Ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στο βιογραφικό του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους λόγους που τον κατέστησαν φαβορί στην κούρσα για την ηγεσία.
Ένας «ξένος» αναλαμβάνει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κλονίζοντας το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, είναι το σχόλιο του Euractiv για την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναλυτές και κόμματα εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένας 35χρονος κάτοικος και επιχειρηματίας των ΗΠΑ, άγνωστος προηγουμένως στην Ελλάδα, κατάφερε να κερδίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νίκη που χαρακτηρίζεται ως φαινόμενο της «μεταπολιτικής» (όρος που αποδίδεται στην αποκλειστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πολιτική εκστρατεία), συνεχίζει το δημοσίευμα.
Μια άλλη προσέγγιση εκτιμά ότι η απλή ρητορική του κ. Κασσελάκη, που απέφυγε την «πολιτική γλώσσα», προσέλκυσε ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί τους Έλληνες πολιτικούς, συμπληρώνει το Euractiv. Πολλοί εστιάζουν επίσης στο γεγονός ότι ξεκίνησε την καριέρα του και γνώρισε την επιτυχία από το μηδέν, κάτι ασυνήθιστο για το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, προσθέτει.
Οι πολίτες «ουσιαστικά γύρισαν την πλάτη τους στο παραδοσιακό και κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Euractiv, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τοξική και αρκετά έντονη προεκλογική συζήτηση» για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Αντίστοιχα είναι τα σχόλια για την νίκη του Στέφανου Κασσελάκη και από άλλα διεθνή μέσα. Ο βρετανικός Guardian εστιάζει στην απειρία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το αουτσάιντερ κέρδισε την κούρσα», σχολιάζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος δεν είναι γνωστό ότι είχε δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από φέτος, μετακόμισε στην Αθήνα μόλις πριν από μήνες και εγκαταστάθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό σύζυγό του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια του Associated Press. «Ο νεοφώτιστος πολιτικά Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα», αναφέρει κάνοντας λόγο για τη νίκη ενός «35χρονου επιχειρηματία χωρίς πρότερη πολιτική εμπειρία». Το πρακτορείο εστιάζει στο πόσο γρήγορα αναδείχθηκε σοβαρός διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος αλλά και την ενόχληση που προκάλεσε στην παλιά φρουρά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Αλλά τα μέλη του κόμματος προφανώς ένιωσαν την ανάγκη για αλλαγή», σημειώνει.
«Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το γεγονός ότι ο Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής θα δυσχεράνει τις προσπάθειές του να αντιταχθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχοντας επίγνωση των περιορισμένων γνώσεων του στην πολιτική, φαίνεται πιο χαρούμενος κάνοντας ταξίδια σε όλη τη χώρα, μιλώντας με κόσμο, ποζάρωντας για selfies και δημοσιεύοντας το όλο θέμα στο Tik-Tok. Μένει επίσης να δούμε πώς κάποιοι από τους αριστερούς ψηφοφόρους θα αντιμετωπίσουν κάποιον που καυχιέται για την επιχειρηματική του οξυδέρκεια και τη γνώση πολλών γλωσσών», συνεχίζει το Associate Press.
Άλλα μέσα εστιάζουν στο βιογραφικό του κ. Κασσελάκη. «Πρώην trader της Goldman Sachs θα ηγηθεί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», μεταδίδει το πρακτορείo Reuters. O Κασσελάκης,«πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs και αρχάριος στην πολιτική», αναδείχθηκε ως φαβορί μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 16 Σεπτεμβρίου «διεξάγοντας μια επιδέξια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποσχόταν να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία» και κερδίζοντας πέντε υποψηφίους – οι περισσότεροι από αυτούς υψηλόβαθμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το Reuters.
«Η υποψηφιότητά του δίχασε τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ψηφοφορία, πολλοί από τους οποίους είπαν ότι το προφίλ του δεν ταίριαζε στην παραδοσιακή Αριστερά. Η νίκη του έχει κλονίσει επίσης τους κεντροαριστερούς και συντηρητικούς πολιτικούς του αντιπάλους που τον βλέπουν ως απειλή», προσθέτει.
Η θητεία του στη Goldman Sachs είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο εστιάζει και το πρακτορείο Bloomberg. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης, «πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης ακόμα κι αν δεν έχει υπηρετήσει στο κοινοβούλιο», σχολιάζει.
«Η ανακοίνωση του Κασσελάκη τον Αύγουστο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο, την ώρα μάλιστα που οι τρεις από τους τέσσερις τέσσερις υποψήφιους ήταν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Κασσελάκης δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα και απέτυχε να μπει στο κοινοβούλιο αφού ο Τσίπρας τον πρότεινε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας…», αναφέρει το Bloomberg προσθέτοντας: «Ο Κασσελάκης έχει συστηθεί ως ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που επιθυμεί να δράσει για την κοινωνική ισότητα, τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αν και αναγνωρίζει ότι έχει μικρή εμπειρία σε ένα πολιτικό κόμμα, υποστηρίζει ότι η εμπειρία της ζωής του θα τον βοηθήσει να θέσει το κόμμα σε έναν νέο δρόμο».