Κοινοτική οδηγία βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή κλιμακωτών συντελεστών στα ιδιωτικά σχολεία. Επίθεση από την αντιπολίτευση για το μέτρο. Μεϊμαράκης: Ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι αυξήσεις. Οι ενστάσεις των θεσμών και οι δηλώσεις Φίλη.
Μπάχαλο με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να βάζουν φρένο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σημείωσε το πρωί ότι «στη συνάντηση που είχα εγώ με την τρόικα δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση», τονίζοντας ότι για το θέμα του ΦΠΑ διαπραγματεύεται το υπουργείο Οικονομικών με τους δανειστές και όχι το υπουργείο Παιδείας. «Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους», σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι θεσμοί διατύπωσαν τις ενστάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου (είχε δοθεί με δελτίο Τύπου), εξέλιξη που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι την οριστική λύση θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Μεϊμαράκης: Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των δανειστών για τον κλιμακωτό συντελεστή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο μέτρο το πρότεινε το οικονομικό επιτελείο, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε από την αρχή στο πρόγραμμα του «Το ψέμα και η απέχθεια σε κάθε τι το ιδιωτικό είναι στο DNA του» τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.
«Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ήταν από την αρχή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί τον σκέφτηκαν και αυτοί τον πρότειναν στην τρόικα.
Στη συνέχεια, κάτω από την πίεση της κοινωνίας, ισχυρίζονταν πως έψαχναν δήθεν για ισοδύναμα. Τώρα ομολογούν πως αυτό το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Τώρα μιλούν για “πενταροδεκάρες” και ισχυρίζονται πως τα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ αφορούν μόνο τους προνομιούχους.
Ομολογούν, ταυτόχρονα, πως άρχισαν παζάρια με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα “κόκκινα δάνεια”. Παζάρια που προεκλογικά, για να υφαρπάξουν τις ψήφους των πολιτών, απέκλειαν. Η πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται πια. Το ψέμα και η απέχθεια σε κάθε τι το ιδιωτικό είναι στο DNA του».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της βουλής αναρωτήθηκε γιατί δεν είχε αποκαλύψει προεκλογικά στον ελληνικό λαό ότι θα αυξήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Γιατί δεν το λέγατε αυτά πριν από τιε εκλογές . Μήπως είσαστε πολιτικάντηδες παλαιού τύπου; Η τρόικα δεν αποδέχεται τον κλιμακωτό ΦΠΑ. Εκτός και να πρόκειται για ένα πολιτικό απατεώνα».
Αιχμές και από το Ποτάμι
Αιχμές από το Ποτάμι για το «σίριαλ» με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το κόμμα με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις δηλώσεις του ότι ο ίδιος δεν έχει εικόνα για το μέτρο, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να ανατρέξει στις τοποθετήσεις του Ποταμιού και στις υποδείξεις για την κοινοτική οδηγία 112/2006 που δεν επιτρέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Εκπαίδευση και να δώσει άμεσα λύση βρίσκοντας πραγματικά ισοδύναμα μέτρα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-euro2day.gr