Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Το υφιστάμενο είναι υγιές και σύγχρονο. Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό. Λόγω της ύφεσης και των ελλειμμάτων η κυβέρνηση μετέφερε το δημοσιονομικό κενό και την κάλυψή του, στο ασφαλιστικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι η εξεύρεση πόρων και όχι η νομοθεσία».
Την άποψη αυτή εκφράζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στις αλλαγές που δρομολόγησε για το ασφαλιστικό σύστημα η κυβέρνηση.
Ο κ. Γιάννης Βρούτσης κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ότι επιχειρεί με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις να κρύψει κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «μεταρρύθμισης», τις οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις όλων των Ελλήνων.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ποσοστού ανεργίας ο κ. Βρούτσης δηλώνει ότι εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ θα χαθούν 240.000 θέσεις εργασίας το 2016.
«Οι νέες θυσίες του ελληνικού λαού δεν συνδυάζονται με ανάπτυξη και σταθερότητα στην οικονομία και μείωση της ανεργίας. Εμείς υποβάλαμε μεν σε θυσίες τον κόσμο αλλά είχαμε αποτέλεσμα δηλαδή ανάπτυξη, πλεονάσματα και μείωση της ανεργίας. Τώρα μπήκαμε σε ένα νέο κύκλο μέτρων μη αναγκαίων», τονίζει ο κ. Βρούτσης.
Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης δηλώνει ότι παρά τα «απόνερα» η παράταξη θα παραμείνει ενωμένη. Προειδοποιεί όμως ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη ΝΔ αν ο πρόεδρος είναι μη κοινοβουλευτικός και στηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του κ. Β Μεϊμαράκη.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Βρούτση, αναλυτικά:
• Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο ασφαλιστικό μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα;
Εδώ και ένα διάστημα η παρουσία του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου στα ΜΜΕ έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αγωνία σε όλους τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της χώρας. Δημιουργεί αγωνία γιατί δεν ξεκαθαρίζει ούτε τι θέλει για το ασφαλιστικό ούτε δείχνει πού πρέπει να πάει. Στην πράξη πρόκειται για μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση η οποία θέλει να κρύψει κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «μεταρρύθμισης», τις οριζόντιες μειώσεις που θα φέρει στις συντάξεις των Ελλήνων και που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Υπενθυμίζω ότι έχει υπογράψει μειώσεις 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο συνταξιοδοτικό της χώρας. Έχει γίνει 2% μείωση στις κύριες συντάξεις, 6% στις επικουρικές, κατάργηση του ΕΚΑΣ, τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ και μια σειρά από άλλες αλλαγές που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.
• Θα συνεχιστεί το «ψαλίδισμα» των συντάξεων;
Αυτό που γνωρίζω είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δημιουργήσει τον περασμένο Δεκέμβριο ένα σύγχρονο πλαίσιο για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας. Δεν υπήρξε καμία αναγκαιότητα για περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Οι μόνες αλλαγές που προώθησα από τη θέση του υπουργού Εργασίας ήταν η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με πολύ πιο ήπιο τρόπο όμως, και τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν ήταν στο email Χαρδούβελη γιατί πρόκειται για προγενέστερο νόμο. Αποτελούσε μια πολύ σωστή αλλαγή που έφερνε δικαιοσύνη και διαφάνεια στο σύστημα της ασφάλισης. Θα υπήρχε απόλυτη εξυγίανση χωρίς επιβαρύνσεις και ελλείμματα. Επίσης θα διασφαλίζονταν οι επικουρικές συντάξεις όλων των εργαζομένων.
• Αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές που έχουν γίνει θίγουν τους πάντες;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Το υφιστάμενο είναι υγιές και σύγχρονο. Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό. Λόγω της ύφεσης και των ελλειμμάτων η κυβέρνηση μετέφερε το δημοσιονομικό κενό και την κάλυψή του στο ασφαλιστικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι η εξεύρεση πόρων και όχι η νομοθεσία.
• Σε δηλώσεις του ο κ . Γ. Δραγασάκης είχε κάνει λόγο είτε για την εφαρμογή ενός διαφορετικού συστήματος είτε για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Ποια είναι η άποψή σας;
Ανέφερα και πριν ότι όλα αυτά είναι μια επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει «κάτω από το χαλί» τις οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Έχουμε ένα από τα πλέον σύγχρονα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης το οποίο όμως δεν εφαρμόσθηκε. Θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3863 και ως υπουργός Εργασίας τότε το πλαισίωσα με νομοθετικές διαδικασίες και σύγχρονα εργαλεία, όπως ο «Ήλιος», η «Εργάνη» και ο «Άτλας». Δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Όλα όσα γίνονται υποκρύπτουν τη μείωση των συντάξεων.
• Αρκετές φορές έχετε επισημάνει πως τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες.
Το αποτύπωμα της κρίσης ήταν στον τομέα της απασχόλησης. Τα ποσοστά της ανεργίας εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση του κ. Α Σαμαρά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας του οποίου είχα την τιμή να ηγούμαι, κάναμε προσπάθειες όχι με λόγια, διακηρύξεις και ευχές αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Επειδή όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα θυμίζω πως μέσα στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά αναχαιτίστηκε το πρόβλημα και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 2,5 μονάδες. Δυστυχώς από το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή πριν λίγες ημέρες προκύπτει ότι η ανεργία στο τέλος του 2016 θα διαμορφωθεί στο ποσοστό του 25,8%. Οι δικές μας προβλέψεις έδειχναν ποσοστό στο 19%. Αυτό δημιουργεί άνοιγμα, που με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, δείχνει 240.000 χαμένες θέσεις εργασίας λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αμείλικτη αλήθεια.
• Με τα νέα μέτρα δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση;
Είναι αυτονόητο. Οι νέες θυσίες του ελληνικού λαού δεν συνδυάζονται με ανάπτυξη και σταθερότητα στην οικονομία και μείωση της ανεργίας. Εμείς υποβάλαμε μεν σε θυσίες τον κόσμο αλλά είχαμε αποτέλεσμα δηλαδή ανάπτυξη, πλεονάσματα και μείωση της ανεργίας. Τώρα μπήκαμε σε ένα νέο κύκλο μέτρων μη αναγκαίων. Ουσιαστικά μηδενίστηκαν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Τώρα όμως οι πολίτες καλούνται για νέες θυσίες χωρίς ελπίδα. Αυτό είναι το δυσάρεστο. Δεν θα πρέπει να απολογηθεί κάποιος για αυτά; Ο λαός θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του.
• Έχει πολιτικό χρόνο στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της ή θα χάσει πάλι τη δεδηλωμένη;
Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση τα έχει ήδη βρει «μπαστούνια». Βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ψέματα που είπε τον περασμένο Ιανουάριο, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ως βουλευτής Κυκλάδων σε περιοδείες μου άκουγα πως δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων και δεν θα αυξηθούν οι φόροι. Δεσμεύσεις δίνονταν και για το ειδικό καθεστώς των συντελεστών του ΦΠΑ, που είχε θεσμοθετήσει η ΝΔ. Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανακρίβειες. Αυτή η αναξιοπιστία θα κριθεί από τον ελληνικό λαό που τώρα εισπράττει το λογαριασμό από την συγκυβέρνηση. Οι εκλογές διεξήχθησαν πριν αρχίσουν να έρχονται τα «ραβασάκια».
• Θα δικαιωθεί ο αγώνας που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε. Το μέτρο είναι άδικο. Είχε τεθεί και στη δική μας θητεία δύο φορές από την τρόικα θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αλλά δεν σκεφθήκαμε να το βάλουμε καν στη διαπραγμάτευση. Η σημερινή κυβέρνηση «το έδωσε» σε συσκευασία δώρου. Το ειδικό καθεστώς ήταν ανταποδοτικό όφελος υπέρ των νησιωτών. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το πήρε αντισταθμιστικά μετά την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ γιατί οι νησιώτες δεν απολάμβαναν ισότιμα τα δημόσια αγαθά δηλαδή την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Αυτή θα είναι η αμυντική τακτική του αγώνα που ελπίζω να έχει αίσιο τέλος.
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές στη ΝΔ. Η διαδικασία αυτή θα ενώσει ή θα διχάσει το κόμμα;
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η ΝΔ θα βγει πολύ πιο ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία. Οι αντοχές που έδειξε επιβεβαιώνουν πως έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Στηρίζεται σε αρχές και αξίες που συμμερίζεται όλος ο κόσμος και το ακροατήριο που πιστεύει σε αυτό που ονομάζουμε κεντροδεξιά στην Ελλάδα. Θα είναι η όγδοη κατά σειρά εκλογή προέδρου. Θέλω να πω ότι υπάρχει εμπειρία από εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Παρά τα «απόνερα» που μπορεί να δημιουργούνται τώρα, την επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα αποτελέσουμε την πραγματική εναλλακτική ελπίδα του ελληνικού λαού στα αρνητικά αποτελέσματα που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση.
• Ποιο πρέπει να είναι το προφίλ του νέου αρχηγού της ΝΔ και ποιον από τους υποψηφίους θα υποστηρίξετε;
Ξεκαθάρισα ότι τιμώ και τους τέσσερις υποψήφιους για τη θέση του προέδρου και για το ήθος τους και για τους αγώνες τους. Ουδείς υστερεί σε αυτό. Παρατηρώ όμως ένα πρόβλημα στην περίπτωση που ο αρχηγός θα είναι μη κοινοβουλευτικός. Εκεί θα έχουμε παρά πολύ μεγάλο πρόβλημα στη ΝΔ. Δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Η πιο δυναμική λύση ακούει στο όνομα Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όντας ήδη στο τιμόνι της ΝΔ εδώ και μήνες έχει δώσει δείγματα γραφής. Η προηγούμενη πολιτική του διαδρομή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι η ΝΔ ενωμένη, δυνατή και ανανεωμένη, θα προχωρήσει στην επόμενη ημέρα.