Τοπικές Ειδήσεις

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ΠτΔ: Επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς στην Κάρπαθο

• Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης
• Η κα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι επίτιμη δημότης του νησιού, για δεύτερη φορά θα παραστεί στις εκδηλώσεις από την απελευθέρωση της Καρπάθου

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε μία επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, θα πραγματοποιηθούν οι επετειακές εκδηλώσεις στην Κάρπαθο, για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Η κα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει ανακηρυχθεί και επίτιμη δημότης Καρπάθου, απεδέχθη την πρόσκληση του δημάρχου Μιχάλη Φελλουζή κι έτσι θα παραστεί για δεύτερη φορά στις αντίστοιχες επετειακές εκδηλώσεις, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου. Η πρώτη ήταν το 2020, όπου παρέστη στον εορτασμό της 76ης επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος στην Κάρπαθο και μάλιστα η παραμονή της στο νησί ήταν τριήμερη και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης.
Τότε η ΠτΔ, η οποία μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της 5ης Οκτωβρίου 1944, είχε δηλώσει ότι «στη σημερινή συγκυρία, το παράδειγμα των νησιωτών μας, η αυταπάρνηση και ο πατριωτισμός τους, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Τιμώ την τόλμη και τη γενναιότητα των κατοίκων του νησιού που, λίγοι στον αριθμό αλλά με υψηλό φρόνημα, ύψωσαν την ελληνική σημαία και κατέκτησαν την ελευθερία τους, πρώτοι από όλα τα Δωδεκάνησα».
Οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και θα λήξουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Καρπάθου, τις εκδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου (ημέρα Σάββατο), θα τιμήσει με την παρουσία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Δ. Καρπάθου.
Ο εορτασμός της 5ης Οκτωβρίου θα ξεκινήσει με την πανηγυρική Δοξολογία, που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μενετών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, συμπαραστατούμενος από όλους τους ιερείς του νησιού και θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος κατάγεται από την Κάρπαθο.


Αμέσως μετά όλοι θα κατευθυνθούν προς το μνημείο της 5ης Οκτωβρίου, όπου θα τελεστεί τρισάγιο για τους ηρωικώς πεσόντες αγωνιστές και θα γίνει κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσουν οι απαγγελίες ποιημάτων μαθητών από αντιπροσωπεία μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου. Στις 12.30 μ.μ. θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν της Προέδρου στο εκκλησιαστικό μέγαρο Μενετών.
Με ανάρτηση στις 6/10/2020 η κα Σακελλαροπούλου έγραψε: «Από μακριά λόγω ιού σας σφίγγουμε το χέρι / Και σας καλωσορίζουμε, Πρόεδρε, στο Απέρι». Ήταν μια από τις πολλές μαντινάδες με τις οποίες με υποδέχτηκαν στο Απέρι, την πρώτη πρωτεύουσα της Καρπάθου, ένα από τα δίστιχα σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που συνεχίζουν να σκαρώνουν οι Καρπάθιοι, κρατώντας πιστά την ντόπια παράδοση του ποιητικού αυτοσχεδιασμού. Και δεν ήταν οι μαντινάδες η μόνη υπενθύμιση ότι η Κάρπαθος συνεχίζει να συνδιαλέγεται με το παρελθόν με γόνιμο τρόπο. Σε τούτο το «ουρανοφίλητο» νησί, στο νοτιανατολικό άκρο του Αρχιπελάγους, κάθε εκδήλωση, κάθε καθημερινή δραστηριότητα κουβαλάει το άρωμα ενός πανάρχαιου πολιτισμού και την ουσία της λαϊκής δημιουργικότητας. Από τις μαντινάδες ως την εγκάρδια, συγκινητική φιλοξενία, από τα περιποιημένα σπίτια με τα ολοκέντητα προικιά και τις φωτογραφίες των προγόνων που σαν εφέστιοι θεοί παρακολουθούν και προστατεύουν την οικογενειακή ζωή, ως τα εργαστήρια των ντόπιων τεχνιτών όπως το υποδηματοποιείο του τελευταίου στιβανοποιού της Καρπάθου Γιάννη Πρεάρη, η Κάρπαθος δίνει στην έννοια της εντοπιότητας μια σχεδόν υπερβατική διάσταση, την καθιστά νόημα ζωής. Από την ανεμοδαρμένη αετοφωλιά της Ολύμπου ως τις Μενετές απ’ όπου ξεκίνησε το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα του νησιού, από το Μεσοχώρι με τις μαντινάδες του ως το Φοινίκι, το λιμανάκι απ’ όπου απέπλευσε τον Οκτώβριο του 1944 η «Ιμακολάτα», η βάρκα που μετέφερε το μήνυμα της επανάστασης στην ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου, από τα Πηγάδια ως το Απέρι, γεύτηκα μια σπάνια σύνθεση αντιθετικών στοιχείων: από τη μια την ενδοστρέφεια που γεννούν τα γεωγραφικά δεδομένα του νησιού, ο απρόσιτος χαρακτήρας του, η λιτότητα και το μέτρο του καθημερινού βίου, και από την άλλη την εξωστρέφεια των ανοιχτών οριζόντων, το πάθος για πρόοδο και εξέλιξη. Περήφανοι για την ταυτότητά τους, οι Καρπάθιοι κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες και μένα ξεχωριστά, επίτιμη δημότη του νησιού, πλέον, δίνοντας ένα μάθημα για το πώς μπορεί ένας τόπος να αλλάζει, χωρίς να αλλοτριώνεται.

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν από τις Μενετές
Η 5η Οκτωβρίου 1944 είναι η μεγάλη γιορτή της Καρπάθου, αφού μετά από αιώνες σκλαβιάς, οι κάτοικοι του νησιού, ξεκινώντας από το χωριό Μενετές, ξεσηκώθηκαν κι έφεραν τη λευτεριά 8 μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα τα οποία ελευθερώθηκαν τον Μάιο του 1945, όταν υπογράφηκε η συνθήκη στη Σύμη.
«Όλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους, χωρίς να δειλιάσουν. Νέοι και ηλικιωμένοι ήσαν οπλισμένοι. Κιβώτια χειροβομβίδες, σφαίρες, όλμοι μαζεύονται σε λίγες ώρες από τα γύρω βουνά. Η στιγμή ήταν κρίσιμη, αλλά και ιερά συγχρόνως. Αιώνες και χρόνια περιμέναμε μια τέτοια στιγμή για να ελευθερωθούμε…», έγραψε ο δάσκαλος Ιωάννης Οθείτης, ένας από τους πρωτεργάτες της καρπαθιακής επανάστασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου