Προσπάθειες προκειμένου να επανασυγκροτηθεί σε σώμα το Νομαρχιακό Τμήμα Δωδεκανήσου της ΑΔΕΔΥ, που παραμένει ανενεργό τα τελευταία δύο χρόνια, καταβάλλουν τοπικά στελέχη. Αυτό δήλωσαν χτες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Ζανετούλλης και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής κ. Παντελής Βαϊνάς, οι οποίοι επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα και είχαν σειρά επαφών σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Πυροσβεστική για να ακούσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.
Όπως δήλωσε ο κ. Βαϊνάς: «Έχουμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε να επανασυγκροτηθεί το Νομαρχιακό Τμήμα Δωδεκανήσου της ΑΔΕΔΥ. Θέλουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος σε αυτό, λόγω της ανάγκης να συντονιστούν τα σωματεία του δημοσίου ανά νομό. Ειδικά την περίοδο των Μνημονίων που διανύουμε, τα προβλήματα συσσωρεύονται και είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στην κοινή αντιμετώπισή τους. Βιώνουμε την υλοποίηση των σκληρών πολιτικών του Τρίτου Μνημονίου. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων, τόσο των επικουρικών, που ουσιαστικά ‘εξανεμίζονται’, όσο και των κύριων, που θα τις φτάσουν στα 300 ευρώ. Βιώνουμε, παράλληλα, την φοροεπιδρομή με την συνεχή επιβολή φόρων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την δημιουργία του Υπερ-Ταμείου στο οποίο θα περιληφθούν μέχρι και τα…. σχολικά κτήρια! Είναι γεγονός πως πάνω από 1.000 σχολικά κτήρια περνούν στο Υπερ-Ταμείο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο νέος νόμος που φέρνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, με τον οποίο διαλύεται η εργασιακή ασφάλεια στον ιδιωτικό (και δημόσιο) τομέα και καταδικάζεται ο συνδικαλισμός. Θα καταστείλει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία. Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, να πάνε κόντρα σε όλα αυτά και να ανατρέψουν την πολιτική της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ. Με αυτές τις πολιτικές, δεν μπορεί να πάει τίποτε μπροστά».
Αμφότεροι απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συστρατευθούν σε ένα κοινό μέτωπο κατά των μνημονιακών πολιτικών και να παλέψουν για την ανατροπή τους.
Δυσαρέσκεια για τις
εξελίξεις στην Καθαριότητα
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Καθαριότητα και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της, ο κ. Ζανετούλλης ξεκαθάρισε: «Εμείς θεωρούμε ότι η εκχώρηση της Καθαριότητας στους ιδιώτες δεν είναι στη σωστή βάση. Η Καθαριότητα πρέπει να παραμείνει στον Δήμο Ρόδου. Εκτιμούμε ότι έχει την δυνατότητα ο Δήμος Ρόδου να παρέχει αυτή την υπηρεσία στους πολίτες».
Ο κ. Βαϊνάς τόνισε με την σειρά του: «Τόσο για την ΑΔΕΔΥ όσο και για το συνδικαλιστικό κίνημα, η ιδιωτικοποίηση τέτοιων δομών, όπως η Καθαριότητα, είναι αιτία πολέμου (casus belli). Καταγγέλλουμε τις επιλογές του Δήμου Ρόδου που εντάσσονται σε ένα συνολικότερο ύπουλο σχέδιο που απαξιώνει, υποστελεχώνει τις δομές του δημοσίου φτάνοντας την Καθαριότητα να μην μπορεί να λειτουργήσει λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, και στο τέλος δίδεται ως δώρο στους ιδιώτες και πιθανόν με πολύ αυξημένα τέλη. Το ίδιο συνέβη και με την Καθαριότητα στα νοσοκομεία».
Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης ο οποίος δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε ‘είδος’ ιδιωτικοποίησης είτε με ποσοστό εκχώρησης, είτε συνολικά. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών. Το έχουμε πει επανειλημμένα. Ειδικά στον Δήμο Ρόδου, είναι σίγουρο ότι εάν ιδιωτικοποιηθεί η Καθαριότητα, θα έχουμε και αυξήσεις στα τέλη. Εάν υπάρξει πολιτική βούληση, πιστεύουμε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με την Καθαριότητα. Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε που βάζουμε ‘πλάτη’ κάθε φορά για όλα όπως κάναμε και φέτος. Πολύ φοβούμαστε ότι το φετινό ‘φιάσκο’ θα επαναληφθεί και του χρόνου. Και οι εργαζόμενοι που εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ρεπό, θα πληρώσουν το μάρμαρο».