• Θα πραγματοποιηθούν επτά προσυνεδριακές συναντήσεις σε όλη τη χώρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση των αιρετών στο νησί μας παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Ξεκινούν αύριο Πέμπτη στα Γιάννενα οι προσυνεδριακές συναντήσεις διαλόγου της ΚΕΔΕ, ενόψει του πρώτου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της δημοτικής περιόδου 2024- 2028, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν επτά προσυνεδριακές συναντήσεις σε όλη τη χώρα (Ιωάννινα, Ναύπλιο, Μεσολόγγι, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Αθήνα), πριν τη μεγάλη συνάντηση των αιρετών στη Ρόδο όπου θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ανάπτυξη των Δήμων, παρουσία και του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν θέματα όπως:
Χρηματοδότηση και οικονομική διαχείριση των Δήμων: Αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης και βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης.
Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη: Στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Κοινωνική πολιτική και υγεία: Μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας.
Αστική ανάπτυξη και υποδομές: Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων υποδομής για την αναβάθμιση των πόλεων.
Ηδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο κρίσιμα, με τους δημάρχους παρουσία και του κ. Μητσοτάκη, να ευελπιστούν ότι μέσα από τις συζητήσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και να προωθήσουν την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Αλέξανδρος Κολιάδης, ως «οικοδεσπότης» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο επικείμενο συνέδριο λόγω της σπουδαιότητας των θεμάτων που θα συζητηθούν και των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν οι αιρετοί σε μια περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Φώτη Χατζηδιάκου ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ με μοναδικό θέμα τις Νησιωτικές Πολιτικές. Στην ειδική αυτή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρόταση του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, θα μιλήσουν αιρετοί που έχουν συνεργαστεί με τον Φώτη Χατζηδιάκο.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα για τα οποία οι δήμαρχοι θα κληθούν να πάρουν θέση, επικεντρώνονται κυρίως στις αρμοδιότητες, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στα ενεργειακά, στον τουρισμό, στο χωροταξικό, στις συγχωνεύσεις, στη διοικητική αυτονομία, στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τη διασφάλιση της επαρκούς προετοιμασίας, στην έλλειψη προσωπικού, στις αυξήσεις που ζητούν οι αιρετοί στις αμοιβές τους και βεβαίως η διεκδίκηση πρόσθετων πόρων.
Τα αιτήματα που αναμένεται αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και την ενίσχυση της αυτονομίας τους.
Το συνέδριο στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την υιοθέτηση νέων πολιτικών που θα επιτρέψουν στους Δήμους να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της εποχής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από προκλήσεις που απαιτούν συντονισμένες και καινοτόμες λύσεις για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και να συμβάλει στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Πρώτον, η οικονομική δυσχέρεια και οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτουν οι Δήμοι δυσχεραίνουν τη δυνατότητά τους να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και υποδομές. Η διαχείριση των πόρων πρέπει να γίνει με στρατηγική και αποδοτικότητα, ενώ η εξεύρεση εναλλακτικών χρηματοδοτικών λύσεων, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, είναι απαραίτητη.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές καθιστούν επείγουσα τη μετάβαση σε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εφαρμόσει πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ενεργειακής εξοικονόμησης, ενώ παράλληλα πρέπει να δημιουργήσει υποδομές που θα ανταποκρίνονται σε έκτακτες ανάγκες, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί.
Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι η ψηφιακή μετάβαση και ο εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την επικοινωνία των πολιτών με τις τοπικές αρχές και θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Η κοινωνική συνοχή είναι επίσης κρίσιμη, καθώς οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προωθήσει κοινωνικά προγράμματα που θα υποστηρίζουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, δημιουργώντας ένα δίκτυο προστασίας και ενσωμάτωσης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να υιοθετήσει ένα ευέλικτο και προσαρμοστικό μοντέλο διοίκησης, ικανό να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές προκλήσεις, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών κι αυτό αποτελεί το βασικό ζητούμενο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.