευρώ το 2022 από 8.5 δις Ευρώ, που ήταν η εκτίμηση τον Ιούνιο και αυτά εντάσσονται σε τρεις βασικές ενότητες: μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022 (κυρίως για ανακούφιση έναντι ενεργειακών ανατιμήσεων και ακρίβειας), μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2023 και ένα σχέδιο που απαντά στο πρόβλημα της στέγασης ιδίως νέων ανθρώπων και ζευγαριών.
Το σημαντικό σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή κάνει σοβαρές κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύει έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού.